مازند شورا: در آستانه تغییر مدیریتی حوزه فرهنگ و ارشاد استان و به منظور تشریج جایگاه فعلی و مطلوب مازندران در حوزهی فرهنگ عضو هیئت علمی و شورای فرهنگی دانشگاه پیام نور در گفتگو با ما اظهار داشت: «غلامرضا رمضانی پور» در تعریف فرهنگ اظهار داشت: فرهنگ کلمهای مرکب از «فر» به معنای شکوه، و هنگ یعنی «دانش»؛ و فرهنگ یعنی شکوه دانش و خرد. و این نشان میدهد که فرهنگ یعنی اهل دانش، هنر و خرد ورزان میبایست در این حوزه قدر بینند و بر صدر نشینند. تا فرهنگ مازندران به شکوه بایسته و شایسته خویش نائل شود.
مازندران نیازمند یک برنامه مدونِ دانش بنیان و پژوهش محور
مؤلف سند راهبردی هندسه فرهنگی مازندران مبتنی بر دکترینِ دانش بنیانِ تدبیر و امید افزود: پیشینه فرهنگی تمدن اسلامی نشان میدهد که مازندران چهار قرن «کانون تمدن سازی تشیّع» بوده است. یک برنامه مدونِ دانش بنیان و پژوهش محور با اشرافیت تام به تمام حوزههای فرهنگ میتواند مازندران را در دهه چهارم انقلاب جزء استانهای برتر در حوزه رویدادهای مهم فرهنگی کشور قرار داده، بلکه با خودباوری، مدیریت صحیح ظرفیتهای موجود و هنر کشف و بکارگیری توانمندیهای استان، مازندران میتواند و بایست به مرکز توجهات فرهنگی جهان تشیع و اسلام مبدل شود. چراکه به گواه محققینِ حوزه تمدن و فرهنگ اسلامی، در حدود چهار قرن مازندران پایتخت فرهنگی و تولید علم در جهان اسلام بوده است؛ جهان اسلامی با گستره جغرافیایی که از مرزهای چین تا فرانسه و اسپانیا و کل خاورمیانه و قاره آفریقا را شامل بوده است. بیشک دولت اعتدال و امید در پی ایجاد یک رنسانس فرهنگی در گستره جهان اسلام با تایید تنوع فرهنگی اقوام و ادیان در تحت مدیریت ولایت مترقی فقیه میباشد.
ثبت جهانی دهه امامت، فرصتی برای تبادلات فرهنگی
مدیر پژوهشکده احیای مورایث اهل بیت (ع) ادامه داد: لازمه تحقق این مهم تبیین و تئوریزه نمودن نقشه راه و تنظیم سند راهبردی چشم انداز توسعه فرهنگی استان مبتنی بر اصول دانش بنیان و پژوهش محور با حضور نواندیشان حوزوی و دانشگاهی در حوزه فرهنگ میباشد. این سندِ چشم انداز و نقشه راه میثاق نامه همه اصحاب فکر، قلم، هنر و در راس عالمان فرهیخته سترگ حوزوی استان میباشد. و اندیشمندان حوزوی میتوانند بیشترین نقش را در این اعتلا ایفا نمایند. چه اینکه نگاه نافذ و بصیرتر از سایر معاصرین از عالمی فرزانه و موقع شناس سبب شده که برای نخستین بار در تاریخ فرهنگ و تمدن شیعی «دههی غدیر خم» را به نام مبارک فقیه اهل بیت عصمت حضرت آیت الله نظری خادم الشریعه (متع الله بطول بقائه المسلمین) و استان مازندران به ثبت جهانی برسد. این فرصت تاریخی برای تبادلات فرهنگی در سایه وجود گهربار عالمی فرهیخته، فرزانه و حکیم که به خوبی شرایط و نیازهای افق آینده جهان تشیع را درک نموده به نام استان مازندران به ظهور رسیده است. بیشک حضور چنین اندیشمندان حوزوی اسلامیّت فرهنگ را تضمین خواهد نمود.
نهاد فکر و اندیشه نیازمند اتاق فکر و اندیشه
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور بیان داشت: دنیای امروز و تحولات آن با ظهور فضای مجازی با چنان شتاب و سرعت نوری در حال دگرگونی و رشد است که اداره فرهنگ به صورت روز مرگی و فلّهای، سیستم فرهنگی استان را از یک سامانه تاثیر گذار و جریان ساز به یک تشکیلات منفعل و دفاعی تبدیل مینماید. حال اینکه روح حاکم بر گفتمان انقلاب اسلامی از یک افق جهان وطنی برخوردار و داعیه جهانی سازی دکترین آرمانشهر جهانی مهدوی(عج) را دارد. بهرهگیری از تولیدات فکری نواندیشان دینی و فرهنگی و ظرفیتهای بومی خارج استان در قالب اتاق فکر میتواند فرهنگ استان را از یک ادراه منفعل و راکد به یک سامانه متحرک، پویا، ناایستا و مترقی تبدیل نماید.
ضرورت تحمل و تعامل با اندیشه مخالف
غلامرضا رمضانی پور افزود: به فرموده رهبری حکیم و فرزانه، «اخلاق محورری و احترام به اندیشه مخالفان» گفتمان قالب در دهه چهارم انقلاب اسلامی میباشد. چه اینکه در انتخابات اخیر رهبری حکیم انقلاب به صراحت حتی مخالفان نظام را به صرف ایرانی بودن مورد خطاب پدرانه خویش قرار داده و دعوت به حضور نمودند. و مردم با خلق حماسه سیاسی بدین گفتمان رهبری یعنی گفتمان اخلاق محوری و تحمل اندیشه مخالف آری محکمی گفتند. امروز مراکز فرهنگی، علمی و امنیتی نظام در دهه چهارم اقتدار خویش از بالاترین سطح تحمل و تعامل برای در آغوش کشیدن نسلهای نوظهور و نو اندیشان دینی جوان این مرزو بوم برخوردارند.
حوزههای علمیه اَبَر تئوریسینهای فرهنگیاند
مدرس و مشاور علمی و پژوهشی حوزههای علمیه افزود: بیشک تنها راه توانمند سازی قدرت نرم نظام در تقابل با امواج امپریالیسم رسانهای بهرهمندی از زایشهای نوین و تولیدات مدرن فکری همهی نو اندیشان فرهنگی جهت تبیین و تئوری پردازی دکترین فرهنگی نظام اسلامی با محوریت اندیشههای جهان شمول و مترقی اهل بیت عصمت(ع) میباشد. بیشک دولت امید و رئیس جمهور محترم برآمده از حوزههای علمیه به عنوان یک اَبَر تئوریسین در حوزه فرهنگ با توجه به واقعیتهای موجود، خود را مقید به آرمانهای امام راحل عظیم الشان در تحقق «رنسانس فرهنگی» در سطح جهان اسلام میداند.
ضرورت توسعه متوازن و همه جانبه فرهنگ
عضو انجمن تئاتر و هنرهای نمایشی استان افزود: فرهنگ متعالی، فرهنگی با توسعه متوازن و همه جانبه با همه عناصر دخیل در هندسه فرهنگی همچون: تئاتر، شعر، موسیقی، کتاب و کتابخوانی، کانونهای مساجد، هیاتهای مذهبی و ... متحقق خواهد شد. بخاطر بسپاریم که فرهنگ مقولهای تک عنصری نمیباشد. ما نه به صرف گفتار و تئوری پردازی، بلکه بایست در جهت توسعه و رشد فرهنگ جهانی و جهانی سازی توحیدی فرهنگ در عمل ثابت نمائیم که حامل و حافل 5000 سال تمدن درخشان توحیدی مترقی هستیم.
ارتباط با اصحاب رسانه ارتباط امرانه و یکسویه نمیباشد
مشاور بنیاد فرهنگی خاتم الاوصیاء (عج) اظهار داشت: خدمت گزاران بخش فرهنگ بدانند که مقوله فرهنگ و ارتباط با اصحاب فرهیخته و مقدس فرهنگ و رسانه از نوع ارتباط امرانه و یکسویه نمیباشد. مدیران اداره فرهنگ ارشاد اسلامی لازم است دست نیاز خویش را بسوی همه هنرمندان و اندیشمندان این حوزه دراز نموده و خویش را از بهرهمندی ایدههای راهبردی آنان بینیاز ندانند. و دستان هر آنکه را که دل در گرو اعتلای فرهنگ این استان دارد بفشارند. و هیچگونه جهتگیری جناحی، زد و بند محوری، و سیاسی کاری سوء را در حوزه فرهنگ برنتابند. چراکه این معضل بزرگترین علت عدم توسعه یافتگی سه دهه فرهنگ استان و چالش فراروی دهه چهارم آن میباشد.
ضررت شفاف سازی در حوزه فرهنگ
رمضانی پور افزود: برخلاف دموکراسیهای غربی، آراء و نظر مردم در نظام «مردمسالاری دینی» یک نمایش مضحک و خیمه شب بازی از دموکراسی نیست. بلکه بنابر تاکیدات حضرت امیر(ع) در نهج البلاغه، در مردمسالاری دینی هرکس که متنعم و مفتخر به رای مردم و خدمتگزاری به آنان شد بایست در رفتار مدیریتی خویش متوجه به این معنا باشد که رضایت مردم، شفاف سازی و گزارش دهی صادقانه در راس برنامههای خویش قرار دهد.
آسمان پر ستاره علم و ادب مازندران
نماینده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئول گزینش علمی، تخصصی و اجرایی مدیران عامل موسسات قرآن و عترت استان مازندران بیان داشت: به ضرس قاطع مازندران سرزمین فقهای فحل، حکمای متفطن، مفسرین کبیر، شعرای نامی، منجمین خرّیت، ریاضی دانان سترگ و عرفای نامداری چون ابن شهرآشوب، امین الاسلام طبرسی، ابی منصور طبرسی(مولف احتجاج)، مولف تاریخ طبری، علامه سید حیدر آملی، نیما یوشیج، طالب آملی، ملاصالح مازندرانی، ملاعلی نوری، آشیخ محمدتقی آملی، سید العلماء، شریف العلماء مازندرانی، میرزا هاشم آملی، .... و این بزرگان تنها برخی از ستارگان عالم علم و فرهنگ در مازندران میباشند.