مازند شورا: بحث انتخاب شهردار تهران از سوی شورای چهارم آنقدر زود گر گرفت که حالا نزدیک به بیست گزینه را روی دست شوراییها گذاشته است. در این میان برخی از نامها بیشتر سر زبانها میچرخد. محمدباقر قالیباف، رستم قاسمی و پرویز فتاح، گزینههای اصولگرایان و محسن هاشمی، محمدرضا عارف، مصطفی سلیمی، صفدر حسینی و محسن مهرعلیزاده هم از جدیترین گمانهها به عنوان شهردار مطلوب اصلاحطلبان هستند. شنیده شده است که شورای هماهنگی اصلاحات نیز با گزینههای اصلاحطلب جلساتی را برگزار کرده است اما هرچند تاکنون هیچ کدام از اعضای اصلاحطلب شورای شهر در این باره موضعی نگرفتهاند، نام محسن هاشمی بیشتر از همه رسانهیی شده است.
شهردار اصلاحطلب، شهردار اصولگرا
حالا قرار است شهردار را اصلاحطلبان انتخاب کنند یا اصولگرایان؟ تا پیش از معرفی کابینه رییسجمهور جدید، وضعیت شورای شهر چندان مشخص نبود، چرا که بحث رفتن احمد مسجدجامعی به وزارت ارشاد برای خیلیها قطعی شده بود. اما با ماندن این چهره در شورای شهر معادلات تغییر کرد. حالا اصولگرایان شورا تلاششان را برای تصاحب کرسی ریاست شورا و انتخاب گزینه مطلوبشان برای شهرداری تهران دو چندان کردهاند. زیرا با توجه به جمع 14 نفری اصلاحطلبان شورا، انتخاب شهردار و رییس شورای چهارم از سوی آنها نه تنها غیرممکن نیست، بلکه چندان دشوار هم به نظر نمیرسد. بر همین اساس تلاش اصلاحطلبان هم بر ریاست مسجدجامعی به شورای شهر و انتخاب گزینه مطلوبشان برای شهرداری متمرکز است.
در این بین گروه سومی هم هستند که در عین اعلام بیتمایلی مطلق در رسانهها، این روزها تمام تلاششان را برای به کرسی نشاندن دوباره محمدباقر قالیباف بر صندلی شهرداری تهران متمرکز کردهاند.
هر چند به نظر میرسد با توجه به وضعیت قالیباف در انتخابات ریاستجمهوری از یک سو و ورود کمتر از پنج نفر از کاندیداهایش به شورای شهر از سوی دیگر، او برای شهردار شدن دوباره راه بسیار سختی در پیش دارد، اما شهردار تهران و حامیانش این روزها سخت در تلاشند. حتی در این باره از قالیباف روایت میکنند که در دیدارش با چند عضو شورای جدید، تاکید کرده که تاکنون 22 رای در این شورا دارد!
پیشنهاد قالیباف به سید حسن خمینی
یکی از اعضای اصلاحطلب شورای جدید، این تحلیلها را ناشی از اشتباهات تیم شهردار تهران میداند و تحلیلها و نتیجه انتخابات ریاستجمهوری را شاهدی بر ادعایش میداند، با این حال اعتقاد دارد آنها آنقدر توان دارند که در انتخاب گزینه مطلوب اصلاحطلبان به عنوان شهردار، مانع ایجاد کنند: تیم قالیباف در حال حاضر تلاش خود را بر شکستن آرای هر دو طیف اصولگرا و اصلاحطلب متمرکز کرده تا این جریانهای اصلی هیچ کدام نتوانند اکثریت آرا را برای گزینه مطلوبشان به دست بیاورند و در نتیجه چارهیی جز اجماع بر سر شهرداری فعلی تهران نداشته باشند.
این عضو شورا به دیدارهای اخیر محمدباقر قالیباف و وعدههایش در این راستا اشاره میکند: شهردار فعلی میخواهد در سمت خود بماند، در غیر اینصورت دیدار با سید حسن خمینی و پیشنهاد حمایت از احمد دنیامالی برای ریاست شورای شهر چه معنایی میتواند داشته باشد؟او میگوید قالیباف اوایل هفته گذشته پس از لابیهایی که با برخی از اعضای اصلاحطلب شورای جدید داشته، پیشنهاد ریاست دنیا مالی بر شورا و درکنار آن شهردار شدن دوباره خود را به افراد تاثیرگذاری از جمله سید حسن داده است.
عارف گزینه انحرافی است!
به اعتقاد برخی از اعضای جدید شورای شهر، مطرح کردن نام محمدرضا عارف به عنوان گزینه جدید اصلاحطلبان هم از سوی تیم حامی شهردار فعلی است، پیشنهادی که حالا برخی از اصلاحطلبان شورا درباره آن سخن میگویند.
برخی از اعضای شورا معتقدند مطرح کردن نام عارف به عنوان گزینه اصلاحطلبان، وعده به امر محال است و قطعی شدن این پیشنهاد باعث میشود کاندیدای آنها از همان ابتدا از دور خارج شود.
لابی دیگری که این روزها در راهروهای شورا میچرخد، جمعی از مدیران شهرداری هستند که به اعضای اصلاحطلب شورا پیشنهاد میدهند قالیباف دوباره به عنوان شهردار ابقا شود، چرا که هرکس دیگری که اصلاحطلبان به عنوان شهردار انتخاب کنند، زیر بار حجم بالای بدهی شهرداری شکست میخورد. بنابراین اصلاحطلبان باید قالیباف را ابقا کنند تا خودش بدهیهای شهرداری را بدهد، بعد گزینه مورد نظرشان را شهردار کنند. این عضو اصلاحطلب شورای شهر اعتقاد دارد هر چند طرحکنندگان این ایده خود را منتقدان عملکرد شهردار تهران معرفی میکنند، اما خبر رسیده که این استدلال هم با هماهنگی حامیان قالیباف و از سوی جریان منتسب به او مطرح و حمایت میشود.
قالیباف یا فتاح؟
این تلاشهای تیم قالیباف در شرایطی است که گفته میشود او حتی در بین اصولگرایان شورا هم پایگاه چندان مطلوبی ندارد. یکی از اعضای نزدیک به اصولگرایان شورا، از جلسهیی خبر میدهد که روز دوشنبه در «دفتر خیابان ایرانشهر» مهدی چمران برگزار شده است: در این جلسه عده ای از اعضای جدید شورای شهر حضور داشتند، به عبارتی فقط اصلاحطلبها نبودند، اما بقیه هم همه همرای نبودند و بعضیشان فقط برای احترام به آقای چمران آمده بودند.
او میگوید اکنون جدیترین گزینه اصولگرایان پرویز فتاح است: آنجا بیشتر بحث این بود که بالاخره آقای قالیباف خودشان هم چندبار اعلام و اصرار کردهاند نمیخواهند در شهرداری بمانند، بنابراین فشار بر ایشان چندان روا نیست. این عضو اصولگرای شورا، با ابراز تاسف میگوید که نه قالیباف شانس چندانی برای شهردار شدن دوباره دارد و نه چمران شانسی برای ریاست شورا: با این حال اصولگرایان شورا اگر بتوانند درست بازی کنند، میتوانند یکی از این امتیازها را بگیرند.
چهار رای تعیینکننده
البته در این بین نباید شوراییهای حامی قالیباف را دست کم گرفت. آنها هر چند تعدادشان نسبت به کل اعضا بسیار کم است، اما با توجه به قرار گرفتن در میان موازنه اصلاحطلبان و اصولگرایان، میتوانند نقش تعیینکنندهیی در انتخاب شهردار و رییس شورا داشته باشند. دبیر، طلایی و آباد که سه نفر از شاخصترین حامیان قالیباف در شورای جدید هستند، به صراحت اعلام میکنند که گزینه اولشان برای شهرداری قالیباف است و هر کس در این راه با آنها یاری کند را فراموش نمیکنند! با این حال آنها هم چندان تمایلی به ریاست دوباره چمران بر شورای شهر ندارند، و پیشنهاد مطلوبشان هم ریاست مسجدجامعی بر شورا و شهردار شدن دوباره قالیباف است. اما اصلاحطلبان با توجه به ترکیب شورای جدید، نیازی نیست چنین امتیاز بزرگی بدهند. آنها اعتقاد دارند اصلاحطلبان شورای چهارم اگر خطای تشکیلاتی نکرده و همگرایی خود را حفظ کنند، به راحتی میتوانند هم شهردار و هم رییس شورا را از گزینههای مطلوب خودشان انتخاب کنند.
مسجدجامعی-هاشمی ، بیشترین شانسها
گزینه اصلاحطلبان برای ریاست شورا که از پیش مشخص است، بهطوری که نگرانی جدی از رفتن مسجد جامعی به وزارت ارشاد هم به همین خاطر بود. آنها اعتقاد دارند در این شورا تنها مسجد جامعی است که میتواند اجماعی حولش شکل بگیرد و شورا را هدایت کند.
در میان گزینههای شهرداری هم که برخیشان میگویند عارف گزینه انحرافی است و اصلا نباید وارد بحثش شوند، چون شهرداری تهران در این دوره نه در شأن ایشان است و نه به صلاحشان. محمدعلی نجفی و زنگنه هم که تا پیش از این به عنوان گزینههای جدی مطرح میشدند، با رفتن به دولت از گردونه شهرداری حذف
شدند. بنابراین به نظر میرسد اکنون در میان گزینههای باقی مانده، محسن هاشمی با توجه به تجربه مدیریت در حوزه شهری و ارتباطاتش در شورا و شهرداری تهران، بیشترین شانس را برای انتخاب شدن به عنوان شهردار جدید تهران داشته باشد. هر چند هیچ کدام از اصلاحطلبان شورا موضعی رسانهیی در این باره نگرفتهاند و از مطرح بودن نامهای زیادی سخن میگویند، اما به نظر میرسد با توجه به اخبار موجود، هاشمی غیر از اصلاحطلبان، رای اکثریت قاطع مستقلهای شورا را هم با خود داشته باشد./ اعتماد