انتخابات شوراها؛ فردی یا لیستی؟

اختصاصی مازندشورا: علیرغم اینکه شوراهای اسلامی شهر به عنوان پارلمان محلی باید مظهر همگرایی و انسجام باشد، اما بدلیل فقدان تحزب گرایی در سپهر سیاست‌ورزی کشورمان این نهاد به نماد فردگرایی مبدل شده است

مازندشورا:ایرج نیاز آذری* - با پیشنهاد وزیر کشور به شورای نگهبان درباره روز برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و شوراها در سال 96، بار دیگر موضوع انتخابات در شبکه‌های اجتماعی و محافل سیاسی طرفدارانی پیدا کرد. نگارنده اما دراین قلم درنظر دارد درباره آسیب‌ها و عارضه‌های نظام انتخابات شوراها در جامعه غیر حزبی سخن بگوید. علیرغم اینکه شوراهای اسلامی شهر به عنوان پارلمان محلی باید مظهر همگرایی و انسجام باشد، اما بدلیل فقدان تحزب گرایی در سپهر سیاست‌ورزی کشورمان این نهاد به نماد فردگرایی مبدل شده است و حتی با این شیوه انتخاب شوراها دارند به ضد خود تبدیل می‌شوند! هم اکنون اکثر شوراهای شهر در کشورمان با اختلاف شدید داخلی مواجه هستند و این اختلافات اولا به نحوه شکل گیری شوراها و در مرحله بعد به رفتار و عملکرد شخصی اعضا برمی‌گردد.

همگان معترفند که تیم‌های باشگاهی از تیم‌های ملی در اجرای تاکتیک هماهنگ ترند چرا که زمان بیشتری قبل از مسابقه برای تمرین و هماهنگی در اختیار دارند. وقتی افراد بدون  هماهنگی و تمرین  کارگروهی وارد شورای شهر می‌شوند و هریک بدنبال اجرای طرح‌ها و برنامه‌های شخصی می‌باشند، قطعا در کارگروهی و شورایی با چالش مواجه می‌شوند. متاسفانه برخی افراد اصلا روحیه سازگاری و کار تیمی و گروهی را ندارند. هر چند توانمند و متخصص باشند لذا بهترین شیوه برای تشکیل شورای شهر منسجم و توانمند "انتخاب لیستی" می‌باشد.

بدین منظور پیشنهاد می‌گردد گروه‌های  ذی‌نفوذ شهری با تشکیل مجامع عمومی برای انتخابات شوراها بجای حمایت از اشخاص، یک لیست واحد معرفی و پیشنهاد نمایند و قبل از معرفی لیست از آنها تست بگیرند و حتی برای آنها دوره‌های آموزشی و تورهای گروهی ترتیب دهند تا قبل از ورود به شورا باهم هماهنگ شوند. شاید یک نفر از لحاظ فردی توانمند باشد اما در کار تیمی و شورایی موفق نباشد.

بدون شک اگر یک تیم منسجم، آموزش دیده و با برنامه اختیار پارلمان شهری را در دست بگیرد شاهد شکوفایی و توسعه شهرمان خواهیم بود. در سیستم لیستی افراد قبل از ورود به شورا با خلق و خوی، روحیات و برنامه‌های همدیگر آشنا می‌شوند و هنگام حضور در شورا شاهد تشتت و چند صدایی نخواهیم بود هرچند اختلاف سلیقه امری بدیهی می‌باشد. در انتخابات لیستی منفعت طلبی‌های شخصی  تقلیل یافته و بجای اشخاص به برنامه‌ها رای خواهیم داد و دیگر نگران اختلافات داخلی کشنده اعضای شورای شهر نیستیم. تا زمان برگزاری انتخابات شوراها حدود یکسال وقت داریم و فرصت مناسبی برای گروه‌ها جهت تیم سازی وجود دارد. این قلم برای تشویق گروه‌ها به تیم سازی و ارائه لیست هماهنگ ادامه دارد...

 

* مشاور رییس مجمع نمایندگان مازندران

ایرج نیازآذری نیازآذری انتخابات شورای شهر لیستی