مازندشورا:به گزارش خبرنگار مهر، رضا غفاری صبح چهارشنبه در سمینار آموزشی آشنایی تجدید ساختار در صنعت برق در ساری از مدیران شهرستان های تابعه خواست تا موضوع خرید و فروش انرژی و در مجموع اقتصاد انرژی را در محدوده تحت پوشش خود با جدیت پیگیری کنند .
مدیر دفتر بازار برق شرکت توزیع برق مازندران نیز در این نشست تجدید ساختار صنعت برق و روش اجرای بازار و حرکت صنایع بزرگ به سمت خصوصی سازی و روند تجدید ساختار در صنعت برق ،مراحل آن و نحوه اجرای آن در عمل تشریح کرد .
علی اصغر یعقوبی گفت: با توجه به تجربه موفق برخی صنایع از جمله صنعت هواپیمایی و صنعت مخابرات در خصوصی سازی ، حرکت صنعت برق در این جهت آغاز شده و اکنون بسیاری از کشورها در این مسیر گام های موثری برداشتهاند. در این راستا صنعت نیروگاهی به سمت خصوصی سازی رفته و بسیاری از نیروگاه های خصوصی در حال حاضر مشغول به فعالیت هستند. وی به عوامل و انگیزههای اصلی تجدید ساختار در صنعت برق اشاره و افزود : تجدید ساختار موجب جبران کمبودهای سرمایه گذاری توسط بخش غیردولتی، شفافیت هزینه ها در بخشهای تولید، انتقال و توزیع و امکان کنترل آن، ایجاد محیط رقابتی و جلوگیری از انحصار، کاهش تصدی گری دولت با حضور بخش خصوصی و مشتری مداری با ترویج رقابت خواهد شد.
مدیر دفتر بازار برق شرکت توزیع برق مازندران در ادامه انواع بازار در صنعت برق از جمله بازار آنی، بازار روزـ پیش، و بازار آتی انرژی را مورد بررسی قرار داد و اظهار داشت : در این راستا با توجه به نیاز به زیر ساختهای سخت افزاری و نرم افزاری ، بسیاری از کشورها از جمله ایران اجرای بازار را در قالب «بازار روز -پیش» برگزیدهاند. از طرفی با تشکیل بورس انرژی ، عملا «بازار آتی انرژی» تشکیل شده و خریداران و فروشندگان رقابت بر سر انرژی در زمان آتی را در تالار بورس انرژی انجام می دهند.
وی خاطرنشان کرد : علاوه بر انرژی، موضوع «خدمات جانبی» و همچنین «گواهی ظرفیت» در بازار برق مورد داد و ستد قرار میگیرد.در این راستا همچنین خدماتی همچون کنترل فرکانس و کنترل توان راکتیو به عنوان خدمات جانبی در بازار برق مورد معامله قرار میگیرندو در آینده نزدیک مالکین نیروگاه ها به عنوان آورندگان گواهی ظرفیت میتوانند ظرفیت قابل عرضه خود را در بازار عمده فروشی برق یا در بورس انرژی ارائه کنند. به گفته وی در این نشست همچنین نحوه اجرای بازار برق در کشور و نیز تعاملات بازیگران مختلف مورد بررسی قرار گرفت و وظایف نهادها و ارکان بازار تشریح گردید.
مهرورز کارشناس عملیات بازار برق شرکت توزیع برق مازندران هم موضوع بورس در سه محور بورس انرژی، پیامدهای تشکیل بورس و همچنین مشکلات و چالشها مورد بررسی قرار داد . وی یادآور شد : مزیت اصلی تشکیل بورس ، ایجاد ساختار رقابتی با سه اهرم عادلانه کردن دسترسی به اطلاعات برای بازیگران، شفاف بودن مکانیزم پرداخت بهای انرژی و تحویل آن به ترتیب برای عرضهکنندگان و خریدارانو همچنین کنترل ریسک قیمت انرژی میباشد. در ادامه مشخصات قراردادهای برق در بورس انرژی ایران تشریح گردید. مهرورز گفت : این قراردادها از نوع سلف موازی استاندارد بوده و دوره اجرای قرارداد از سه روز کاری بعد تا حداکثر یک ماه آینده میباشد. قیمت گذاری به شیوه حراج مستمر انجام میشود و اطلاعات معاملات برق در بورس به شرکت مدیریت شبکه برق ایران جهت انجام امور فنی و برنامه ریزی تولید نیروگاه ها ارسال میشود.
کارشناس عملیات بازار برق مازندران در ادامه شرایط عرضه کنندگان و خریداران در کدهای معاملاتی خاص و عام و ضوابط مربوط به آن تشریح شده جریان مالی پس از ثبت معاملات بین نهادهای مرتبط را بیان کرد. سپس شاخص های مناسب برای انجام یک معامله توسط معامله گر در بورس انرژی اعلام شد که شامل ضرایب آمادگی و نرخ های بازار روزانه، روند تغییرات نرخ معاملات، متوسط موزون نرخ نماد معاملاتی، میزان نقدینگی حساب معاملات بورس و الگوی بار در روز نفوذ قرارداد میباشد. تشکیل بورس انرژیباعث مدیریت نقدینگی توسط شرکت ها، ایجاد فضای رقابتی در معاملات اقتصادی برق، کم کردن هزینه های صنعت برق و ایجاد فضایی مناسب برای کشف قیمت برق شده است.
در این نشست همچنین چالشهای مرتبط در بورس انرژی ایران شامل برابری تولید و مصرف در پیک بار تابستان (عدم تطابق عرضه و تقاضا)، تعداد کم بازیگران در بخش برق (شرکتهای توزیع و نیروگاه ها)، محدودیت در عرضه انرژی فروشندگان در بورس، فرامین مرکز در ورود و خروج واحدها و عدم ثبات و تغییرات مستمر در تصمیم های اتخاذ شده برای نرخ تامین نقدینگی، مبالغ شارژ، قطع شارژ و .... عملکرد دفتر بازار برق و دستاوردهای کسب شده طی سالهای اخیر و برنامه های پیش رو تشریح شد .