مازند شورا: طوفان، بادهای شدید و صاعقه از جمله بلایای طبیعی است که به دلیل جو کوهستانی و بارانی مازندران در فصول پاییز و زمستان ملموستر است. اگرچه منشأ بروز طوفانهای شدید میتواند خارج از استان و یا خارج از کشور باشد اما اثرات تخریبی آن در داخل استان مشهود است. لذا در کنار سیاستهای پیشگیرانه ازجمله حفظ اراضی جنگلی و پوششهای گیاهی در استان و تبادلات کارشناسی و سیاسی با مسئولین سایر کشورهای منطقه برای کاهش رفتارهای مخرب محیط زیست و لایه اوزون باید نسبت به وقوع حوادثی چون طوفان و صاعقه آمادگی لازم را کسب نماییم و نسبت به اثرات مخرب آن ایمن گردیم لذا اولین گام برای این امر شناخت و تحلیل جریانهای بادهایی است که به استان وارد میشوند.
جریان باد بر اثر اختلاف فشار بین كانونهای فشار و میدانهای بزرگ فشار براثر گسترش و وسعت عوامل جغرافیایی موجود در منطقه یا محیط پیرامونی آن شكل میگیرند. اختلاف فشار حاصل بین كانونهای كم فشار و پر فشار اعم از محلی یا منطقهای جریان باد را به وجود میآورد. آن دسته از بادهایی كه در اثر گسترش وسیع كانونهای بزرگ فشار شكل گرفته و به تناوب فصل حیطه عمل وسیعی داشته باشند به عنوان بادهای منطقهای نامیده میشوند كه معمولاً علاوه بر محدوده استان مازندران سایر نواحی كشور را نیز به فراخور مكانیسمی كه دارند متأثر میسازند. تودههای بزرگ هوا نیز در بستر بادهای موجود جابه جا میشوند و در نتیجه مهمترین اثرات بادهای منطقهای تغییرات فصلی و نمودهای مختلف آب و هوایی در طی فصول سال است كه آب و هوای استان را در مقیاس بزرگ اقلیمی در كنترل خود دارند.
بادهای محلی
آن دسته از بادهایی كه تحت تأثیر كانونهای فشار محلی شكل گرفته و مكانیسم كم وبیش سادهای داشته و روند تغییرات آنها نیز عمدتاً شبانه روزی است به عنوان بادهای محلی شناخته میشوند. البته استقرار دراز مدت كانونهای محلی فشار و حاكمیت آنها در یك نقطه جغرافیایی مشخص نیز به تشكیل بادهای محلی میانجامد كه پارهای از آنها در سطح كشور شناخته شده و نمود آب و هوایی مخصوص به خود را نیز دارند مانند باد 120 روزه سیستان یا باد شهریار در دامنه جنوبی البرز و ... بهطوركلی جریان باد كه بر اثر شیب تغییرات فشار و به منظور برقراری تعادل بین دوكانون مختلف فشار به وجود میآید. اثرات اقلیمی و زیست محیطی مشخصی بر سایر منابع جغرافیایی و از جمله انسان دارد.
رژیم بادهای منطقه
بادهای منطقهای كه استان را تحت تأثیر قرار داده و به نوعی شرایط آب و هوایی آن را نیز در كنترل خود دارند بر اثر كانونهای بزرگ فشار در محیط پیرامون آن شكل میگیرند. بهطوركلی در سطح جلگه مازندران و نوار ساحلی مخصوصا در سمت غربی استان باد غالب در تمام فصول و اكثر ماه های وزیدن میگیرد. اما مسیر شرقی و شمال شرقی از فراوانی به نسبت بیشتری برخوردارند. ضمن آنكه مسیر شمالی كمترین دفعات وزش را داشته است. این امر نشان میدهد كه تأثیر خشكیها و دیگر عوامل جغرافیایی به دلیل نوسانات حرارتی بیشتر از دریای مازندران است و در فصول مختلف یك مركز كم فشار محلی و نسبتاً بسته بر روی نواحی مركزی دریای مازندران شكل میگیرد كه مركز مكش جریانات از محیط پیرامون است به همین دلیل بادهای وزش یافته از سمت شمال اندك است و در شرایط محلی صرفاً بادهای دریا به خشكی را به صورت نسیمهای محلی شاهد هستیم كه عمق نفوذ آنها به داخل جلگه مازندران اندك است.
لذا طوفانهای اخير از شهریور، مهر و آذر سال 1388 تا مهر سال گذشته و نیز صاعقه و طوفانهای سال جاری در مازندران که بعضا مشابه آن نیز در خاطره كهنسالان ما نیز وجود ندارد و خسارات مالی فراوان آن و تلفات جانی سال جاری در شرق استان (بر اثر صاعقه) لزوم آمادگی بیشتر ما را در مقابله با بلایای طبیعی و تلاش برای پیشگیری از این وقایع را گوشزد مینماید.