حل معضل لاینحل زباله ؛نخستین دستورالعمل بیست ودومین استاندارمازندران

مازندشورا: ساری- ایرنا- مازندران در آستانه قرار گرفتن در چهارمین دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، بیست دومین استاندار را به خود دیده ، استانداری که محور و اولویت نخست برنامه های توسعه ای خود را توجه به محیط زیست و حل معضل لاینحل زباله اعلام کرده است .

مازندشورا: به گزارش خبرنگار ایرنا ، هر چند از یک میلیون و 691 هزار هکتار مساحت مازندران ، 70 درصد را عرصه های طبیعی تشکیل می دهد و در انجام هر گونه از فعالیت های اقتصادی و اجتماعی باید مراقب محیط زیست باشیم، اما زباله و معضل لاینحل آن مهم ترین مقوله زیست محیطی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در استان است.
محمد اسلامی به عنوان بیست و دومین استاندار مازندران در نخستین اظهار نظر خود ، اولین دستورالعمل برای مدیران استان را در چارچوب توسعه پایدار ، زدودن زباله از چهره استان اعلام کرد و گفت : انتظار این است که زباله زدائی از چهره استان در سریع ترین زمان ممکن آغاز شود تا از وضعیتی که دچار آن است رهائی یابد.
در حالی اسلامی سکانداری استان مازندران را بر عهده گرفته است و حل معضل زباله را به عنوان مهم ترین مشکل زیست محیطی استان مطرح کرده است که این معضل این روزها از بلای جان طبیعت فراتر رفته و تبدیل به بلای جان ساکنان این استان شده است.
بر اساس مشاهدات عینی ، هزاران تن زباله در گوشه و کنار مناطق ساحلی و جنگلی مازندران رها شده و شیرابه این حجم زباله وارد رودخانه ها و از آنجا وارد زمین ها و محصولات کشاورزی و دریا می شود که به اعتقاد کارشناسان زندگی و سلامت تمام ایرانیانی را که از محصولات کشاورزی استان مازندران استفاده می کنند ، تحت تاثیر قرار می دهد.
بنا بر آمار شرکت آب و فاضلاب مازندران ، بیش از 90 درصد آب مازندران از سفره های زیرزمینی تامین می شود و این سفره ها از آب باران و رودخانه تغذیه می شوند و اگر به نحوه دفع شیرابه های زباله ها توجه نشود ، بحران بهداشتی ناشی از زباله ها دامنگیر تمامی جمعیت استان و کشور خواهد شد.
کارشناسان محیط زیست مازندران همچنین هشدار دادند که با ورود شیرابه های زباله ، انواع سموم کشاورزی و فاضلاب های صنعتی به رودخانه ها و از آنجا به دریا ،سلامت آبزیان رودخانه ای و دریایی استان را تحت تاثیر قرار داده است ، به طوری که علاوه بر اینکه شنا در برخی از مناطق ساحلی استان تابستان امسال ممنوع اعلام شده بود ، وجود بیماری در برخی از ماهیان نیز مطرح است.
استاندار جدید مازندران در اظهارات خود به ورود بیش از 40 میلیون گردشگر در سال به استان اشاره و تاکید کرده بود : زیبنده مازندران نیست که در حاشیه جاده ها ، شهرها و روستاها و در جنگل ها و سواحل آن انباشته از زباله باشد و باید هر مدیری در حوزه فعالیت خودش فوری نسبت به پاکسازی چهره استان از زباله اقدام کند.
اسلامی مهم ترین داشته مازندران را طبیعت زیبای آن دانست و تاکید کرد : این غیر قابل تحمل است که محیط زیست و طبیعت استان که می تواند با بهره برداری درست به مهم ترین محور توسعه استان تبدیل شود ، اینگونه مورد بی مهری قرار گیرد.
وی به سرسبز و مواهب طبیعی بی نظیر مازندران که مورد توجه ویژه گردشگران در تمامی فصول سال است اشاره کرد و گفت که این استان محیط زیست شکننده دارد و در هر برنامه توسعه ای باید حفاظت از محیط زیست مورد توجه قرار گیرد.
اسلامی با تاکید بر این که توجه به محیط زیست به معنای سد کردن راه توسعه نیست ، توضیح داد : مفهوم توسعه پایدار بر پایه هشیاری انسان نسبت به خودش و نسبت به منابع طبیعی و محیط زیست استوار است و روشی را پیشنهاد می کند که در آن هم توسعه محقق می شود تا نیازها را بر طرف کند و هم محیط زیست حفظ خواهد شد .
** برنامه ریزی و جدیت ، راهکار حل معضل زباله در مازندران
وقتی به برنامه های استانداران سابق مازندران مراجعه می کنیم ،متوجه این موضوع می شویم که همه آنان نیز با رویکرد اولویت توجه به محیط زیست به ویژه حل معضل زباله کارشان را دراین استان شروع کردند.
مازندران روزانه شاهد تولید بیش از 2 هزار و 800 تن زباله است که به دلیل کمبود زمین در شهرهای مختلف استان با مشکلات زیاد و هزینه های میلیاردی به نقاط دور کوهستانی و جنگلی حمل و دفن می شود .
هر چند در سال های اخیر با استفاده از ماشین آلات پیشرفته جمع آوری و حمل زباله مازندران بهداشتی شده است ، اما همچنان دفن و دفع زباله در استان علاوه بر اینکه بخش اعظمی از درآمد شهرداری ها را به خود اختصاص می دهد ، با تبعات اجتماعی و بهداشتی همره است .
زباله مازندران مشکلی است که پس از گذشت سال ها همچنان مسئولان ارشد استان را در چگونگی دفع بهداشتی ،سوزاندن ،گرفتن انرژی برق و ساخت کارخانه کمپوست سر در گم نگه داشته و این طلای سیاه بلای جان طبیعت استان شده است.
نکته جالب این که در این مدت مسئولان استان و شهرداری ها و شوراهای شهرهای استان دستکم 38 سفر خارجی به کشورهای اروپایی از جمله آلمان داشته اند تا از این راه با روش های مدرن کشورهای توسعه یافته برای حل معضل زباله آشنا شوند ، سفرهائی که تاکنون نتایج ملموسی برای استان در پی نداشته است .
آژیر خطر معضل جمع آوری و چگونگی دفع زباله در مازندران از 2 دهه پیش و در اواسط دهه 70 ، هنگامی که ساکنان منطقه 'انجیل سی ' شهرستان بابل در مقابل کوهسازی از زباله در این منطقه قد برافراشتند ، به صدا درآمد.
به نظر می رسد هنوز حیات و حفاظت سرزمین مازندران که 70 درصد آن را منابع طبیعی و ملی تشکیل می دهد و به لحاظ وجود جنگل های هیرکانی ،زمین های حاصلخیر و نقش آن در امنیت تولیدات محصولات کشاورزی و اکولوژیکی دریای خزر اهمیت ملی و بین المللی دارد ،بی توجهی می شود.
کارشناسان معتقدند تا زمانی که نگاه به زباله مازندران کسب درآمد و اقتصادی باشد و خطرات زیست محیطی و بهداشت و سلامت استان مازندران بر مقوله اقتصادی کردن زباله تغییر نکند ،این معضل همچنان لاینحل باقی می ماند.
هر چند در سه دهه گذشته طرح ها و برنامه های مختلفی از سوی کارشناسان و مسئولان تهیه و بخشی از آن نیز در حال اجراست ، اما هنوز این مشکل حل و فصل نشده و هر روز شاهد نفوذ بیشتر پیامد های زیست محیطی پسماند مازندران بر پیکر طبیعت استان هستیم.
دفع غیر بهداشتی زباله ها در تمام شهرها، دفع فاضلاب‌های خانگی روستایی در حاشیه منازل مسکونی به دلیل نبود سامانه مناسب فاضلاب و بالا بودن سطح آب‌های زیر زمینی ، دفع غیر استاندارد فاضلاب های صنعتی ، آلودگی رودخانه ها و دریا و تخریب جنگل و مرتع از مشکلات محیط زیست استان مازندران است.
اینکه حدود 90 درصد تکثیر ماهیان در رودخانه های شیلاتی استان مازندران از بیین رفته است ،نشانه بی توجهی به روند رو به رشد آلودگی رودخانه هاست .
آمار مربوط به نفوذ انواع سموم به چاههای زیر زمینی و خطر آلودگی آب های آشامیدنی و دفع زباله های استان در دل جنگل و مرتع از تهدیدات جدی در مقوله محیط زیست است.
احداث نیروگاه تولید برق از زباله در شهرهای ساری و نوشهر مهم ترین پروژه زیست محیطی و اجتماعی است که با راه اندازی این 2 نیروگاه مهم ترین مشکل شهرداری ها ،محیط زیست ، منابع طبیعی مازندران رفع می شد ، اما همچنان علاوه به اینکه با کندی پیش می رود ، به صرفه بودن و یا کاربردی بودن آن نیز در هاله ای از ابهام قرار دارد.
گزارش ها و بررسی ها نشان می دهد که مقوله زباله مازندران به یک بنگاه اقتصادی برای گروهی که در شهرداری ها نفوذ کرده و مسئولیت جمع آوری ،حمل و دفع زباله را انجام می دهند ، تبدیل شده است که نشانگر دامن درازی این مشکل است .
کارشناسان حل معضل زباله مازندران را نیازمند نگاه همه جانبه می دانند ؛ نگاهی که در آن سلامت مردم در اولویت قرار گیرد و با هزینه ها سنجیده نشود ، دست دراز سودجویان از این طلای کثیف کوتاه شود ، راه حل های دراز مدت و سبز در پیش گرفته شود و مهم تر از همه به عنوان یک مشکل چندوجهی به آن نگاه شود تا بتوان همه شهروندان را وارد عرصه حل این معضل کرد.
استاندار جدید مازندران فردا در نخستین سفر استانی از نیروگاه زباله سوز نوشهر بازدید خواهد کرد و به طور قطع پس از این سفر بهتر و بیشتر در باره چگونگی حل این معضل گفتنی ها خواهد داشت .
خبرنگار : سید رضا هاشمی کروئی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
6996/1654

اجتماعي

محيط زيست

استاندار

مازندران

زباله استان مازندران رودخانه توسعه اسلامی طبیعت کارشناسان محیطی بهداشتی طبیعی همچنان شهرداری برنامه اینکه کشاورزی فاضلاب سلامت مقوله اقتصادی استاندار چگونگی اجتماعی محصولات مسئولان علاوه منابع تاکید شهرهای درآمد لاینحل تبدیل عنوان آلودگی شیرابه نیروگاه مشکلات تولید اولویت هزینه زمینی نوشهر حفاظت منطقه کشورهای توجهی دستورالعمل بیشتر گزارش میلیون ساحلی جنگلی استفاده تاثیر مناطق ساکنان پایدار اعلام گرفته فعالیت تشکیل اشاره حاشیه شهرها ماهیان نخستین تمامی انواع صنعتی خبرنگار