مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، بهرهبرداری شدید از جنگلهای شمال سبب کاهش سطح جنگل و تنوع زیستی این اکوسیستم شده است بهگونهای که جنگلهای شمال در مسیر انحطاط اکولوژیک قرار گرفته و نیاز به فرصتی برای بازسازی دارند.
البته اجرای طرح ده ساله استراحت جنگل فرصت مناسبی است که باید از آن نهایت استفاده را برد و به بازسازی جنگلها پرداخت.
شرایط نامناسب جنگلهای کشور دلایلی مانند بهدرستی اجرا نکردن قوانین دارد، برای نمونه طبق قانون، حفاظت، احیا و توسعه و بهرهبرداری از جنگل بر عهده سازمان جنگلهاست یعنی باید از طریق حفاظت به بهرهبرداری پرداخته میشد اما زمان اجرا، برعکس عمل شد، چراکه طرحهای جنگلداری اکنون به شکلی است که از بهرهبرداری به حفاظت میرسند.
با نگاهی به طبیعت میتوان شاهد تغییرات جنگلها بود، منابعی که باید مولد فرصت باشند به منبعی برای تهدید تبدیل شدند.
* بهترین ظرفیت برای زراعت چوب
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری در این رابطه در گفتوگو با فارس، اظهار کرد: سطح کل جنگلهای مازندران 794 هزار هکتار است و در سالهای گذشته 423 هزار هکتار معادل 53 درصد در قالب طرحهای جنگلداری قرارداد با مجریان منعقد شد.
ستار بابایی با بیان اینکه در بند ف ماده 38 قانون نحوه بهرهبرداری جنگلها تعیین تکلیف شد و بهرهبرداری صنعتی از جنگلها در حال مدیریت است، گفت: لفظ اینکه جنگلها را استراحت دهیم صحیح نیست بلکه تغییر نگرش و نحوه عمل در مدیریت جنگلها بر اساس قانون تعیین شده است.
وی با اشاره به اینکه از 423 هزار هکتار سطح طرح های جنگلداری، 78 درصد آن در اختیار سه شرکت بزرگ فریم، نکا چوب و چوب و کاغذ است، ادامه داد: تا پایان سال گذشته 75 هزار هکتار قرارداد بهرهبرداری جنگل در این سه شرکت به پایان رسید.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری افزود: 16 درصد چوب مورد نیاز واحدهای صنعتی از جنگلها است و بقیه از سایر استانها و واردات انجام میشود.
این مسؤول با بیان اینکه مسائل جنگل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است و نمیتوان کسی که در بطن روستا زندگی میکند به آن بیتوجه بود، بیان کرد: هدفگذاری که برای زراعت چوب انجام شد 400 هکتار بوده که سال گذشته 200 هکتار آن در قالب طرح های اقتصاد مقاومتی انجام شد.
بابایی خاطرنشان کرد: بهترین ظرفیت برای زراعت چوب از طریق توسعه باغ در اراضی شیبدار و یا زراعت چوب در اراضی اختلافی است.
وی از آمادگی منابع طبیعی مازندران در اراضی اختلافی برای زراعت چوب و توسعه باغ خبر داد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری بیان کرد: زراعت چوب در 270 هکتار از اراضی استان در منطقه منابع طبیعی ساری انجام شد که 30 هکتار آن در منابع ملی بوده است.
* 23 گشت 131 شبانه روزی در استان فعال است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز به خبرنگار فارس گفت: وزارت جهاد کشاورزی و سازمان جنگلها و مراتع آبخیزداری، حفظ، حراست و صیانت از جنگلها و مراتع را به عهده دارد.
دلاور حیدرپور با بیان اینکه مسائل زیست محیطی و منابع طبیعی در کشور به بحران رسیده است، گفت: اثرات سوء رفتار ما با طبیعت، به خودمان برگشته و حیات انسان در معرض تهدید است.
وی افزود: از امسال در مجلس شورای اسلامی بهرهبرداری از جنگل ممنوع شد و تا سه سال اجازه بهرهبرداری تجاری داده نشد بهجز درختان پوسیده، افتاده و شکسته که از جنگل خارج شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران خاطرنشان کرد: 2 هزار و 300 نفر در مشاغل مرتبط با جنگلهای استان مازندران اشتغال داشتند و افرادی که چندین سال در طرح جنگلداری مشغول فعالیت بودند بیکار شدند و بر این اساس در طرح جدید جنگلداری این افراد بهکارگیری خواهند شد.
این مسؤول ادامه داد: شرکتهایی که مشکلات چندین ساله داشتند خود را به موضوع طرح عدم بهرهبرداری از جنگل وصل کردند در حالیکه مشکلات آن واحدها ربطی به این موضوع نداشت.
حیدرپور بیان کرد: اجرای طرح تنفس جنگل با دستور وزیر جهاد کشاورزی است و باید اجرایی شود.
وی با بیان اینکه 23 گشت 131 شبانه روزی در استان فعال است که گشتزنی در جنگلهای استان خواهند داشت، افزود: زراعت چوب از درآمدزایی خوبی برخوردار است اما توجهی به آن نشد و سازمان جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان اجرای طرح زراعت چوب را در دستور کار دارد و یکی از فعالیتهای توسعه باغ در اراضی شیبدار میتواند انجام زراعت چوب باشد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران اظهار کرد: زراعت چوب در راستای سیاست وزارت جهاد کشاورزی و کاهش به فشار جنگل است و باید پیگیری جدی در این زمینه انجام شود.
این مسؤول اضافه کرد: هر جا که زمین قابل واگذاری است، زراعت چوب انجام میشود.
حیدرپور با بیان اینکه عرصههایی داریم که فنی نیست و سبب ضربه به خاک میشود که باید از این عرصهها به شکل صحیح بهرهبرداری شود، گفت: عرصههایی که قابلیت احیای جنگل را دارد باید انجام شود و در غیر اینصورت باید تولید علوفه داشته باشیم و یا باغ مثمر، گیاهان دارویی و گل محمدی احداث شود.
به گزارش فارس، منابع طبیعی کشور زمانی منابع ملی خوانده میشود که منافع ملی داشته باشد، پس بهمنظور حفظ سرزمین و منافع ملی کشور باید طرح استراحت جنگل را اجرایی کرد.
انتهای پیام/86035/ج