تاسیس بزرگترین کانون فرهنگی شمال کشور در مازندران

مازند شورا: بزرگترین کانون فرهنگی شمال کشور تحت عنوان مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان های مازندران و گلستان در زمینی به وسعت یک هکتار در جاده فرح آباد ساری احداث خواهد شد.

مازند شورا: سازمان‌ اسناد و كتابخانه‌ ملی‌ جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌ مؤسسه‌ای‌ آموزشی‌، پژوهشی‌، علمی‌ و خدماتی‌ است‌ كه‌ اساسنامه‌ آن‌ به‌ تصویب‌ مجلس‌ شورای‌ اسلامی‌ رسیده‌ است‌ و ریاست‌ عالیه‌ آن‌ با رئیس‌ جمهوری‌ است‌.

شكل‌گیری‌ رسمی‌ كتابخانه‌ ملی‌ به‌ سال‌ 1316 بازمی‌گردد. در سال‌ 1358 مركز خدمات‌ كتابداری‌، و در سال‌ 1378 سازمان‌ مدارك‌ فرهنگی‌ انقلاب‌ اسلامی‌ در كتابخانه‌ ملی‌ ادغام‌ شدند و سرانجام‌ در سال‌ 1381 با تصویب‌ شورای‌ عالی‌ اداری‌، كتابخانه‌ ملی‌ و سازمان‌ اسناد ملی‌ با هم‌ ادغام‌ شدند و سازمان‌ فعلی‌ شكل‌ گرفت‌. اكنون‌ این‌ سازمان‌ در دو ساختمان‌ مستقل‌ «كتابخانه‌ ملی‌ ایران» و «گنجینه‌ اسناد ملی‌ ایران‌» فعالیت‌ دارد.

سال گذشته دكتر حسن روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران و رئیس هیئت امنای سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران طی حكمی دكتر سید رضا صالحی امیری را به سمت رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی منصوب كردند. تا اینکه اسفند سالگذشته نیز رئیس مرکزاسناد و کتابخانه کلی مازندران مصوب شد لذا «لطف الله محمد نژاد» به گفت و گو نشستیم.

لطف الله محمد نژاد اظهار داشت: نزدیک به یک سال از مدت فعالیت مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران می گذرد. با توجه به سبقه فرهنگی مازندران این نیاز احساس می شد که این مرکز فرهنگی در مازندران راه اندازی شود. بر حسب همین نیاز این اتفاق در دولت تدبیر امید رخ داد و در تاریخ 24 خرداد 93 در اولین سالروز حماسه سیاسی 24 خرداد 92 این مرکز با حضور دکتر سید رضا امیری افتتاح شد.

محمدنژاد در تشریح نیازهای مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران اظهار داشت: باتوجه به تازه تاسیس بودن آن نیاز به ساختار سازی دارد و تامیین تجهیزات از نیازهای ضروری این مرکز است. در حال حاضر اتصال به شبکه اینترانت، قفسه های استاندار، تجهیزات مورد نیاز برای حفظ و نگهداری اسناد و نسخ خطی از نیازهای این مرکز می باشد.

رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران ادامه داد: معیار سنجش کشورها تمدن و سبقه فرهنگی آن است که کشور ما سرآمد مفاخران است و مازندران به عنوان سرزمین علویان با داشتن سابقه تاریخی بسیار زیاد و مفاخر علمی فراوان، متاسفانه در کشف و معرفی مفاخر خود به جایگاه مطلوب خود دست نیافته است.

انتقال بیش از یک میلیون سند تاریخی به مازندران

محمدنژاد در تشریح عملکرد مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان اظهار داشت: تاکنون یک میلیون سند تاریخی از تهران به مازندران منتقل شده است و در تعامل با مرکز اسناد و کتابخانه مجلس شورای اسلامی هزاران سند مربوط به مازندران به این استان منتقل شده است که این روال برای مراحل بعدی نیز ادامه خواهد داشت.

رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران در تشریح اسناد منتقل شده به مازندران اظهار داشت: حداقل قدمت اسناد منتقل شده به استان 50 سال می باشد.

وی ادامه داد: اسناد تاریخی و نسخ خطی گنج های فرهنگی ماهستند که در خانه ها و در دست برخی از عموم مردم قرار دارد لذا از عموم مردم درخواست داریم اسناد تاریخی و نسخ خطی خود را به این مرکز تحویل دهند تا این مرکز از اسناد اهدا شده بانک اطلاعاتی و فرهنگی تاریخ استان را تشکیل داده و ضمن محافظت از این اسناد تاریخی، شرایط دسترسی نخبگان به این اسناد و بازدید عموم را فراهم آورد. لذا با عنایت و توکل خداوند مرکز اسناد و کتابخانه ملی در استان مازندران آمادگی دارد تا کلیه منابع اطلاعاتی یا تمام آثار مکتوب و یا غیر مکتوب منتشر شده در داخل استان مازندران اعم از کتاب نسخه خطی، پیایند و منابع غیر کتابی (پایان نامه،نقشه، نوار های صوتی و تصویری، جزوه، خبر نامه،پوستر،مدارک الکترونیکی و دیجیتالی یا نظایرآن) از راه های مختلف همانند واسپاری و با اهدایی گرد آوری نماید.

تاسیس اندیشگاه در مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران

محمدنژاد بیان داشت: یکی از اقدامات مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران راه اندازی اندیشگاه با حضور جمعی از فرهیختگان مازندران می باشد که همزمان شد با نقد و بررسی کتاب تبرستان در دو صده نخست هجری لذا با همکاری پژوهشگاه ها، مراکز علمی و پژوهشی آمادگی اجرای برنامه های متنوع فرهنگی را داریم چراکه معتقدیم مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران خانه و مامن پژوهشگران است. با این دیدگاه در حال توسعه فضای فیزیکی این مرکز می باشیم که در اولین گام اقدام به شناسایی زمین این مرکز در جاده فرح آباد نمودیم تا با حضور رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران بزرگترین کانون فرهنگی شمال کشور را تاسیس نماییم.

تاسیس بزرگترین کانون فرهنگی شمال کشور در مازندران

وی در توضیح تاسیس بزرگترین کانون فرهنگی شمال کشور بیان داشت: بزرگترین کانون فرهنگی شمال کشور تحت عنوان مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان های مازندران و گلستان در زمینی به وسعت یک هکتار در جاده فرح آباد ساری احداث خواهد شد.

همایش بین المللی تاریخ محلی مازندران

محمدنژاد گفت: 7 اسفند امسال نیز همایش بین المللی تاریخ محلی مازندران را داریم که کسرت مقالات دریافتی دبیرخانه این همایش که در مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران مستقر است نشان از استقبال گسترده از این همایش دارد. خرداد 94 نیز همایش منطقه ای فدایی تلاوکی را خواهیم داشت که 8 هزار بیت شعر در وصف اهل بیت سروده است.

محمد نژاد مرکز استاد و کتابخانه ملی مازندران بزرگترین کانون فرهنگی