مازندشورا: کارکرد خانواده با رشد جغرافیایی و جمعیتی شهرها، نسبت به دهه های گذشته، تغییر یافته و متاثر از توسعه ی سیستم های ارتباطی نرم افزاری و سخت افزاری حمل و نقل عمومی، بزرگراه ها، پل ها و برج ها و مجتمع های اداری و مسکونی، روابطی متفاوت از گذشته به وجود آورده است.
با مقایسه ی خانواده های جامعه ی شهری به ویژه کلان شهرها، و خانواده های ساکن روستاها یا شهرهای کوچک، این نتایج به دست آمده که سن ازدواج افزایش یافته، روش آشنایی برای پیوند زوجین یا تعامل بین خانواده های ایشان، تغییر نموده، و به مرور زمان سبک زندگی شهرنشینان پیچیده تر و از منظر اقتصادی و زمانی، تشکیل خانواده پر هزینه تر می شود.
واگذاری روزافزون تعداد زیادی از وظایف خانواده ها به خارج از آن، پیامدهای مثبت و منفی بسیاری را در برداشته به تعدیل هرم قدرت در این اولین نهاد اجتماعی سازی انسان ها، منجر شده است. انتقال قدرت و منبع تصمیم گیری پدر یا مادر به فرزند یا فرزندان، نشانه و شاخصی از تغییر در روابط درون گروهی دارد که حاصل افزایش سواد فرزندان نسبت به والدین خود و به روزتر بودن اطلاعات و دسترسی ایشان به روش ها و ابزارهای کسب اطلاعات به شمار می آید.
نزدیکی سطح تحصیلات زوجین و کاهش اختلاف آن، دخالت دولت های پیشین برای تنظیم جمعیت، به تغییر نگرش و کنش بازیگران خانواده ، از جمله نقش آفرینی دوشیزگان و بانوان در مناسبات اجتماعی همراه با قبول مسوولیت های دیوانی و اقتصادی، انجامید. آنچه در این مقطع زمانی می بایست مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد، نتایج گسترش شهرها و پیامدهای پیچیدگی های نظام اجتماعی با تولید مشاغل غیر سنتی بر پایه ی اینترنت و شبکه های مجازیست که بر خانواده به عنوان اولین نهاد اجتماعی شدن، تکانه هایی را وارد نموده و همچنان نااطمینانی و عدم تعادل موجود، زمینه وقایع و پدیده های نوظهور را فراهم می کند. علی رغم بهبود خدمات آموزشی و بهداشتی برای خانواده های ایرانی به ویژه در شهرها و ارتقاء کیفیت و امید به زندگی کارکردهای سنتی این نهاد که عاطفه محور بوده و در تربیت انسان های موثر در فرایند توسعه نقش عمده و مهمی را بازی می کند، کمرنگ تر شده و یا در برخی موارد از بین رفته است. وظیفه ی نخبگان و سیاست گزاران، بررسی مسایل ناشی از توسعه شهرها و تغییر کارکردهای خانواده با دقت نظر بیشتر در رصد حرفه ای اثرات متقابل این دو بر هم بوده و برنامه ریزانی از جمله معاون زنان و خانواده ی ریاست جمهوری می توانند در کنار ارگان های متولی همچون وزارت کشور که سازمان شهرداری ها و دهیاری ها را تحت تکفل خود دارند با همکاری رسانه های صوتی و تصویری و حتی تشکل های مردم نهاد، کمیته ای مشترک برای مدیریت تحولات و آینده پژوهی در حوزه ی شهرنشینی و خانواده تشکیل دهند.
مازندشورا: انتقال قدرت و منبع تصمیم گیری پدر یا مادر به فرزند یا فرزندان، نشانه و شاخصی از تغییر در روابط درون گروهی دارد که حاصل افزایش سواد فرزندان نسبت به والدین خود و به روزتر بودن اطلاعات و دسترسی ایشان به روش ها و ابزارهای کسب اطلاعات به شمار می آید