مازند شورا - روزنامه ابتکار در گزارش تحلیلی خود نوشت: در حالی که امروز چهارمین دوره شوراهای شهر و روستا کار خود را در سراسر کشور آغاز میکنند، یکی از مسائلی که از هفتههای گذشته این اتفاق را تحت تاثیر قرار داده مربوط به کلان شهر تهران بوده است؛ انتخاب شهردار.
از آن جایی که ترکیب دو جناح اصلی کشور در شورای تهران برای اولین بار به گونه ای است که نمیتوان اکثریت قاطعی برای آن متصور بود،به نظر میرسد که انتخاب شهردار پایتخت را به عرصه جدیدی برای رقابت میان دو جناح اصلی کشور تبدیل کند.
اصلاح طلبان که دو دوره گذشته شورای شهر تهران اقلیتی بدون تاثیر بودند، در انتخابات اخیر شوراها و تحت تاثیر انتخابات ریاست جمهوری و شور وشوق به وجود آمده در بدنه اردوگاه اصلاح طلبان توانستند وضعیت خود را بهبود بخشیده و درترکیب شورای چهارم شهر تهران کرسیهای قابل توجهی را اشغال کنند و از این منظر مدعی انتخاب شهردار نیز باشند.
در هفتههای گذشته پس از انتخابات دو نام بیش از دیگران در کانون توجه دو جناح اصلاح طلب و اصولگرا بوده اند. یکی محسن هاشمی رفسنجانی؛ فرزند ارشد رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام که خود در انتخابات ریاست جمهوری اخیر و به وجود آوردن فضای جدید در کشور موثر بوده است و دیگری محمد باقر قالیباف؛ که در قامت یک مدعی کرسی ریاست جمهوری نیز چند سال پر مشغله را سپری کرده است.
جدای از اعضای اصولگرا و اصلاح طلب شورای شهر چهارم، بسیاری از چهرههای سیاسی و رسانههای دوجناح نیز در روزهای گذشته پیرامون این موضوع صف آرایی کردند. رقابتی که شاید بتوان آن را «شهرآورد سیاسیون اصلاح طلب و اصولگرا» دانست. اصلاح طلبانی که پس از انتخابات ریاست جمهوری یازدهم و پیروزی نامزد مورد حمایت جناح متبوع خود، به همراهی گروهی دیگر که اعتدال گرایان خوانده میشوند و حول محور آیت الله هاشمی و به تبع آن دکتر حسن روحانی شکل گرفته اند، تلاش میکنند تا نوار پیروزیهای خود را تداوم بخشند و از آن سو نیز اصولگرایانی که به رغم داشتن چهار نامزد مشهور در انتخابات نتیجه را به حریف واگذار کردند، اما تلاش میکنند که یکی از همین نامزدها را در رقابتی دیگر در عرصه اجرا نگهدارند. محمد باقر قالیباف اگرچه یکی از چند نامزد اصولگرا برای انتخابات ریاست جمهوری یازدهم بود، اما این روزها نامزدی است که همه اصولگرایان طی توافقی نانوشته بر وی اجماع کرده اند.شهرداری تهران پس از ظهور محمود احمدی نژاد در عرصه سیاسی ایران به سکوی پرتابی تبدیل شده است که اگرچه محمدباقر قالیباف نتوانست از سکوی آن به بالاتر پرتاب شود، اما هنوز هم این ظرفیت را دارد.
قالیباف و هاشمی در فینال
قالیباف، که دو بار در انتخابات ریاست جمهوری از راهیابی به”پاستور" بازماند، در 8 سالی که در”بهشت" به عنوان شهردار پایتخت فعالیت کرد، توانست وجهه خوبی از خود به عنوان یک مدیر کارآمد ترسیم کند و اگر”حقوقدانی" به نام حسن روحانی پا به عرصه انتخابات ریاست جمهوری نمیگذاشت، به احتمال قوی، این روزها در حال رتق و فتق امور دولت یازدهم بود.شاید قالیباف با این گمان قوی که رئیس جمهور خواهد شد، پیشتر گفته بود که قصد ندارد برای سوم بار، شهردار تهران شود.
در آن سو نیز، محسن هاشمی قرار دارد که مردم پایتخت از او به عنوان مدیری کارآمد یاد میکنند که علیرغم تمام بی مهریها و کارشکنیهای دولت احمدی نژاد، توانست متروی تهران را از رکود چندین و چند ساله خارج کند و نهایتاً هم برای این که فشارهاب دولت بر شهرداری و مترو کاهش یابد، از سمت خود کناره گیری کرد.
او همزمان با رد صلاحیت پدرش، آیت الله هاشمی، رد صلاحیت شد و از حضور در رقابتهای انتخاباتی شورای شهر تهران بازماند و اینک، یکی از دو گزینه اصلی برای تصدی شهرداری تهران است.به خصوص که یکی از رقبای اصلاح طلب وی یعنی محسن مهرعلی زاده از دور رقابتها کنار رفت و برای وی نیز آرزوی موفقیت کرد. موضوعی که نشان میدهد اصلاح طلبان همه تخم مرغهای خود را در سبد این مدیر سابق مترو گذاشته اند.
توان برابر دو تیم
به گزارش عصر ایران ترکیب شورای شهر نیز به گونه ای است که خیال هیچ کدام از دو طیف، از بابت پیروزی در انتخابات درون شورایی آسوده نیست. به جز 2 یا 3 نفر که خارج از لیستهای طرفین، وارد شورا شده اند، تعداد اصلاح طلبان و اعتدالگرایان با اصولگرایان تقریباً برابر است و در اینجا، آرای مستقلها بسیار حائز اهمیت است ضمن آن که به طور قطعی هم نمیتوان گفت که آیا فلان عضو اصولگرای شورا حتماً به قالیباف رأی خواهد داد یا خیر؟ و همین طور درباره اصلاح طلبان و اعتدالگرایان شورا و رأی همه آنها به هاشمی نیز نمیتوان به طور صد در صدی اطمینان یافت. (گفته میشود برخی اعضا به هر دو طرف وعده رأی داده اند!)
تغییر ترکیب به نفع هاشمی
البته، دو اتفاق مهم در شورا رخ داده که کفه ترازو را به نفع اصلاح طلبان و اعتدالگرایان تقویت کرده است. اولی خروج مفتحِ اصولگرا از شورای شهر و رفتن او به مجلس شورای اسلامی است(او در انتخابات میان دوره ای مجلس رأی اورد) و دومی، خروج حجت از این شوراست.
حجت، هر چند در فهرست اصلاح طلبان بود ولی گفته میشد بر اساس تشخیص شخصی اش، به قالیباف متمایل بود. با رفتن او به سازمان میراث فرهنگی (به عنوان معاون نجفی)، گزینه علی البدل بعدی که دکتر ولی الله شجاع پوریان در زمره اصلاح طلبان و اعتدالگرایان است وارد شورا میشود. این دو اتفاق قاعدتاً باعث میشوند دو رأی از قالیباف کم و به آرای هاشمی افزوده شود.
کدام نامزد با دولت هماهنگ است؟
در این میان، دو طرف به این باور رسیده اند که اگر بین دولت و شهرداری همگامی و هماهنگی نباشد، کارهای شهر به سختی پیش خواهد رفت.
از این رو، حامیان رسانه ای و سیاسی هاشمی و قالیباف، در تلاش هستند گزینه مورد نظر خود را هماهنگ با دولت روحانی معرفی کنند. با همین سیاست بود که چند روز قبل، خبری در اکثر رسانههای اصولگرا به طرز گسترده ای به نقل از”یک منبع آگاه" منتشر شد که در آن ادعا شده بود روحانی به قالیباف گفته بهتر است شما شهردار بمانید و من هم از این موضوع حمایت میکنم.
این خبر، به زودی با تکذیب مقامات دولتی از جمله محمدرضا صادق، مشاور رئیس جمهور روبه رو و معلوم شد آنچه منتشر شده، شایعه ای بیش نبوده است. از سوی دیگر، با توجه به سابقه همکاری چند دهه ای اکبر هاشمی و حسن روحانی و البته حسن سابقه محسن هاشمی در متروی تهران، میتواند حدس زد که روحانی و دولتش تمایل دارند با”شهردار هاشمی" کار کنند نه با رقیب انتخاباتی روحانی که از سوی وی متهم به اقدامات گازانبری شد.
رقابت در سطح سران شورا
البته رقابت اصلاح طلبان و اصولگرایان در شورای شهر تهران تنها برسر شهرداری تهران نیست، بلکه ریاست شورای شهر تهران نیز یکی دیگر از مواردی است که دو جناح تلاش میکنند آن را نیز به دست آورند.احمد مسجد جامعی و مهدی چمران دو چهره ای هستند که در کانون صف آرایی دوجناح برای ریاست شورای تهران قرار دارند. هر دو اگرچه در دور سوم شورا نیز حضور داشتند، اما مسجد جامعی به اقلیتی تعلق داشت که توان رقابت با اکثریت شورا به ریاسا چمران را نداشته است، اما در دوره جدید کفه ترازو آن چنان نمانده است. احمد مسجد جامعی این روزها در کانون توجهات اصلاح طلبانی قرار گرفته است هم بخشی از دولت را در اختیار دارند و هم در شورای شهر تهران عرض اندام میکنند.
چه کسی شهرآورد را میبرد؟
به نظر میرسد که اگرچه دو رقابت در شورای شهر تهران درحال انجام است، اما نتیجه هر دو را باید به نفع یک اردوگاه ارزیابی کرد. چرا که هرکدام از دوجناح که امکان به کرسی نشاندن نامزد خود برای شهرداری را داشته باشد، میتواند رئیس شورا را نیز انتخاب کند. پس میتوان نتیجه را یا شهرداری محسن هاشمی و ریاست مسجد جامعی دانست و یا ادامه شهرداری قالیباف و ریاست چمران؛ مگر این که همه چیز را تعداد آرای نمایندگان شورای شهر تهران مشخص نکند و در این میان پای برخی توافقات و لابی گریها به میان آید.