مازندشورا: پایان نامه ارشد او بررسی کنوانسیون پیمان زنان و اعلامیه محو خشونت علیه زنان بوده که در بخشی از مقاله او امده است: "زنان بر اساس اصل عدم تبعیض در جنسیت، تفاوتی با مردان ندارند و در نتیجه تابع حمایت عام از حقوق بشر هستند با این حال، حقوق بین المللی متضّمن قواعد حمایت کنندهی خاص از زنان است. شأن وضع این قواعد را میتوان عمدتاً در رفتارهای ناشایست و عملاً تبعیضآمیز نسبت به زنان در جوامع مختلف بشری، اعم از پیشرفته یا عقب مانده جستجو کرد. مسأله «تبعیض و خشونت نسبت به زنان» به بهترین وجه در عهدنامه ی الغاء کلیه اشکال تبعیض نسبت به زنان مورخ ۱۹۷۹ پیش بینی شده است:«تبعیض نسبت به زنان به هر نوع تمایز، محرومیت یا محدودیت بر اساس جنسیت اطلاق میشود که هدف یا اثر آن از بین بردن و یا در معرض مخاطره قرار دادن شناسایی، تمتّع یا استیفای حقوق بشر و آزادیهای اساسی توسط زنان، صرف نظر از وضعّیت مادّی آنان، بر اساس تساوی زن و مرد در زمینهی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و… یا هر زمینهی دیگر باشد".
در حال حاضر که در کشور مسئله حقوقی زنان و مطالبات این قشر به طور گسترده در بسیاری محافل سیاسی به طور علنی مطرح میشود. به نظر، وجود زنان آگاه و مطلع به حقوق اساسی زنان در محافل سیاسی و پارلمانی میتواند گام موثری در جهت احقاق حقوق این قشر باشد. این بانوی سورکی جزو اندک بانوان فعال حوزه زنان است که هم با قانون آشناست و هم نسبت به ساختار سیاسی استان شناخت دارد.
وی در انتخابات پنجمین دورهی شوراهای اسلامی شهر و روستا توانست به عنوان نفر دوم وارد شورای شهر سورک شود. شعار انتخاباتی ایشان "صداقت و تعهد و توکل بر خدا" بود. او می گوید: «صداقت و تعهد دو اصل اساسی در کارم است. همواره باید تلاش کنم که تا زبان گویای همشهریانم در صحن شورا باشم .»
خداپناه پس از ورود به شورا عضو انجمن کتابخوانان شهرستان میاندرود شد و فرماندار شهرستان میاندرود عنوان فرهیخته سورکی را به وی داد. درحال حاضر وارد کارگروه اشتغال میاندرود شده است و به عنوان مشاور عالی امام جمعه در امور زنان نیز فعالیت دارد.
گپ و گفت موثق با این نماینده شورای شهر سورک را بخوانید:
*خانم خداپناه از چه زمانی تصمیم یه ورود به عرضه انتخابات داشتید؟
از سالها پیش علاقمند به حضور در فضاهایی اجتماعی مانند شورا بودم اما به علت تحصیل توان ورود مناسبی به عرصههای جدیای چون شورا را نداشتم. اما پس از اتمام تحصیل و بررسیهای میدانی تصمیم گرفتم در این دوره از انتخابات شرکت کنم. البته بسیاری از دوستان موافق حضور من در انتخابات نبودند و شکست بنده را پیش بینی کرده بودند. استدلال این دوستان هم این بود که مردم سورک من را نمی شناسند.
به علت فعالیتهای شغلی به طور موقت ساکن تهران بودم به همین خاطر شناخته شده نبودم. اما باید خدمت شما عرض کنم که دور بودن از شهر کمک کرد تا از بیرون خلاها و کمبودهای سورک را بهتر بشناسم و آنالیز کنم.
*دلایلتان برای ورود به شورای شهر و برنامه هایتان چه بود؟
همواره معتقد بوده و هستم بانوان باید در رقابت های انتخاباتی شرکت کنند. فرصت شرکت در انتخابات را مغتنم بشماریم تا بتوانیم بسیاری از خلاهای حضور زنان را پوشش دهیم. البته در دورههای قبل نیز شاهد حضور چند بانو در این رقابتهای شورا بودم، همواره این انگیزه را داشتم یا به عنوان یک فعال سیاسی وارد صحن شورا شوم و یا اینکه برای ورود زنان به شورا فعالیت کنم. با مشورتی که با خانواده و فعالان زن شهر سورک داشتم به این جمعبندی رسیدم که در این دوره انتخابات شورا حضور داشته باشم.
در مورد برنامههایم باید عرض کنم با بررسیهایی که پیرامون شهر داشتم به این نتیجه رسیدم باید بر مسائل فرهنگی تاکید کنم و بیشتر انرژی خود را در این زمینه صرف کنم و در بین مسائل فرهنگی مسائل پیرامون زنان برای من از اهمیت بیشتری برخوردار است.
همچنین در بدو ورود به شورا دریافتم کمیسیون فرهنگی در سالهای قبل آن قدر فعال نبوده است. این روزها این کمیسیون فعال تر شده است. امیدوارم به زودی موسسه آموزشی که بهمنظور آموزش فرزندان و آیندگان شهرم و از برنامههای جدی و مورد علاقهی بنده است محقق بشود.
*با فعالین زن استان در ارتباط هستید ؟ ایا ضرورت دارد زنان فعال در شورای شهرهای مازندران نشست هایی با هم داشته باشند؟
در سطح کشور کمیتهها و انجمنها وگروههای زیادی در حوزه زنان فعال هستند که من در جلسات این کمیتهها و سخنرانیهایی که انجام می شد حضور داشتم ولی در استان احزاب و تشکلهایی که در این زمینه فعالند انسجام زیادی ندارند. به همین علت ارتباط بین فعالان زن نیز کمرنگ است. من برای ارتباط گرفتن با فعالان این حوزه دچار مشکل می شوم. پیگیر هستم اما متاسفانه تا به حال موفق به ملاقات بسیاری از دوستان نشده ام. این ملاقات ها لازم است و امیدوام بتوانم به زنان فعال نشست های مستمری داشته باشم. همچنین ضروری است که زنان فعال در شورای شهرهای مازندران کنار هم جمع شوند و تجربیات و آموخته های خود را به همدیگر انتقال دهند
*در جریان انتخابات حامیان شما چه کسانی بودند؟
پیش از برگزاری انتخابات نشانههایی از حمایت شهروندان دریافت کردم. اما هر چه که میگذشت بر میزان حمایت ها افزوده می شد تا اینکه پس از اعلام نتایج و از حمایت مردم بسیار شگفت زده شدم با پشتوانه مردم وارد صحن شورا شدم و با پشتوانه مردم در صحن شورا تصمیم می گیرم و به فعالیت هایم ادامه می دهم. امیدوارم شایستهی این حمایت ها و الطاف مردم عزیز شهرم باشم.
*در حال حاضر ارتباط شما با مردم چگونه است؟
جنس ارتباط من با مردم از جنس صداقت است و تمام تلاش خود را خواهم کرد که قولهای بیاساسی به مردم ندهم از این رو تا بدینجا ارتباط خوبی با مردم برقرار کردم. حس می کنم شهروندان عزیز نیز ارتباط مثبتی با بنده دارند. سعی دارم مطالبات مردم شهرم را پیگیری کنم و خصوصا جامعهی محترم زنان شهر که حقشان است که مستمر پیگیری شوند.
با توجه به اینکه رویکرد زنان به اشتغال خارج از خانه تحت تاثیر نظام های فرهنگی اجتماعی سیاسی اقتصادی است. در برخی از کشورها همچون ایران فعالیت خارج از خانه زنان با موانع زیادی روبرو می شود و با وجود اینکه زنان نیمی از جمعیت کشور را تشکیل داده اند اما ازظرفیت اقتصادی زنان جهت توسعه اجتماعی و اقتصادی و سیاسی جامعه استفاده نمی شود. باید توجه کرد که یکی از ملزومات توسعه پایدار استفاده از تمام ظرفیت های انسانی یک جامعه است بنابراین بدون حضور زن در عرصه های گوناگون اجتماعی، توسعه پایدار در هیچ جامعهای رخ نخواهد داد. به همین منظور باید زمینههای مشارکت و حضور آنان را فراهم کرد. علاوه برآن باید برای زنانی که امروزه در حال طی کردن دوران مدرن هستند و در این فضای مدرن به رشد رسیدند برنامهریزی انجام داد تا ضمن اینکه توانمندی زنان را تقویت کرد، انگیزه ها را برای شتاب دادن به حضور زنان را افزایش داد. به همین منظور به عنوان سخن پایانی در مورد برنامههای خود برای اشتغال زنان بگویید؟
بله. تشکیل یک سازمان مردم نهاد برای زنان سرپرست خانوار و زنان شاغل یکی دیگر از برنامه های من است. اولین کاری که برای بانوان انجام دادیم «آیین نکوداشت داوطلبین سلامت» بود که از بانوانی که همراه با خانوارهای خود هستند و اطلاعاتی را از بهداشت می گیرند و به آنها منتقل می کنند، تجلیل شد.
برنامه دوم «چله شو» که برای نشان دادن هنر دست زنان انجام گرفت. زنان بازوان مردان خود برای چرخاندن زندگی خود هستند. دراین جشنواره زنان سورک هنر دست خودشان را به فروش میرساندند. و فضای مثبت اقتصادی و اجتماعی به شهر تزریق کرد. امیدوارم باز هم بتوانیم این دست برنامه ها را برگزار کنیم.
امیدوارم طی چهارسالی که در شورا حضور دارم برای هر روز برنامه داشته باشم و گام بردارم و به فکر چهارسال بعد نباشم و بتوانم اعتماد مردم را جلب کنم. آدمی زاییده فکر و خیال خودش هست به هرچه که فکر بکند قطعا به آن خواهد رسید. و من سورکی آبادتر، با مشکلات عمرانی کمتر و مردمی نزدیک تر تصور می کنم. آخرین نکتهای که دوست دارم به آن اشاره کنم می توان به زنان اعتماد گسترده ای کرد. همین گونه که مردم به ما زنان اعتماد می کنند فکر می کنم زمان آن رسیده است که مدیران عالی نیز به ما زنان اعتماد بیش تری نشان دهند.
خبرنگاران: شبنم لشگری / محمد حسن زاده