پرواز پرندگان بر کوهستان زباله‌های ساری + عکس

مازند شورا: از زمان تخلیه اولین کامیون زباله‌های شهر ساری در طبیعت پاک و تمیز زمین‌های روستای ولویه بخش چهاردانگه، بیش از 5 سال گذشته و تا به امروز اثرات سوء زیست محیطی آن به خوبی و بر همگان از جمله مسئولان شهرستان ساری آشکار گشته است و آنها خود نیز به این موضوع واقفند که ...

مازند شورا: از زمان تخلیه اولین کامیون زباله‌های شهر ساری در طبیعت پاک و تمیز زمین‌های روستای ولویه بخش چهاردانگه، بیش از 5 سال گذشته و تا به امروز اثرات سوء زیست محیطی آن به خوبی و بر همگان از جمله مسئولان شهرستان ساری آشکار گشته است و آنها خود نیز به این موضوع واقفند که حمل و دفن غیر اصولی و غیر بهداشتی زباله‌های ساری در فاصله 100 کیلومتری آن هم در دل طبیعت پاک کوهستان امری غلط و نادرست بوده و در هیچ کشور توسعه یافته‌ای چنین روش بسیار خطرناک را به کار نمی‌گیرند و تایید نمی‌کنند.

در طول سال‌های گذشته انواع آلودگی‌ها از ریزش شیرابه های سطح جاده ساری به کیاسر، نشت شیرابه‌های محل دپوی زباله‌ها در سفره های آب زیر زمینی و رودخانه‌ها گرفته تا آلودگی های میکروبی و بیمارستانی، آلودگی بصری، آلودگی هوا و ... همه و همه هدیه مسئولان شهرنشین ساروی به جای دادن امکانات توسعه و پیشرفت به روستانشینان بخش محروم چهاردانگه است.

اما یکی از خطرناکترین نوع آلودگی ناشی از زباله های ساری، آلودگی پرندگانی است که این روزها بال و پر آلوده آنها بر منطقه وسیعی از چهاردانگه سایه افکنده . کلاغ، عقاب کوهستان، گنجشک، زاغ و انواع پرندگان بومی دیگر در ایام سرد سال که برای تهیه دانه با مشکل روبرو هستند، به سوی محل دپوی زباله ها مهاجرت می کنند.

حتی عقاب‌های صخره‌های قله شاهدژ که در 10 کیلومتری محل دپوی زباله‌ها قرار داشته و به عنوان «پارک ملی کیاسر و شاهدژ» از بالاترین حساسیت زیست محیطی نیز برخوردار است، در این محیط آلوده دیده شده اند.

فراوانی کلاغ و هم زیستی آنها با محیط زیست انسانی در روستاهای اطراف محل دپوی زباله زنگ خطر را برای بهداشت و سلامت مردم به صدا در آورده است. کلاغ ها از یک سو در محیط بسیار آلوده دپوی زباله تغذیه کرده و از سویی دیگر در روستاها و باغات روستائیان لانه می سازند و با هر بار رفت و برگشت به محل دپوی زباله، انواع و اقسام آلودگی را با خود همراه می آورند و در فصل بهار نیز با بردن خوراک برای جوجه هایشان، دامنه خطر و آلودگی به مراتب افزونی می یابد

بارها در کنار جاده‌های نزدیک محل دپوی زباله و یا در حوالی روستاهای اطراف جنازه پرندگانی چون کلاغ و گنجشک دیده شده که احتمالاً آلودگی زباله‌ها باعث مرگ شان بوده و با خوردن این پرندگان مُرده توسط سگ‌ها و گربه‌های محلی باز هم دامنه آلودگی گسترش پیدا کرده و حیوانات اهلی و به تبع آن اهالی روستاهای اطراف نیز در معرض آلودگی قرار گرفته‌اند و این هرم آلوده غذایی روز به روز در حال پیشرفت است.

زباله‌های ساری برای حمل و دفن در محل دپوی ولویه نه تنها ده‌ها روستای حاشیه جاده ساری به کیاسر را در معرض آلودگی به انواع میکرب‌ها و ویروس‌های مرگبار قرار داده بلکه وضعیت بسیار ناگوار و مشمئز کننده ‌ی برای سطح جاده و آلودگی و لغزندگی و تصادفات مکرر را باعث شده است.

در ایام تعطیلات نوروزی و با تردد روز افزون وسایل نقلیه در جاده زیبای کیاسر آنچه باعث نگرانی است، برداشت نادرست مسافران از وضعیت فرهنگی و اجتماعی بخش چهاردانگه است. از یک سو زیبایی های فریبنده طبیعت بهاری با دیدن سطح سیاه جاده و استشماء بوی متعفن شیرابه های ریخته شده بر آن، دچار نادیدگی می شود و از سویی دیگر جایگاه اجتماعی و فرهنگی دیار باستانی چهاردانگه با تاریخی 5000 ساله و مردمان زحمتکش و پاک نهاد آن به شدت دچار خدشه شده است و اکنون متاسفانه شنیدن نام چهاردانگه، «جایگاه دفن زباله‌های ساری» در اذهان عمومی تداعی می‌شود.

هرچند بعید می دانیم وعده و وعیدهای جناب آقای طاهایی استاندار مازندران و سایر مسئولان شهرستان ساری تا پایان عمر دولت دهم در تابستان 1392 مبنی بر ساخت کارخانه کمپوست در ساری و تعطیلی محل دپوی زباله های ولویه ره به جایی ببرد و مردم محروم چهاردانگه، سال‌های سال باید تاوان بی تدبیری مسئولان را بپردازند، اما هم چنان چشم به راه عملی شدن وعده های آنها می‌نشینیم تا ببینیم تاریخ آنگونه که بی‌رحمانه برای پیشینیان و امراء و حکمرانان پیش از ما قضاوت کرده است، درباره مسئولان مسبب این فاجعه چه قضاوتی خواهد کرد.

هنوز از عمر دولت دهم، چهار ماه باقیست و مسئولان در این فرصت هرچند اندک می‌توانند به وعده‌های دراز خود برای حل مشکل زباله های ساری اقدام کنند تا تاریخ قضاوت بهتری از آنان برای آیندگان به یادگار بنویسد./ چهاردانگه نیوز
 

ساری، مدیریت پسماند، دفن زباله، کمپوست، زباله سوز