اختصاصی مازند شورا: سازمان اسناد و كتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران مؤسسهای آموزشی، پژوهشی، علمی و خدماتی است كه اساسنامه آن به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است و ریاست عالیه آن با رئیس جمهوری است.
شكلگیری رسمی كتابخانه ملی به سال 1316 بازمیگردد. در سال 1358 مركز خدمات كتابداری، و در سال 1378 سازمان مدارك فرهنگی انقلاب اسلامی در كتابخانه ملی ادغام شدند و سرانجام در سال 1381 با تصویب شورای عالی اداری، كتابخانه ملی و سازمان اسناد ملی با هم ادغام شدند و سازمان فعلی شكل گرفت. اكنون این سازمان در دو ساختمان مستقل «كتابخانه ملی ایران» و «گنجینه اسناد ملی ایران» فعالیت دارد.
اخیرا نیز دكتر حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران و رئیس هیئت امنای سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران طی حكمی دكتر سید رضا صالحی امیری را به سمت رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی منصوب كردند. لذا ضرورت حفظ اسناد ملی و مواریث مکتوب تاریخی سبب شد در آستانه روز ملی اسناد ملی و میراث مکتوب با «لطف الله محمد نژاد» سرپرست مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران به گفتگو بنشینیم.
700 مجلد کتاب عمومی در کتابخانه ملی مازندران
سرپرست مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران اظهار داشت: اوایل آبان ماه سال گذشته فعالیت برای افتتاح دفتر مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران را آغاز نمودیم. لذا از طریق فرمانداری شهر ساری و مساعدت های شخص فرماندار ساختمانی برای دفتر و مخزن کتاب و اسناد این مرکز اختصاص یافت. پس از آن با تجهیز و نوسازی این مرکز و نیز زیباسازی آن از طریف واحد زیباسازی شهرداری ساری اقدام به زیباسازی آن نمودیم تا شرایط سخت افزاری و مکانی آن فراهم گردد.
به نحوی که مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران در حال حاضر از امکاناتی چون: تالار مطالعه، مخزن اسناد و.. بهره می برد. مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران در حال حاضر بیش از 700 مجلد کتاب عمومی داشته که افراد می توانند از آنها استفاده نمایند.
مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران معدود مرکز مجهز در کشور
به زودی با اتصال این مرکز به مرکز اسناد و کتابخانه ملی کشور مراجعه کنندگان می توانند از اطلاعات موجود و در دسترس آن مرکز نیز بهره ببرند. همچنین مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران به دلیل شرایط خاص آن همچون عدم استفاده از امکانات گرمایشی اشتعالی، تجهیز کامل مخزن کتاب به منظور نگهداری صحیح نسخ خطی و... جزء معدود مراکز مجهز اسناد ملی در کشور می باشد.
خرید مواریث تاریخی مازندران از صاحبان آن
سرپرست مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران اظهار داشت: به منظور غنای هرچه بیشتر این مرکز از عموم مردم درخواست می کنیم کلیه اطلاعات و مواریث تاریخی خود را به این مرکز هدیه داده و در جمع آوری تاریخچه مازندران این مرکز را یاری رسانند. همچنین آمادگی داریم نسخ خطی و یا سایر مواریث تاریخی استان را از صاحبان آن خریداری نماییم. چراکه به فرموده رهبری به دنبال آن هستیم تادر لابه لای این اسناد حقایقی از تاریخ روشن شود.
انتقال یک میلیون سند تاریخی به مازندران
لطفالله محمدنژاد ادامه داد: به زودی حجم زیادی از کتاب هایی کاربردی و مرتبط با مازندران به این مرکز منتقل خواهد شد. و افراد به منظور تهیه رساله های علمی و پایان نامه های دانشجویی می توانند این کتاب های مرجع را از طریق عضویت در این مرکز مورد استفاده خویش قرار دهند. تا کنون نیز حدود یک میلیون سند از تهران به این مرکز منتقل شده است. که به مرور زمان و اسکن کردن این اسناد مراجعین می توانند از فایل های اسناد موجود در این مرکز بهره ببرند.
افتتاح مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران
سرپرست مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران اظهار داشت: در تلاشیم با آماده سازی هرچه زوتر و تجهیز کامل این مرکز و جمع آوری اطلاعات و اسناد مربوط به مازندران در روز در روز ملی اسناد، این مرکز را نیز افتتاح نماییم. لذا این مرکز با حضور دكتر سید رضا صالحی امیری رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی کشور افتاح خواهد شد.
سرپرست مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران اظهار داشت: تشکل های مردم نهاد، موسسات علمی و فرهنگی، ادارات، شهرداری ها و شوراهای اسلامی در معرفی این مرکز به عموم مردم و توجه به مواریث تاریخی نقس بسیار مهمی دارند چون این مرکز در مازندران نمایندگی دیگری ندارد و تنها محل آن جنب فرمانداری ساری در خیابان امیرمازندرانی واقع است لذا ضروری است فرمانداران، شهرداران و سایر مدیران شهرستان ها نسبت به معرفی این مرکز در سایر شهرها اقدام نمایند.
معرفی تاریخ مازندران در نمایشگاه های تخصصی
تشکیل نمایشگاه های تخصصی، همایش ها و نشست هایی با حضور کارشناسان و مدیران موسسات علمی – فرهنگی از جمله برنامه های آتی ما می باشد تاکنون نیز از مشورت بسیاری از کارشناسان حوزه فرهنگ و تاریخ مازندران بهره برده ایم و در حال حاضر نیز مشغول جمع آوری اسناد مربوط به مازندران در جنگ جهانی دوم هستیم.
برخی از استادی که در این مرکز به شکل تابلوهایی تهیه شده و در معرض دید عموم وجود دارد از این جمله است:
- رونوشت فرمان فتحعلی شاه قاجار در خصوص واگذاری روستی سیاه کلا از توابع نور به میرزا سلیم مستوفی
- رونوشت فرمان مظفرادین شاه قاجار در خصوص واگذاری روستای ده کله و سرخه کلای ساری به عصمه الدوله به تاریخ 1281 ش
- آمار مجلات منتشر شده در سال 1312 ش
- گزارش حکومت بارفروش از برگزاری مراسم سوگواری در مسجد کاظم بیگی به دلیل اسائه ادب وهابی ها به مسجد اعظم اسلامی در مدینه به تاریخ 1304 ش
- صورت اسامی علمای آمل به تاریخ 1348 ش
- مصوبه هیئت وزیران در خصوص تبدیل بابل به شهرستان و پیوستن بخش هایی از نور، آمل، بابلسر، لاریجان و بندپی به آن در تاریخ 22/11/1322
- مصوبه هیئت وزیران در خصوص تغییر نام مرکز شهرستان نور از سولده به نور در تاریخ 19/10/51
مشاور استاندار مازندران در امور اجتماعی ادامه داد: کلیه اسناد موجود به مرور زمان در دسترس مراجعین قرار خواهد گرفت و از این طریق شهروندان استان با قدمت و غنای فرهنگی و تاریخی مازندران آشنا خواهند شد. که این مهم نیازمند کمک و همراهی همه ارگان ها و نهادهای علمی و فرهنگی و موسسات خصوصی و حوزه های علمیه میباشد. چراکه با معرفی هرچه بیشتر غنای استان شاهد شکوفایی فرهنگی و اجتماعی مازندران خواهیم بود.