مازندشورا: شهر محیطی فعال و زنده است که با نیازهای روزمرهی مردم سروکار دارد پس چه بهتر است که فضای شهر، متناسب با عصر خود دارای امکانات و تجهیزات رفاهی کامل برای شهروندان خود باشد چراکه با ایجاد بستر مناسب، فعالیتهای گروهی و فردی در شهر افزایش خواهد یافت.
درواقع مبلمان شهری، متناسب با فرهنگ و عقاید آن شهر باید طراحی شود به گونهای که معرف هویت آن جامعه باشد.
باید رنگ و بوی خلاقیت و هنر بدهد و جاودانه بماند تا برهمهی اقشار جامعه تأثیرگذار باشد؛ نخستین موردی که باید در طراحی مبلمان شهری رعایت شود، ساخت یک اثر هنری به شکلی که برقراری ارتباط بین آن و مردم از لحاظ بصری به بهترین شکل ممکن صورتگیرد و در گام بعد باید به هرچه زیباتر شدن محیط شهر کمک کند؛ انسان ذاتاً به دنبال زیبایی است و ایجاد چنین فضایی میتواند بر سلامت روانی افراد جامعه تأثر بسزایی داشته باشد.
مبلمان شهری به مجموعه وسیعی از وسایل ، اشیا، دستگاه ها ، نمادها ، خرده بناها ، فضاها و عناصری گفته می شود که چون در خیابان و در کل فضای باز شهر نصب شده اند و استفاده عمومی دارند ، به این اصطلاح معروف شده اند؛ به بیان دیگر به مجموع تجهیزاتی که در محیط شهر چیده میشوند تا توسط عموم مورد استفاده قرارگیرند و جوابگوی نیازهای زیستمحیطی آنان باشد.
اگر بخواهیم بصورت کلی مبلمان شهری را شرح دهیم باید گفت اجزاء و امکاناتی هستند که با داشتن شکل منحصر به فرد هندسی، رنگ، مکان قرارگیری و غیره در بهبود کیفیت و کمیت محیط از لحاظ بصری، خدمت رسانی و رفع نیازهای مرتبط مؤثر واقع شود.
نکته جالب آن است که زمانی به این اجزاء مبلمان شهری گویند که اولاً در فضای باز شهر مکانیابی شوند و در دسترس عموم باشد، دوماً بتواند نیازهای عمومی شهرواندان را برطرف کند.
تا چه حد در استان چنین فضاهایی را بوجود آوردهایم؟
با یک بررسی میتوان به سادگی متوجه شد که بخش غربی استان از مبلمان شهری و فضای سبز مطلوبتری بهره میبرد و در بخش شرقی به ندرت شاهد چنین فضاهای جذابی هستیم.
باید افزود که با یک مدیریت صحیح و برنامه ریزی درست میتوان به فضای شهری اهمیت ویژهای داد چراکه زندگی در یک مکان نیازمند یکسری عوامل خاصی است و قطعاً محیط تأثثرگذارترین مورد است؛ در بخش غربی میتوان شاهد ساختار مناسب شهری، فضای سبز مناسب و مبلمان شهری جدید بود اما در بخش شرقی، شهرها از شرایط مطلوبی برخوردار نیستند و شاید بتوان نمونه مناسبی از این فضاسازی هارا در شهر ساری مشاهده نمود.
مبلمان شهری میتواند در بوجود آوردن سلامت روحی و ذهنی و آرامش فکری شهروندان سهم مهمی داشته باشد؛ البته این مورد را نیز درنظر بگیرید که گاهی به علت شلوغی مکانهای یاد شده برخی از شهروندان از گذراندن وقت خود در آن منصرف میشوند.
ایجاد فضاهایی که موجب شود از شهر ما به نام آنها یاد شود، میتواند گردشگری شهر را نیزتحتالشعاع قرار دهد؛ یعنی آنقدر فضاسازی جذاب باشد که بتواند در جذب مسافران مفید و مؤثر باشد.
به راحتی میتوان چهرهی شهر را عوض کرده و فضای شهروندی مناسبی را برای اقشار مختلف جامعه بوجود آورد اما به چه علتی هیچ اقدامی در این مورد صورت نمیگیرد جای سؤال دارد!
بحث بودجهی شهرداریها و عدم علاقهی شخصی مسئولان ذیربط میتواند از جمله عواملی باشد که باعث عقب ماندن یک شهر از داشتن چنین فضایی میشود.
در عصری زندگی میکنیم که تمامی نگاهها به ظاهر اشیاء، خیابانها، جادهها و شهر دوخته شدهاست؛ پس وظیفهی مسئولین مدیریت شهری و مبلمان شهری نیز آن است که با رویکردی مفید و با توجه به ظرفیتها، فرهنگ و هنر و هویت آن شهر دست به ایجاد مبلمانهای شهری بومی بزنند.
اگر خواهیم در یک جمله مبلمان شهری، شهرهای استان را بررسی کنیم باید گفت: مسئولان فضای سبز و مبلمان شهرداری ها آگاه باشند که چه ساده از کنار چنین موضوع مهمی درحال عبور هستند؛ سلامت جامعه، کسب درآمد از طریق گردشگران، جلوهی زیبای شهر و .. همگی عواملی هستند که هویت یک شهر را مشخص میکنند بهتر همانند چند شهر متفاوت استان همانند ساری، رامسر و.. عمل کرده تا بتوانیم قدم مثبتی در ایجاد یک شهر خوب برداریم.
افزودنی است که در مازندران همچنان شهرهایی هستند که از داشتن حداقل امکانات و تجهیزات مبلمان شهری محروماند و مشخص نیست آیا تغییری در این شهرها حاصل خواهد شد یا خیر؟!
عکس از محمد علیزاده