مازند شورا: جلسه موافقتنامه طرح توسعه پایدار مازندران با محوریت انرژی، فناوری و مدیریت ارزش و تامین در سالن شماره یک استانداری مازندران با حضور مسئولان ارشد مازندران، برخی مسئولان وزارت نفت و تعدادی از نخبگان نفتی کشور برگزار شد.
دولت در واگذاریها به بخش خصوصی، توجه ویژه داشته باشد
مدیر طرحهای شرکت ملی پتروشیمی ایران در این جلسه عقبماندگی مازندران از صنعت اشاره کرد و اظهار داشت: ماهشهر و عسلویه از مراکز فعال در حوزه صنایع پتروشیمی بودند که در مقطعی با رکود مواجه شدند، به این دلیل که در بخش واگذاریها به بخش خصوصی، کمی عجله شده بود.
احمدرضا حیدرنیا با تاکید بر اینکه دولت باید در بحث واگذاریها حضور پیدا میکرد و به آهستگی، حضور خود را کمرنگ میکرد بیان داشت: امیدواریم دولت تدبیر و امید به این مسئله توجه کند.
حیدرنیا با اشاره به اینکه توجه ما در صنایع پتروشیمی به صنایع بالادستی است و کمتر به صنایع پایین دستی توجه کردهایم، ادامه داد: البته در این زمینه هم موفق نبودیم.
وی با بیان اینکه در دنیا واحدهایی را به تولید رساندهاند که پروپیلن محور و یا جی.تی.تی.پی است، گفت: این واحدها صنایع زیادی را زیر پوشش خود قرار میدهند.
مدیر طرحهای شرکت ملی پتروشیمی ایران با اشاره به اینکه با پیشنهاد استاندار مازندران این واحد در مازندران احداث میشود که از خط لوله چهارم سراسری هم قرار است تغذیه شود، اظهار داشت: در اقتصاد مقاومتی باید به مردم روی بیاوریم و در اجرای این طرحها برای مشارکت مردم، جذابیت و اعتماد به وجود بیاوریم.
وی با بیان اینکه اجرای این پروژه به سرمایهگذاری یک میلیارد دلاری نیاز دارد، افزود: در بندر امیرآباد محل مناسبی برای این پروژه در نظر گرفته شده است.
حیدرنیا با اشاره به اینکه یک واحد این چنینی در بندر دیر در دست احداث است و مازندران دومین واحد جی.تیt>.تی.پی کشور را احداث میکند، افزود: اگر دولت در نخستین سرمایهگذاری نفت و پتروشیمی در مازندران حضور یابد، کمک خوبی به این پروژه است.
خودمان را باور کنیم
نماینده ولی فقیه در مازندران نیز در این جلسه اظهار داشت: اگر میخواهیم در جهان خودی نشان دهیم باید روی پای خود بایستیم.
آیتالله نورالله طبرسی گفت: دست کشورهای مستعمره و وابسته، همیشه زیر سنگ است.
وی با اشاره به اینکه ما باید خودمان را باور کنیم که میتوانیم، افزود: چه قبل از انقلاب و اینک هم بعد از انقلاب، نخبگان دنیا ایرانی بودند و هستند.
نماینده ولی فقیه در مازندران با بیان اینکه اقتصاد در اسلام، زیربنا نیست، یادآور شد: در عین اینکه اقتصاد در اسلام، روبنا است اما اهمیت ویژهای دارد.
وی با اشاره به اینکه در مازندران راه نداریم و جادههای ما بسیار وقتگیر است، افزود: مسئولان، فرمودههای رهبری را جدی بگیرند و با این مسئله، شعاری برخورد نکنند بلکه به این فرمایشات عمل کنند.
طبرسی با بیان اینکه دشمن، سخت مشغول دشمنی با ما است، گفت: باید باور کنیم آنها نسبت به ما کینه شتری دارند.
ذخایر نفتی عربستان رو به افول است
رئیس هیئت مدیره شرکت متان دیگر سخنران این نشست بود و در سخنان خود، گفت: بعد از 35 سال از پیروزی انقلاب اسلامی، وابستگی به دیگر کشورها در تجهیزات نفت و پتروشیمی، معنا ندارد.
سیروس تالاری با بیان اینکه با مثلث روسیه ایران و عراق، شاهد پیوندهای اثرگذار اقتصادی در دنیا خواهیم بود، افزود: ایران و روسیه محور گاز مورد نیاز دنیای غرب هستند و ذخایر نفتی عربستان هم به شدت رو به افول است و برداشت از ذخایر آنها هر روز در حال کاهش است.
رئیس هیئت مدیره شرکت متان با اشاره به اینکه عربستان هدفگذاری کرده بود روزانه 12 میلیون بشکه نفت صادر کند که نتوانست به این هدف دست یابد، ادامه داد: اما در مقابل، عراق به سرعت با مخازن نو و جوان، به دنبال جایگاه جدیدی در سیاستهای انرژی دنیا است.
این مسئول افزود: اگرچه این مسئله میتواند برای ما تهدید باشد اما به خاطر نزدیکیهایی که بین مردم ایران و عراق وجود دارد، این موضوع را فرصت قلمداد میکنیم و نقش مازندران در این فرآیند بسیار مهم است.
تالاری با بیان اینکه 18 درصد ورودیهای صندوق توسعه به فناوری ساخت تجهیزات در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی اختصاص یافته است، گفت: ما سهم حقیقی این بخش را میخواهیم.
رئیس هیئتمدیره شرکت متان با اشاره به اینکه سهم ساخت نیروهای داخل در پروژههای ملی ما کمتر از 20 درصد است، گفت: اما سهم ما در تولید، بهرهبرداری و نگهداری از این پروژهها بیش از 90 درصد است.
احداث شهرک انرژی پایلوت در مازندران
بهرام بارانی نیز که از اعضای هیئت مدیره شرکت متان است در این نشست، اظهار داشت: کلاس رقابتپذیری ایران با رتبه 82 از بین 200 کشور مورد ارزیابی قرار گرفته که در حال گذر به مرحله دوم است در حالی که کشور مالزی در حال گذر از مرحله دو به مرحله نخست است.
وی با بیان اینکه ایران با تاریخ 2500 ساله در رتبه 113 جهانی در شاخص نوآوری و رتبه 34 تولید علم قرار دارد، بیان داشت: باید کمک کنیم در اقتصاد مقاومتی، فاصله این دو شاخص،متوازن شود.
بارانی با اشاره به اینکه ایران صاحب 13 درصد از منابع نفتی زمین است، خاطرنشان کرد: ترکیه کشوری است که همه انرژی مورد نیاز خود را خریداری میکند اما رتبه 40 تولید علم و رتبه 68 در نوآوری دارد.
عضو هیئتمدیره شرکت متان با بیان اینکه استرالیا کشوری فقیر از نظر نفت و گاز است، تصریح کرد: استرالیا در ایجاد نوآوری رتبه 19، اعتبارات ریسکپذیر رتبه 26، تولید علم رتبه 28 و در رقابتپذیری جهانی رتبه 21 دارد.
بارانی تصریح کرد: ایران پهناورترین و ثروتمندترین کشور دنیا است اما در نوآوری، ضعیفترین کشور دنیا است و از کشورهایی مانند قطر، سنگاپور، مالزی و ترکیه هم عقب مانده است.
وی ادامه داد: باید به فرمایش رهبری لبیک بگوییم در جامعه تولید ارزش کنیم، به فکر درآمد فردی و بنگاهی نباشیم بلکه به ارزشهای اجتماعی توجه کنیم.
بارانی با اشاره به احداث طرح پایلوت شهرک انرژی و فناوری در مساحت 60 هکتاری، گفت: این شهرک محلی برای جذب سرمایهگذاری است.
تشریح اهداف توافقنامه طرح توسعه پایدار مازندران
معاون برنامهریزی استاندار مازندران نیز گفت: با عنایت به ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی، با جلب نظر آحاد مردم، با نگاه فرابخشی در جهت توسعه استان کوشا باشیم.
علی احسانی با بیان اینکه مازندران به دلیل تبادلات انرژی از نقاط استراتژیک کشور است، بیان داشت: با ایجاد زیرساختهای مناسب و هماهنگ با آمایش سرزمین، بستر انرژی نهفته در دریای مازندران مورد استفاده قرار گیرد و پروژه نفت و پتروشیمی در مازندران هم اتفاق بیفتد.
احسانی درباره اهداف موافقتنامه طرح توسعه پایدار مازندران، تصریح کرد: توسعه پایدار مبتنی بر ساخت تجهیزات نفت و پتروشیمی به منظور ایجاد رقابتپذیری در داخل، کارآفرینی جهت جذب نیروی متخصص، جذب نخبگان برای مقابله با مهاجرت داخلی و خارجی، سرعت بخشیدن به عوامل توسعه، جذب فاینانس سرمایهگذاری، افزایش ظرفیتهای نوآوری و جذب سرمایههای ریسکپذیر و ایجاد مرکز خدمات کشف نفت و گاز و پتروشیمی و ... از اهداف این موافقتنامه است.
سرمایهگذاری یکصد میلیارد تومانی بنیاد برکت در مازندران
معاون سرمایهگذاری و اقتصاد بنیاد برکت وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) نیز در این نشست خاطرنشان کرد: بنیاد برکت در مازندران 90 میلیارد تومان در بخش پروژههای سرمایهگذاری و 10 میلیارد تومان در بخش حوزههای آموزشی فعالیت دارد.
حسین شیرزاد با اشاره به اینکه روند فعالیتهای این بنیاد در دو ماه اخیر شتاب داشته است، گفت: پیشبینی میکنیم فعالیتهای بنیاد برکت در مازندران به 150 میلیارد تومان بیش از رقم فعلی سرمایهگذاری در استان برسد.
وی بیان کرد: با اعتماد به نیروهای داخلی، میتوان کارهای بزرگ انجام داد.
سرمایهگذاری کشورها در بخش انرژی
عضو هیئت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات نفت کشور نیز در این نشست گفت: توسعه مستلزم داشتن انرژی است و کشور آمریکا به همین منظور در پنج گوشه جهان برای تسهیل در مسیر دریافت انرژی، پایگاه دارد.
احمدرضا درویش با بیان اینکه آمریکا در چند سال آینده به خودکفایی در انرژی میرسد، افزود: به این ترتیب نقش عربستان و کشورهای تولیدکننده انرژی، دیگر برای آمریکا حالت بحرانی ندارد.
درویش با اشاره به اینکه در دنیا برای 200 سال آینده گاز داریم، ادامه داد: اما گاز نیاز به فناوری دارد.
وی با بیان اینکه سرمایهگذاری کشورها برای صنعت نفت و گاز انرژی است و کشورهایی مانند آمریکا، کانادا، نروژ و انگلیس در این زمینه سهم زیادی دارند، گفت: حتی اگر جنگ جهانی سوم هم شکل گیرد انرژی میتواند نجاتبخش این کشورها باشد.
عضو هیئت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات نفت کشور با اشاره به اینکه خواستار یکسانسازی قراردادهای نفتی هستیم و همانطور که با خارجیها قرارداد میبندند با طرفهای داخلی هم اینگونه باشند، اظهار داشت: یکسانسازی قراردادهای نفتی کار مجلس است و اگر این کار انجام نشود صد سال دیگر هم به جایی نمیرسیم.
پروژه احداث شهرک انرژی و تبریک به رهبری، رئیسجمهور و مردم
سخنان استاندار مازندران و امضای توافقنامه، پایانبخش این نشست بود.
ربیع فلاح استاندار مازندران نیز اظهار داشت: در حوزه فرهنگ، اقتاصد، عزم وملی و مدیریت جهادی چهار کارگروه تشکیل دادیم که تا پایان اردیبهشتماه این کارگروهها آغاز به کار میکنند.
وی با بیان اینکه همه ما تعهد داریم در پیشبرد اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، تلاش کنیم، افزود: از اهداف خود، فرسنگها دور هستیم، ما شعار دادیم و کشورهای همسایه اجرا کردند.
فلاح با اشاره به اینکه در مازندران در کمال امنیت و آرامش به سر میبریم و دستگاه قضایی هم به صورت تنگاتنگ در پیشبرد اهداف، با ما همسو است، تصریح کرد: بودجه امسال ما 22 درصد نسبت به مصوب سال قبل، افزایش یافته است.
وی با تاکید بر حفظ سنگر تولید، ادامه داد: اگر ادعا داریم که میتوانیم تولید کنیم، این تولید باید ثابت باشد و اینگونه نشود که مثل سالهای گذشته در زمان برداشت محصولات کشاورزی، بهویژه برنج، برنجی بیشتر از نیاز کشور وارد شود.
استاندار مازندران با بیان اینکه در حوزه تجارت هم امسال باید نمود خاصی داشته باشیم و صادرات هم افزایش یابد، گفت: نباید اجازه بدهیم زمان از دست ما بگذرد.
وی با اشاره به اقداماتی که در حوزه گردشگری در دست انجام است، خاطرنشان کرد: از مدیرکل گردشگری مازندران خواستهایم برنامه هر شهرستان به فراخور ظرفیتهای آن شهرستان در حوزه گردشگری ابلاغ شود.
فلاح امضای توافقنامه در زمینه ایجاد شهرک انرژی در مازندران و این نشست را رویدادی بزرگ قلمداد کرد و گفت: این دستاورد را به رهبری، رئیسجمهور و مردم مازندران تبریک میگوییم.
امضای توافقنامه، بخش شیرین این نشست بود چرا که احداث این پروژه نویدبخش هزاران جویای کار در مازندران است که بخش اعظم آنها از نیروهای دانشآموخته هستند.
این جلسه بیش از چهار ساعت طول کشید./ فارس