صددرصد شهروندان مازندران تحت پوشش خدمات بیمه‌ای قرار دارند

مازند شورا: به مناسبت روز بیمه با «رسول ظفرمند» مدیرکل بیمه سلامت مازندران به گفت و گو نشستیم وی پیرامون فلسفه و دلیل تاسیس سازمان بیمه سلامت ایران اظهار داشت:

مازند شورا: توسعه نظام بیمه سلامت کشور همانا یکی از مهمترین فرامین مورد تاکید در سیاست‌های کلی مقام معظم رهبری، قانون برنامه پنجم توسعه و یکی از اهداف اصلی «سازمان بیمه سلامت ایران» می‌باشد. به مناسبت روز بیمه با «رسول ظفرمند» مدیرکل بیمه سلامت مازندران به گفت و گو نشستیم وی پیرامون فلسفه و دلیل تاسیس سازمان بیمه سلامت ایران اظهار داشت:

تجمیع سازمان‌های بیمهگر با تاسیس، سازمان بیمه سلامت ایران

با تشکیل این سازمان، یکی از بزرگترین اصلاحات نظام رفاه اجتماعی کشور به عهده آن نهاده شده و زمینه تحقق اهداف بلندی چون عدالت محوری، ارتقاء سطح کیفیت در ارائه خدمات سلامت، کاهش پرداخت از جیب بیمه شدگان، رفع همپوشانی بیمهای و بسط و گسترش برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع در سراسر کشور فراهم گردید. از این رو بر اساس ابلاغ اساسنامه تشکیل سازمان در تاریخ 22/5/91 و بر اساس ماده 38 قانون برنامه پنجم توسعه، با تجمیع سازمان‌های بیمهگر کشور، سازمان بیمه سلامت ایران در تاریخ اول مهر ماه سال 91 تشکیل شد تا به این ترتیب خدمات پایه سلامت به طور یکسان به تمامی مردم در قالب یک سازمان ارایه شود. به این ترتیب همه جمعیت کشور از یک بیمه پایه‌ای درمان برخوردار می‌شوند و دیگر فردی فاقد پوشش بیمه درمان در کشور نخواهد بود.

بر همین اساس سازمان بیمه سلامت ایران ماموریت یافت انجام اقدامات لازم را به منظور تمرکز کلیه امور بیمه سلامت در سازمان از طریق تجمیع سریع بخش‌های بیمه‌های درمانی کلیه صندوق‌های موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده 5 قانون محاسبات عمومی کشور با رعایت مفاد ماده 38 قانون برنامه پنجم توسعه و اساسنامه سازمان به انجام رساند تا به این ترتیب اهداف عالیه مد نظر قانون گذار از جمله تجمیع منابع مالی سلامت، رفع هم پوشانی بیمه‌های درمانی، برقراری عدالت اجتماعی در بخش سلامت، تامین پوشش کامل بیمه سلامت، یکسان سازی سیاست‌ها و روش‌های اجرایی حوزه بیمه سلامت، تشکیل امور مراکز طرف قرارداد، تشکیل پرونده سلامت، فعال سازی نظام ارجاع و پزشک خانواده و کاهش سهم مردم از هزینه‌های درمان به 30 درصد محقق شود.

صددرصد شهروندان مازندران تحت پوشش خدمات بیمه ای

مدیرکل بیمه سلامت مازندران همچنین با اعلام این که می‌توان ادعا کرد که به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی، تنها کشوری در جهان هستیم که پوشش بیمه‌ای کامل را دارا هستیم، اظهار داشت: در مازندران نیز با توجه به این که پیش بینی ما از تعداد افراد بدون هیچ پوشش بیمه ای پیش از شروع بیمه همگانی سلامت کمتر از  200 هزار نفر بود اما از آنجایی که در حال حاضر بالغ بر 207 هزار نفر از افراد فاقد هر نوع پوشش بیمه‌ای ثبت نام شده است و پیش از اجرای این طرح نیز 50 هزار نفر دفترچه بیمه ایرانیان دریافت داشتند، می‌توان ادعا نمود صددرصد شهروندان مازندران تحت پوشش خدمات بیمه‌ای قرار دارند و شهروندی را نمی‌توان یافت که تحت پوشش هیچ نوع بیمه‌ای نباشد، با این همه اگر فردی فاقد هرگونه پوشش بیمه‌ای باشد تنها با مراجعه به دفاتر پیشخوان دولت و یا مراجعه به سامانه «امید» به آدرس اینترنتی (http://bimehsalamat.ir)  و ثبت نام در آن می‌تواند بدون پرداخت هیچ‌گونه هزینه‌ای از خدمات بیمه‌ای بهره‌مند گردد.

سهم 5 تا 10درصدی بیمار در هزینه‌های درمان

دکتر ظفرمند در ادامه با اشاره به بحث طرح تحول در نظام سلامت، افزود: تا قبل از این طرح مردم بار سنگینی از هزینه‌های درمان را متحمل می‌شدند که با اجرای این طرح بزرگ، پرداختی‌ها به حداقل 5 تا 10 درصد رسیده است.  

لذا در حال حاضر سهم بیماران برای پرداخت هزینه‌های بستری برای بیماران دارای پزشک خانواده روستایی 7 درصد کل هزینه‌های درمان می‌باشد که این میزان برای برای بیماران دارای پزشک خانواده شهری 6 درصد هزیه‌های درمان می‌باشد که این میزان برای افراد فاقد پزشک خانواده 10 درصد است.

وی ادامه داد: پوشش بیمه سلامت همگانی غالب بیماری‌ها را شامل می‌شود. و فردی را نمی‌توان یافت که دارای پوشش خدمات بیمه‌ای، بیمه سلامت همگانی باشد و بیش از 10 درصد هزینه‌های بستری خود را پرداخت کرده باشد.

پیش‌بینی یک صد مورد خدمات پزشکی در طرح پزشک خانواده

مدیرکل بیمه سلامت مازندران در تحلیل طرح پزشک خانواده نیز اظهار داشت: از زمان اجرای طرح پزشک خانواده شهری در استان مازندران حدود سه سال می‌گذرد. لذا زمان مناسبی برای ارزیابی طرح و اعلام نظر پیرامون آن نمی‌باشد اگرچه ذات طرح بسیار خوب بوده است اما اجرای این طرح در استان مازندران با چالش‌هایی مواجه است چراکه تاکنون همه خدمات موجود در بسته سلامت پزشک خانواده اجرایی و محقق نشده است. در حالی که بیش از یک صد مورد خدمات پزشکی در طرح پزشک خانواده پیش‌بینی شده است.

وی ادامه داد: دولت برای جلوگیری از افزایش هزینه‌های بیماری در کشور و با هدف پیشگیری، این طرح را در کشور و در دو استان فارس و مازندران اجرایی کرده است و این طرح در حال اصلاح است و پوشش 90 درصدی در مازندران وجود دارد.

ظفرمند افزود: پزشک خانواده بر اساس نیاز بیمار به متخصص‌های مختلف ارجاع بیمار به پزشک‌های متخصص را انجام می‌دهد و با استفده از این روش بیمار می‌تواند از خدمات  استفاده کند در طرح پزشک خانواده ضمن افزایش کیفیت خدمات پزشکی از سهم بیماران برای تامین هزینه‌های درمان به شدت کاسته شده است.

تضمین سلامت جامعه با اجرای طرح پزشک خانواده

وی هرگونه هزینه در اجرای طرح پزشک خانواده را  سرمایه گذاری  برای سلامت جامعه دانست و ادامه داد: هدف از اجرای طرح پزشک خانواده، اولویت دادن  پیشگیری  به جای درمان  است، زیرا فرایند درمان در جامعه از پایه دچار اشکالات اساسی است.

 مدیرکل بیمه سلامت مازندران با اظهار این که نگرانی در حوزه سلامت جامعه بین همه اقشار جدی شده است، گفت: هر چند در اجرای طرح پزشک خانواده مشکلاتی وجود دارد، اما تنها راه پیشگیری و تضمین سلامت جامعه تداوم اجرای این طرح و رفع مشکلات آن است.

 وی بر لزوم ترویج فرهنگ مراجعه به پزشک خانواده در مازندران تاکید کرد و افزود: پزشک خانواده علاوه بر پیگیری کارهای درمانی افراد زیر پوشش، تغذیه، محیط زندگی، مخاطرات شغلی، داروهای مصرفی و شرایط روحی و روانی آنان را هم مدیریت می‌کند.

 ظفرمند از نظام ارجاع به عنوان یکی از نقاط قوت طرح پزشک خانواده یاد کرد و گفت: متاسفانه درمان تخصصی بیماری در جامعه ما روند نادرستی را طی می‌کند که لازم است با اجرای درست نظام ارجاع در پزشک خانواده این روند اصلاح و فراینده سلامتی شهروندان تضمین شود.

وی افزود: برابر دستورالعمل اجرایی و با عنایت به مصوبات جلسه ستاد اجرایی پزشک خانواده شهری و نظام ارجاع مازندران، صددرصد طلب پزشکان و موسسات درمانی مجری طرح در استان پرداخت شده است و کلیه پرداخت‌های ما به شکل روزانه شده است و سازمان بیمه سلامت در پرداخت سهم خود از هزینه‌های درمان بیماران مشکل اعتباری ندارد.

سلامت همگانی، همت همگانی می‌خواهد

ظفرمند اذعان داشت: سلامتی امر نامحسوس و ناملموسی است که در عوامل تعیین کننده سلامت 25 درصد به سپید جامگان و پزشکان برمی‌گردد و بقیه به اقشار دیگر مربوط است. لذا در بحث سلامت همگانی به همت همگانی نیاز است و اگر 75 درصد از عوامل غیرمستقیم درگیر سلامت پای کار بیایند می‌توانیم شاهد روند روبه‌رشدی در زمینه سلامت باشیم.

مدیرکل بیمه سلامت استان مازندران با تاکید برضرورت تشکیل ستاد راهبردی برای خرید خدمات سلامت بیان داشت: باید برای خرید خدمات سلامت افراد جامعه را آگاه کرد و به کمک طلبید تا اقشار مختلف با تشکیل ستاد راهبردی خرید خدمات سلامت در مازندران همه عوامل تاثیرگذار در سلامت مردم را فراخوانی کرد و با مدیریت ستاد توسط استاندار، سلامتی در جامعه را فرهنگ سازی کرد.

وی همچنین نگاه مسئولیت نگر برای تولید محصول سالم به منظور استفاده عملی در زندگی مردم  را مهم ارزیابی کرد و گفت: باید توجه به سلامتی در نگاه مسئولان و مدیران شهری ایجاد شود. و همه دستگاه‌ها از جمله جهاد کشاورزی، علوم پزشکی، اصحاب رسانه، پزشکان و عموم مردم برای کاهش عوامل بیماری زا تلاش نموده و زمینه را برای اجرای کامل طرح پزشک خانواده فراهم آورند.

وی ضمن انتقاد از عملکرد صدا و سیما در حوزه سلامت اظهار  داشت: پرسشی که مطرح است این است که صدا و سیما در اصلاح الگو تغذیه شهروندان و فرهنگ سازی برای اجرای طرح تحول نظام سلامت و طرح پزشک خانواده چه کرده است؟ و چند درصد برنامه‌های خود را به حوزه سلامت اختصاص داده است؟

کارت ملی جایگزین دفترچه‌های بیمه

مدیر کل بیمه سلامت مازندران در تشریح طرح جایگزینی کارت ملی به جای دفترچه‌های بیمه اظهار داشت:  از 15 آذر ماه با اجرای جایگیزنی کارت ملی به جای دفترچه بیمه، بیمارانی که نیازمند بستری می‌باشند می‌توانند با ارائه کارت ملی خود از خدمات بیمه‌ای استفاده کنند.

وی پیرامون گسترش این طرح در سراسر استان اظهار داشت: با اجرای این طرح همکاری پویایی بین سازمان‌های دولتی برقرار شده و از فناوری اطلاعات بهره گیری بهینه‌ای خواهد شد و کار مبادله و همکاری با دولت را تسهیل و موجب ارائه خدمات ارزان تر می‌شود که به مرور و با ایجاد زیر ساخت‌های لازم آن طرح جایگزینی کارت ملی به جای دفترچه‌های بیمه در سراسر استان اجرایی خواهد شد. البته این طرح تنها مختص بیماران بستری شده می باشد و نه سرپایی./تسنیم

ظفرمند بیمه سلامت مازندران