«تیرنگ» رویداد بزرگ هنرى در عرصه آیین‌ها

مازندشورا: کارگردانان جشنواره سراسری تیرنگ از اجراهای نمایشی خود در دومین روز برگزاری این رویداد مهم آیینی می‎گویند.

مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، کارگردانان جشنواره سراسری تیرنگ از اجراهای نمایشی خود در دومین روز برگزاری این رویداد مهم آیینی می‌گویند.

*تلویزیون براى ترغیب مردم به تماشاى تئاتر کمک نکرده است

ارسلان مهدوى نویسنده و کارگردان نمایش‌ «شوره سما» از بخش آیینی چهاردهمین جشنواره سراسری تئاتر بومی تیرنگ در گفت‌وگو با فارس با بیان اینکه براى نخستین‌بار است که در جشنواره سراسرى تئاتر تیرنگ شرکت مى‌‌کنم، گفت: من با آشنایی کامل از تیرنگ و با آگاهی از اعتبار این جشنواره در تیرنگ شرکت کردم.

وى شیوه اطلاع‌رسانى جشنواره را ضعیف ارزیابى کرد و افزود: چند مصاحبه رادیویى مسؤولان جشنواره، شیوه صحیح و کافى برای یک رویداد کمیاب کشورى نیست.

مهدوى بیان کرد: وقتى سارى خانه تیرنگ است، از مسؤولان براى همکارى با حوزه هنرى و اطلاع‌رسانى انتظار بیشترى مى‌رود.

وی با اشاره به آشتى مردم پایتخت و چند شهر بزرگ کشور تصریح کرد: تلویزیون براى ترغیب مردم به تماشاى تئاتر کمک نکرده است که این امر موجب بى‌اطلاعى مردم از اجراها و در نتیجه کمرنگ شدن تئاتر و نمایش در میان سایر هنرها مى‌شود.

این نمایش از شهر سارى در جشنواره شرکت کرده است.

* تیرنگ بهترین بستر براى آشتى مردم با آداب و رسوم

سعید شفیعیان کارگردان چهارمین تجربه خود را در تیرنگ با نمایش "تندیس‌هاى شهر" رقم زد.

وى نیز در گفت‌وگو با فارس با اشاره به نقش و ارزش آیین‌ها در جوامع انسانى، اظهار کرد: آیین‌ها فرهنگ جامعه را نشان مى‌دهند و فرهنگ براى هر جامعه بیانگر هویت آن جامعه است.

شفیعیان با بیان اینکه آیین‌ها مملو از رنگ و موسیقى هستند، افزود: تیرنگ بهترین بستر براى آشتى مردم با سنت‌ها و آداب و رسوم است.

کارگردان تندیس‌های شهر ادامه داد: نمایش مى‌تواند با هزینه‌اى اندک، پیامى بزرگ و پر محتوا به مخاطب برساند و از این جهت نیز ارزشمند است.

شفیعیان با بیان اینکه ما در برابر فرزندانمان مسؤول هستیم، ادامه داد: آیین‌ها سینه به سینه گشته و از پدران به فرزندان رسیده و ما باید از فرهنگ و تمدنمان به این شیوه نگهدارى و براى ترویج آن تلاش کنیم که تیرنگ این بستر را فراهم کرده است.

وى گفت: امروز نمایش در کشور ما به سمت غربی شدن رفته است در صورتی که آیین در نمایش‌هاى غربى ارزش زیادى دارد.

نمایش تندیس‌هاى شهر از شهر آمل در جشنواره شرکت کرده است.

 

*هنر نمایش یک هنر کم هزینه با تأثیرگذارى گسترده

کارگردان نمایش «مجلس تعزیه دو طفلان مسلم» نیز در گفت‌وگو با فارس نخستین حضورش در جشنواره سراسرى تئاتر تیرنگ را مثبت ارزیابى کرد و افزود: تیرنگ یک رویداد بزرگ هنرى در عرصه آیین‌ها است و باید به شکل ویژه به آن توجه شود.

مصعب رئیسى هنر نمایش را یک هنر کم هزینه با تأثیرگذارى گسترده دانست و ادامه داد: بیشتر نمایش‌ها بدون کمک مالى و با هزینه گروه نمایش تأمین مى‌شود اما بازخورد آنها در میان مردم بسیار وسیع است.

وى با اشاره به نقش نهادهاى دولتى در فرهنگ‌سازى جامعه، خاطرنشان کرد: گروه‌هاى نمایشى از همکارى مسؤولان بى‌بهره هستند و حتى براى نصب یک بنر با مشکل مواجه مى‌شوند.

رئیسى درباره نسخ تعزیه نیز گفت: در مازندران نسخ اصلى به ندرت یافت مى‌شود و معمولاً از نسخه‌هاى ترکیبى با محوریت نسخه رضوانى استفاده مى‌شود.

این نمایش از شهر نور در جشنواره سراسرى تئاتر تیرنگ اجرا شد.

 

* نویسندگان و کارگردانان حرف‌های زیادی برای گفتن دارند

کارگردان اثر نمایشی پِرسَه نیز در گفت‌وگو با فارس گفت: برای شرکت در این جشنواره علاوه بر اطلاع از طریق فراخوان انجام‌شده، به پیشنهاد دوستان نمایشی را به دبیرخانه تیرنگ ارسال کردم و اثر من جزء اجراها قرار گرفت.

احمد صفری با بیان اینکه نخستین‌بار است در جشنواره تیرنگ شرکت کردم، افزود: تعدادی از اجراهای جشنواره را دیدم و همه آنها قوی بودند، معلوم می‎شود که نویسندگان و کارگردانان بخش خیابانی و تئاتر صحنه‎ای در حوزه پژوهش خیلی خوب کار کردند و هر کدام حرف‌های زیادی برای گفتن داشتند.

وی درباره نمایش خود اظهار داشت: "پِرسَه" یک آئین محلی است که قبل از اسلام بوده و بیشتر در لیلاخ سنقر همچنان رواج داشته و قدمتی بیش از 2 هزار ساله دارد و باید حفظ شود، این آئین در برخی مناطق در روزهای عاشورا و تاسوعا بر مزار امامزادگان، شهدا و جوانان برگزار می‎شود و هدف من نیز احیای این سنت و شناساندن آن به نسل امروز بوده است.

 

*شرکت در جشنواره تیرنگ ارزشمند است

کارگردان آواهای محلی کردستان که سومین‌بار است در جشنواره تیرنگ شرکت کرده است، نیز در گفت‌وگو با فارس گفت: این نمایش براساس آواها و گویش‌های محلی بوده است، آواهایی که برای هر فرد از زمان تولد تا مرگ به شکل‎های مختلف است و همواره همراه او در زندگی است، در کودکی، نوجوانی، جوانی، میانسالی و پیری، در فصل کار و تلاش و در فصل شکار و اعیاد، در زمان ازدواج و در مولودی‎خوانی، هر کدام آوازهای مخصوص به خود دارند.

سیدفریدون احمدی اظهار کرد: جشنواره تیرنگ را خوب دیده‎ام و مسافت زیادی را از کردستان آمدیم و این خستگی به شرکت در جشنواره می‎ارزد.

وی گفت: داوری‎ها خوب بوده و مشکلی ندیدم، در دو دوره گذشته نیز به هیچ داوری معترض نبودم و از دست‌اندرکاران این جشنواره نیز قدردانی می‌کنم که فرصتی را برای هنرمندان تئاتر آئینی فراهم کردند.

 

*جشنواره تیرنگ راه خود را پیدا کرده است

کارگردان تئاتر آئینی کوسه برنشین نیز در گفت‌وگو با فارس گفت: این نمایش پژوهشی را با هدف معرفی و احیای سنت دیرینه کوسه برنشینی که به پیشوازی فصل بهار و فراری دادن کوسه و نماد زمستان می‌پردازد، انتخاب کردم.

رضا فقیهی افزود: این سنت هنوز وجود دارد اما کم هست و برای احیای آن علاوه بر کار صحنه‎ای، اجرای نمایش خیابانی را در اماکن تفریحی و تاریخی چند شهر نیز داشتم تا مردم آن را بیشتر بشناسند.

وی که چندین دوره است به جشنواره تئاتر بومی تیرنگ آمده است، درباره جشنواره سال گذشته و مقایسه آن با امسال افزود: به نظرم جشنواره سال گذشته خوب بود و در سال‌جاری نیز تاکنون چند کار قوی دیدم و مطمئن هستم سال آینده نیز بهتر از امسال خواهد بود.

کارگردان تئاتر کوسه برنشین در پایان گفت: جشنواره تیرنگ در هر دو بخش خیابانی و پژوهشی راه خود را پیدا کرده است، دست‎اندرکاران و مردمان خوبی دارد که سبب تشویق و ترغیب بیشتر هنرمندان به ادامه این راه می‎شوند.

انتهای پیام/86018/ع40

جشنواره تیرنگ نمایش تئاتر کارگردان افزود آیین‌ها گفت‌وگو جامعه مى‌شود کارگردانان ادامه بیشتر اینکه رویداد نمایشی اشاره درباره شفیعیان اظهار گذشته فرهنگ خیابانی احیای سراسرى مسؤولان ترغیب زیادی هزینه دارند نویسندگان حرف‌های پِرسَه صحنه‎ای برنشین پژوهشی امسال آئینی هنرمندان می‎شود کردستان علاوه تندیس‌هاى مهدوى نخستین‌بار اطلاع‌رسانى نکرده تماشاى سراسری اجراهای تلویزیون ارزیابى همکارى تأثیرگذارى گسترده تعزیه امروز فراهم اجراها بهترین ارزشمند رئیسى