توسعه روستا در گرو توسعه کشاورزی

اختصاصی مازندشورا: منظور از رفع مشکلات روستاییان و توسعه روستا این نیست که به سمت شهری شدن روستا گام بردارد و تبدیل به مدل کوچکی از شهر شود. بلکه منظور آن است که صنایع متناسب با روستا با کار و اشتغال روستایی(به خصوص کشاورزی) مرتبط باشد و در روستاها گسترش و بهبود یابد

اختصاصی مازندشورا- سرویس شهرداری ها و دهیاری ها:  روستا خواستگاه کشاورزی است و بیشترین شاغلین را در روستا­­ها کشاورزان تشکیل می­دهند. از این رو اگر قرار بر تحول و توسعه در روستا باشد، این تحول باید در بخش کشاورزی صورت پذیرد. در واقع توسعه کشاورزی قسمت اعظمی از توسعه­ی روستایی را در برمی‌گیرد.

آنچه امروزه روستاییان و صنعت کشاورزی به آن نیازمندند توجه ویژه به مشکلات آنان می‌باشد. البته آنچه که در این مورد باید توضیح داده شود و تبیین گردد آن است که منظور از رفع مشکلات روستاییان و توسعه روستا این نیست که به سمت شهری شدن روستا گام بردارد و تبدیل به مدل کوچکی از شهر شود. بلکه منظور آن است که صنایع متناسب با روستا با کار و اشتغال روستایی(به خصوص کشاورزی) مرتبط باشد و در روستاها گسترش و بهبود یابد.

دولت می‌تواند با واکاوی مشکلات قدم در جهت رفع آن بردارد و با اتخاذ سیاستی درست و کامل در عرصه کشاورزی به پیشبرد صنعت کشاورزی و تقویت پتانسیل آن و در نتیجه حل مشکلات روستاییان بپردازد.

گام اول؛ تعدیل مهاجرت روستاییان به شهر – ترغیب به کشاورزی روستاییان و حمایت از آنان

انگیزه­های اقتصادی از عوامل موثر و بسیار مهم بر مهاجرت نیروی کار از بخش کشاورزی است. افزایش سرمایه، نیروی کار و موقعیت اجتماعی سه عاملی است که باعث مهاجرت روستاییان می‌شود.

افزایش سرمایه در بخش کشاورزی به صورت اعطای وام و تسهیلات به کشاورزان باعث افزایش بهره­وری کشاورزی و در نتیجه تقویت پتانسیل رشد اقتصادی در روستاها و در نهایت منجر به کاهش مهاجرت روستاییان به شهر می‌شود. این اقدام بدون حجم سرمایه در گردش واحد کشاورزی نمی‌تواند امکان­پذیر باشد، از این رو نیاز به نقدینگی بیشتر موجب افزایش تقاضا برای استفاده از تسهیلات خواهد شد و این خود دلیلی برای افزایش نرخ تسهیلات می‌گردد و به تبع آن باعث افزایش نرخ سود سپرده­های بانکی می‌شود. اینگونه کشاورزان به دو مزیت خواهند رسید که این دو مزیت یک سیکل را در سیستم بانکی تشکیل می‌دهند. اول آنکه با افزایش سود سپرده­ها، بانک برای کشاورزان پناه­گاه امنی در جهت سرمایه­گذاری پول­هایشان می‌شود و دیگر اقدام به مهاجرت برای سرمایه‌­گذاری در املاک شهری و دیگر موقعیت­های سرمایه­گذاری پر ریسک نمی‌کنند. دوم آنکه با افزایش نقدینگی و سرازیر شدن منابع به بانک­ها قدرت تسهیلات‌دهی بانک­ها برای کشاورزان تقویت می‌گردد و سرمایه­گذاری در بخش کشاورزی تسهیل می‌یابد.

از دیگر راه­های حمایتی می‌توان به تشویق سرمایه­گذاران خارجی، تغییر تفکر و دیدگاه مسئولان کشور نسبت به بخش کشاورزی، تقویت پیش نیاز­های لازم و... اشاره کرد.

گام دوم؛ که در ادامه­ی گام اول می‌باشد و بسیار در وضعیت کنونی اقتصاد ایران ضروری است، حمایت از محصولات کشاورزی داخلی و بازنگری و ترمیم بازار امروز است. پیاده‌سازی بازار رقابتی مناسب و سالم و تنظیم بازار تولید، مصرف و واردات و فراهم سازی بازار صادرات.

اینگونه روستاییان با حفظ سنگر خود در روستا­ها از بخش کشاورزی حمایت و به توسعه آن کمک می‌کنند.

توسعه روستا گردشگری کشاورزی