اختصاصی مازندشورا: یکی از ثمرات بزرگ انقلاب شکوهمند اسلامی ایران در دهه های اخیر شکل گیری شوراهای اسلامی شهر و روستا بوده که توسط آرای مردم تعیین می شود. شوراهای شهر تبلور حضور مردم در صحنه برنامه ریزی کشور و به عنوان یک عنصر از مدیریت شهری در اداره شهرها در سطح محلی نقش مهمی را برعهده گرفته است و تشکیل شوراهای اسلامی شهرها می تواند نقطه عطفی برای مدیریت مشارکتی در ایران باشد.
از اسفند ۱۳۷۷ تاکنون چهار دوره انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا در ایران برگزار شده است. با توجه به نقاط ضعف و قوت در دوره های مختلف شورا هنوز ارزیابی جامعی از عملکرد این نهاد صورت نگرفته است. نزدیک شدن به انتخابات و روز شورا ما را بر آن داشت که به بررسی عملکرد چهارساله چهارمین دوره شورای شهر جویبار بپردازیم. لذا اقدام در این راستا می تواند سبب تقویت این نهاد محلی و شورایی در راستای توسعه متوازی جغرافیایی کشور شود.
جویبار با جمعیتی حدود سی و پنج هزار نفر دارای هفت عضو در پارلمان شهری در چهارمین دوره شورا بود که به رغم گذشت چهارسال از فعالیت این شورا هنوز ابهاماتی در نحوه فعالیت آن و نارضایتی برخی شهروندان از انجام وظایف اعضای آن به گوش می رسد.
انتخاب شهردار از نخستین وظایف شورای شهر است که به همراه ۳۳ وظیفه دیگر از جمله بررسی و شناخت کمبودها، نیازها و نارسایی های حوزه انتخابیه و تهیه طرح ها و پیشنهادهای اصلاحی و راه حل های کاربردی در این زمینه ها به منظور برنامه ریزی و ارائه آن به مقام های مسئول در زمره وظایف تعریف شده برای این پارلمان محلی است. اما در این شورا تنها به انجام این وظیفه(انتخاب شهردار) اکتفا شده و نظارت بر دیگر ادارات را فراموش کرده اند، درصورتی که برابر بند ۳۱ ماده ۷۱ قانون شوراها کلیه ادارات خدماتی باید گزارش عملکرد و برنامه سالانه خود را به شورا ارائه دهند، در حالی که چنین امری در این شورا مشاهده نمی شود.
یکی دیگر از وظایف شوراها تهیه گزارش سالانه از میزان درآمد و هزینه شهرداری و انتشار آن برای اطلاع عمومی است. این حق مردم است که بدانند در شورایی که خود اعضای آن را انتخاب کرده اند چه می گذرد و عوارض و دریافتی هایی که از آن ها می گیرند در چه زمینه هایی هزینه می شود اما از ارائه گزارش عملکرد و هزینه و درآمد به دلایل مختلف خودداری می کنند.
نظارت بر اجرای مصوبات شورا و طرح های مصوب در امور شهرداری از مهمترین وظایف شوراهاست که با وجود پرداختن به وظایف ابتدایی تا حدودی نادیده گرفته شده است تا جایی که عدم نظارت بر حسن اجرای مصوبات توسط شهرداری و مدیریت ضعیف شهرداری جویبار سبب افزایش بدهی های این نهاد به پیمانکاران شده و عامل به وجود آورنده افت شدید مالی در این نهاد شده است.
از دیگر وظایف شوراهای شهر و روستا نظارت بر حسن اداره و حفظ سرمایه و دارایی های نقدی، جنس و اموال منقول و غیرمنقول شهرداری است که متاسفانه این شورا با فروش زمین های متعدد و شائبه دار و عموما کمتر از قیمت رایج باعث نارضایتی گسترده شهروندان جویباری شده است.
نامگذاری مناسب برای معابر، میادین، خیابان ها، کوچه و کوی در حوزه شهری از دیگر وظایف شوراهاست که متاسفانه در جویبار کمترین توجهی به آن نشده است. این وظیفه کوچک اما مهم زمانی اهمیت خود را نشان می دهد که گردشگر یا مهمانی به شهر وارد شود، برای پیدا کردن آدرس مقصد به دلیل عدم نامگذاری دقیق کوچه ها با مشکل مواجه می شود و منجر به سردرگمی میزبان و مهمان می شود.
شاید یکی از مهم ترین مشکلات شورای فعلی شهر جویبار در این بازه زمانی عدم وجود متخصص در امر مدیریت شهری در شورا و عدم استفاده از مشاورین در شهرداری و شورا می باشد.
پرواضح است که عملکرد ضعیف شورای شهر جویبار بعد از گذشت چهارسال از چشم شهروندان جویباری پنهان نمانده است اما آنجه باعث نا امیدی شده است عدم مطالبه گری بخش اعظمی از مردم جویبار از نمایندگان خود در شورا است. این در حالی است که شوراها به عنوان نهادی که مستقیم توسط مردم انتخاب می شود وظیفه پاسخگویی و شفاف سازی در برابر شهروندان دارند. چه خوب است که شهروندان برای نجات شهر مطالبات شهری خود را پیگیری کنند.
در پایان و در نزدیکی انتخابات دوره پنجم شورا پیشنهاد می کنم به کاندیداهای محترم و اعضای جدید شورا که به شورای شهر و نمایندگی مردم به عنوان فرصتی مناسب جهت توسعه و آبادانی هرچه بیشتر شهر نگاه کنند و عضویت در این نهاد را فرصتی تکرار نشدنی برای خود قلمداد کنند تا با خدمتی صادقانه و خالصانه خود نام نیک از خویش به یادگار بگذارند.
عکس از فاطمه زهرا جانبراری