مازندشورا: نوشهر - کارشناس ارشد اداره‌کل منابع‌طبیعی و آبخیزداری استان مازندران- نوشهر گفت: ۱۳۸ هکتار از عرصه‌های منابع طبیعی در روستای طوئیدره کلاردشت تحت مطالعه رفتارسنجی قرار گرفت.

مازندشورا:مسعود یاور طلب در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: از کل این عرصه  ۵۵ هکتار شامل روستای طوئیدره که درگیر رانش است و مابقی شامل  ۸۳ هکتار عرصه جنگلی و مرتعی است.

یاورطلب با بیان اینکه این مطالعه از سال۹۵ آغاز شده، اعتبار انجام آن را بیش از یک و میلیارد ۲۰۰ میلیون ریال برشمرد که از محل طرح‌های ملی آبخیزداری و آبخوانداری درحوزه فاقد سد در نظر گرفته شده است.

وی با اشاره به اینکه رانش در این روستا سبب حرکت زمین، جابجا شدن تیرهای برق و شکاف برداشتن خانه ها شده است، تصریح کرد: صدور هرگونه جواز ساخت‌وساز بدون مطالعه باعث بحرانی‌تر شدن منطقه شده و می‌تواند آثار زیانباری بوجود آورد.

یاورطلب علل این ناپایداری را وجود تشکیلات ناپایدار زمین شناسی، روان آبهای سطحی و زیرزمینی، سطوح شیبدار و افزایش بار سطحی (شامل ساخت وسازهای غیرفنی و احداث باغات) و فاضلاب روستایی دانست.

وی همچین تصریح کرد: این رانش به صورت خزشی ادامه دارد و در فصول پربارش تشدید می‌شود .

به گفته یاورطلب، برای برون‌رفت از این مشکل درکوتاه‌مدت باید از ساخت‌وسازی بی‌رویه، بدون ضابطه و غیرفنی جلوگیری شود و همچینین برای خروج آبهای سطحی تدابیر مناسبی اتخاذ گردد.

این کارشناس، انجام مشاهدات ماهواره‌ای را با استفاده از گیرنده‌های ماهواره ای GPS دو فرکانسه (درحد میلیمتر) و در نهایت تهیه گزارش فنی مشاهدات شامل؛ مقادیر جابجایی  مسطحاتی و ارتفاعی، سرعت جابجایی و نقشه جابجایی زمین لغزش بعنوان مقدمات مطالعات و در فاز بعدی پایدارسازی اعلام کرد.

یاور طلب، چگونگی پراکنش و تعداد ایستگاه‌های مشاهده‌ای در هر پروژه را متفاوت دانست و خاطر نشان کرد: محل ایستگاه‌های مشاهده‌ای بر اساس عوارضی مانند ترک‌های کششی (شیروانی) حاصل از لغزش، چشمه‌ها، زه آبها، پرتگاه‌های لغزشی و غیره تعیین می‌گردد.

وی افزود: بر این اساس هم اکنون پنج ایستگاه مبنای رفتارسنجی زمین لغزشی شامل؛ ایستگاه‌های مبنا و مشاهده‌ای درخارج از توده در مکان‌هایی که زمین ثابت و حرکت ندارد، بنا شده است .

وی گفت: ایستگاههای مشاهده‌ای در داخل توده لغزشی به‌منظور ثبت مقدار، جهت و سرعت جابجایی توده لغزشی ساخته می‌شود و چگونگی پراکنش و تعداد ایستگاه‌های مشاهده‌ای در هر پروژه متفاوت است.

یاورطلب ادامه داد: پس از دریافت این داده‌ها در مرحله پایدارسازی نسبت به زهکشی، سنگ‌چین، احداث دیوار حائل وزنی و یا از طریق بیولوژیک (براساس داده‌های مطالعات پایدارسازی و به‌شکل نقطه‌ای و متناسب با وضعیت عرصه) مانند نهال‌کاری اقدام خواهد شد .

به گفته وی، زون (منطقه) البرز مرکزی از مناطق  بحرانی در بعد بلایای طبیعی ازجمله ( رانش زمین، سیل، و.......) است.

مشاهده‌ای ایستگاه‌های یاورطلب لغزشی طبیعی جابجایی پایدارسازی مطالعه چگونگی پراکنش مطالعات پروژه مانند متفاوت تعداد ادامه تصریح منطقه اینکه هکتار منابع آبهای غیرفنی مشاهدات کارشناس دانست احداث شامل؛