مدیریت زباله چالش جدی شهرداری گلوگاه

مازند شورا: براساس آمار سالانه درحدود یک‌ میلیون و 500 هزار تن زباله در استان مازندران تولید که بخش اعظم آن به ناچار درون جنگل‌های سرسبز دفن می‌شود. این میزان تولید زباله در مازندران تبدیل به مشکل بزرگی شده است که پس از گذشت سال‌ها همچنان مسئولان ارشد استان را در چگونگی دفع بهداشتی، سوزاندن، گرفتن انرژی برق و یا ساخت کارخانه کمپوست سر درگم نگه داشته و این طلای کثیف بلای جان طبیعت استان مازندران شده است.

مازند شورا: مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران میزان تولید زباله در روستاهای مازندران را بسیار بالا بیان کرد و گفت:" روزانه حدود یک ‌هزار و450 تن در روستاهای این استان زباله تولید می‌شود".

وی تصریح کرد: در روزهای تعطیل که گردشگران و مسافران بیشتری در استان حضور دارند برمیزان تولید زباله در مازندران افزوده می‌شود. مدیرکل حفاظت محیط‌زیست مازندران، سرانه تولید زباله هرمازندرانی را روزانه 800گرم دانست و اظهار داشت:  68درصد از زباله‌های استان، ‌تر هستند و بقیه زباله‌های استان شامل 9درصد کاغذ، 5درصد شیشه، 7 درصد پلاستیک، 3درصد فلز، 3درصد چوب و 5درصد منسوجات است.

تهدیدجدی برای محیط زیست

ورود میلیونی مسافران به شمال کشور در طول سال و متعاقب آن تولید زباله در حد بسیار انبوه، عدم‌ جمع‌آوری به‌ موقع، دفع غیر بهداشتی آنها و در نهایت انباشت زباله در سواحل و مراتع و عرصه‌های جنگلی، ورود فاضلاب‌های خانگی به رودخانه‌های حاشیه شهرها، حتی ورود فاضلاب‌های خانگی مستقر در سواحل به دریا دست ‌به‌ دست هم داده‌اند تا شرایط زیست‌محیطی در این استان‌ با تهدیدات جدی روبه‌رو شود. روزانه بیش از ۱۷۰۰تن زباله ‌تر و خشک در  ۵۲ شهراستان مازندران جمع‌آوری و به مراکزدفن زباله حمل می‌شود.

گرچه در این استان خبر از ساخت کارخانه‌های کمپوست در بسیاری از شهرها داده می‌شود، اما همچنان مازندران با انباشت زباله در تمام نقاط خود مواجه است و چنانچه این وضعیت ادامه یابد دیگر زیبایی جنگل، کوه و دریا دراین استان دلنشین نخواهد بود.

زباله های شهر علاوه برآلودگی محیط زیست، زیبایی شهر را نیز مخدوش می کند و در برخی از خیابانهای شهردرست درمحل عبور رهگذران ازدحام زباله موجب آزار رهگذران شده وبرای سلامتی کودکانی که در کوچه و خیابان به بازی مشغولند مضر می باشد و بوی بد ناشی از آن برای ساکنین مشکلات فراوانی ایجاد کرده است.

بعضی از خیابانهای شهر گلوگاه نیز با بی مهری شهرداری مواجه هستند چراکه حتی رفتگران شهرداری برای جمع آوری زباله ها به آنجا نمی روند و با اینکه مردم آنجا مانند دیگر شهروندان به شهرداری هزینه حمل زباله ها را پرداخت می کنند ولی علی رغم تماسهای متعدد با شهرداری سرانجام خودشان اقدام به دفن و یا سوزاندن زباله ها می کنند که سبب بیشتر شدن مشکلات بهداشتی شهروندان و ساکنین می گردد. حال به این مشکلات، مشکل نبود سطلهای استاندارد جمع آوری زباله در همه خیابانهای شهر را نیز اضافه کنید که باعث پدید آمدن تصاویر نه چندان دلنشین برای رهگذران می گردد.

در مازندران روزانه دو میلیون و 700 هزار کیلوگرم زباله خانگی تولید می‌شود که این زباله‌ها بدون تفکیک و جداسازی درکیسه‌های پلاستیکی به رنگ‌های مختلف به مراکز دفن زباله شهری حمل یا درحاشیه جاده‌های روستایی و حاشیه رودخانه‌ها و جنگل رها می‌شوند. البته در تعطیلات و روزهایی که مسافران وارد شهرمی‌شوند این حجم تولید زباله به چندین برابر افزایش می‌یابد که کنترل زباله تولیدی در این مقاطع زمانی به نوعی یک چالش جدی برای مدیریت شهرمحسوب می‌شود.

زباله، دشمن سلامتی

مسئله زباله با سلامت عمومی درارتباط بوده که هریک از افراد جامعه باید به فکر نجات خود از هجوم بیماری‌های گوناگون باشند این موضوع لزوم یک همکاری دسته جمعی و مشارکت همگانی و عمومی را می‌طلبد. مدیریت زباله ازجمله کارهای مهم بوده که همه افراد جامعه در آن سهیم هستند اگرچه مردم می‌توانند در همه مراحل کنترل مدیریت زباله، نقش داشته باشند ولی نقش آنها در مرحله تولید، نگهداری موقت و بازیافت بیشتر است.

شيرابه حاصل از زباله‌ها نیز مي‌تواند به کانون قابل ملاحظه‌اي از باکتري‌ها و ساير ميکروب‌هاي مضر تبديل شوند، انتشار مواد شيرابه از طريق مکان‌هاي دفع زباله به سطوح پاييني خاک و سفره‌هاي آب زيرزميني که مورد شرب و توليد آبزيان است بسيار خطرناک‌تر از انتقال آن به سيستم‌هاي تصفيه فاضلاب است.

شایسته است برای رفع این مشکلات، در فکر ساماندهی زباله ها باشیم و در این زمینه با اعمال مدیریت اصولی نسبت به دفع صحیح و بازیافت زباله اقدام کنیم، تا ضمن کسب درآمدهای اقتصادی از محل بازیافت، از ایجاد آلودگی ناشی از شیرآبه‌ها وآلودگی‌ چشم ‌اندازهای طبیعی که زمینه جذب گردشگر است، جلوگیری به ‌عمل آید. به ‌نظر می‌رسد برای رسیدن به نقطه مطلوب در این زمینه باید اراده جدی و همگانی برای کنترل و نجات محیط ‌زیست به ‌وجود آید.

قابل ذکر است که زباله های شهر گلوگاه در حاشیه جاده، در حوالی سه کارخانه بزرگ که بیشترین کارگر را دارند، انبار شده واعتراض کشاورزان و مالکین زمینهای اطراف را نیز در پی داشته، که تا کنون هیچ اقدامی موثری برای رفع این معضل نشده است./ سمیه اوانپور


 

زباله مدیریت پسماند کمپوست گلوگاه