اختصاصی مازندشورا: اشاره: دکتر همت محمدنژاد متولد 1354/6/1 (41 ساله) کارشناس مدیریت و برنامهریزی آموزشی، کارشناس ارشد مدیریت آموزشی و دکتری تکنولوژی آموزشی دارد. در حال حاضر عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد ساری است. ریاست انجمن نخبگان شهرستان ساری، تدریس در دانشگاه، فعالیتهای علمی و پژوهشی، از او یک چهره علمی و دانشگاهی ساخته است در همین زمینه با ایشان گفتوگویی داشتهایم که در ادامه میآید.
به عنوان اولین سوال، آیا در جامعه شما را به عنوان چهره سیاسی میشناسند و یا یک چهره فرهنگی و اجتماعی؟
بنده از دوران مدرسه و به خصوص دبیرستان یک فعال اجتماعی بودم. به مدت دو سال در دبیرستان دبیر انجمن اسلامی بودم. از سال 73 تا سال 75 حدود 5 ترم مربی تحلیل و بررسی سیاسی سپاه بودم. از سال 89 عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد ساری شدم و چون 17-18 سالی است که در دانشگاه کار میکنم بیشتر در مباحث علمی بودهام. در مقاطعی در تمامی زمینههای علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی فعالیت کردهام و دیگران باید در مورد من نظر بدهند.
توضیحاتی در خصوص حضورتان در دانشگاه خارج از کشور و زمانی که رئیس انجمن اسلامی بودید بیان کنید؟
از سال 86 تا 90 خارج از ایران بودم و در آن جا حدود سه سال دبیر انجمن اسلامی بودم و فعالیتهای گستردهای داشتم. تلاش من بیشتر در خصوص تغییر نگاه دانشجویان ایرانی خارج از کشور نسبت به ایران و اسلام و سعی در ایجاد انگیزه برای آنها در جهت ساختن ایران بوده است. چندین بار توسط سفیر ایران، نماینده وزارت علوم و نماینده مقام معظم رهبری در کشورهای مشترک المنافع لوح تقدیر دریافت کردم. مدرک دکتری بنده از موسسه "وک روسیه" است اما من در تاجیکستان مستقر بودم.
در مورد جذب دانشجویان در آنجا و برنامههایی که برگزار کردید بفرمایید؟
قبل از من ترس و واهمه نسبت به انجمن اسلامی وجود داشت به همین خاطر تعداد محدودی عضو داشتند که با حضور من این تعداد افزایش یافت. نماینده مقام معظم رهبری در آن زمان همکاری بسیار خوبی با ما داشتند. با وزیر امور خارجه ایران، وزیر علوم ایران، دکتر جاسبی رئیس دانشگاه آزاد، رئیس دانشگاه تاجیکستان، وزیر علوم تاجیکستان و همچنین در سه سفر رئیس جمهور ایران در سال های 86 تا 90 به تاجیکستان، دیدارهایی را داشتیم.
قبل رفتنم به تاجیکستان در خبرگزاری شنیده بودم که یک خانم تاجیک به خاطر حجاب دستگیر و از دانشگاه اخراج شد. در زمان حضور ما در آنجا ممنوعیت حجاب بود و نسبت به ریش گذاشتن و کروات نزدن من بسیارسخت گیری میشد اما زمانی که مقاومت من را دیدند دیگر مجبور شدند کوتاه بیایند و از آن به بعد منع حجاب تا حدودی از تاجیکستان که حکومت لائیک داشت برداشته شد.
آیا از ظرفیتهای نخبگان در مباحث مدیریتی استفاده میشود؟
خیر، در ساری از این ظرفیت استفاده نمیشود. باید مدیریت شهری متحد باشند و در هنگام جذب نیرو هماهنگ عمل کنند و از نخبگان برای توسعه و پیشرفت شهر استفاده و نخبه پروری کنند. باید نگاه بزرگ و ضابطهمند داشته باشیم و به این درک و فهم برسیم که بکارگیری نخبگان به سود ما است. تنگ نظری و فامیل بازی را کنار بگذاریم و از توانمندی آنان برای اشتغال زایی استفاده کنیم. من معتقدم نخبگان تحول ساز جامعه هستند.
امروز در جوامع توسعه یافته، علم مدیریت مهمترین عنصر توسعه پایدار را نیروی انسانی مولّد میداند که در این زمینه مازندران و مخصوصا ساری سرشار از ظرفیتها و پتانسلهای مستعد و مولّد از نیروی انسانی تحصیل کرده، صاحب نظر و صاحب ایده است، به هر میزان که ما از سرمایههای هوشی و دانش علمی نخبگانمان بهرهگیریم به همان اندازه و چه بسا بیشتتر از هزینه هایمان کاسته خواهد شد.
کیفیت بخشی به خدمات مختلف، نیازمند بهرهگیری از دانش و تجربهی جامعه نخبگی است. این امر علاوه بر به کارگیری نخبگان در سطوح مختلف مدیریت نیازمند استعداد یابی و نخبه پروری است اما انچه که امروز شاهد آنیم، نخبه گریزی، عقل ستیزی، کارشناسی عمل نکردن و حتی نخبه ستیزی است در صورتی که اساس و پایه همه پیشرفتهای کشور همچنان که مقام معظم رهبری برآن تاکید دارند تولید علم است، بالاترین ثروت علم است که این علم امروز در جامعه دانشگاهی و تحصیل کرده ما انباشته شده است.
آیا در سطح مدیریتی شهر ساری از ظرفیت نخبگان استفاده کامل میشود؟
متاسفانه یکی از دلایل عدم رشد ساری را نداشتن مدیران توانمند در سطح استان میدانم. نه اینکه ما مدیر نداشته باشیم. ساری شهری است که مدیرخیز و نخبه خیز است ولی ما مدیرکشی میکنیم. یک دوست اصفهانی داشتم که میگفت اگر یک ساروی را بخواهند جایی مدیر کنند، همشهریهایش میگویند این شخص توانایی ندارد و نمیتواند و تا میتوانند زیر آب او را میزنند ولی اگر این اتفاق برای یک اصفهانی بیفتد، ما میگوییم شان این آدم بیشتر از این جایگاه است و شاید قبول نکند.
متاسفانه این یک نگرانی برای ما سارویها شده است. مدیر در سطح ملی داریم ولی چون نمیتواند درخواستهای شخصی عدهای را برآورده کند، ذبحش میکنند.
تمام نخبهکشیها را که بررسی میکنیم میبینیم علتش نفس و منافع شخصی است. آیا شهردار ساری در بین مردم شهر محبوبیت دارد یا ندارد؟ نظرسنجی کنید میبینید به واسطه کارهایش چقدر محبوب است. اما بعضی از مدیران دارند به خاطر نَفس ایشان را ذبح میکنند.
ما از ظرفیت نمایندگان، فرماندار، شهردار چرا برای رشد و توسعه شهر استفاده نکنیم؟ چرا باید با هم گلاویز بشویم؟ اگر من اشکال دارم، شما کمک کنید اشکالات من گرفته شود و از توان و انرژی من برای این شهر استفاده کنید. خط قرمز ما مردم شهر ساری و توسعه شهر ساری هست. ساری باید یک شهر توانمند و توسعه یافته شود. مردم ناکازاکی و هیروشیما خواستند که ساری توسعه یافته شده شد.
به عنوان یک ساروی معتقدم و آن را ثابت خواهم کرد که شهر من ساری نه تنها میتواند یکی از بهترین شهرهای ایران اسلامی باشد، بلکه این قابلیت را دارد یکی از بهترین و توسعه یافته ترین شهرهای دنیا باشد. ما سارویها باید پشت هم باشیم، اتحاد و همدلی داشته باشیم و یک چیزهایی به عنوان خط قرمز تعیین کنیم. شهر ساری باید خط قرمز برای همه ما باشد. اگر اختلاف سلیقه داریم اشکالی ندارد، طبیعی است، اما ساری خط قرمز ما است. همه باید برای ساری همدل و یکصدا باشیم.