طرح پیشگیری از معلولیت‌های دوران سالمندی در مازندران اجرا می‌شود

مازند شورا: مدیرکل بهزیستی مازندران با تاکید بر مشارکت بیشتر معلولان در فعالیت های اجتماعی، گفت: طرح پیشگیری از معلولیت‌های سالمندی مازندران اجرا می‌شود.

مازند شورا: سید سعید آرام در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در ساری، اظهار داشت: براساس برآورد انجام شده، 10درصد جمعیت استان معلول بوده که 2.4   درصد آن ها معلولیت ویژه دارند.

وی افزود: با توجه به اقدامات پیشگیرانه به منظور عدم تولد فرزند معلول از طریق آموزش به زوجین و سایر اقدامات پیشگیرانه در حال حاضر اکثر معلولیت‌های جسمی - حرکتی بر اثر حوادث، سوانح و بیماری‌ ها روی می‌دهد.

آرام گفت: شکل معلولیت‌ها از معلولیت مادرزادی به معلولیت های براثر حوادث در طول زندگی تغییر کرده است، اگرچه تعریف از معلولیت نیز دستخوش تغییراتی شده و در حال حاضر معلولیت‌ها بر اساس میزان مشارکت های اجتماعی سنجیده می‌شود.

وی بیان کرد: بسیاری از افراد مسن که مشارکت اجتماعی آنها به شدت کاهش یافت، نیز طبق این تعریف در ذیل افراد معلول جای می‌گیرند و چه بسا افرادی با معلولیت جسمی حرکتی مواجه باشند اما از مشارکت اجتماعی خوبی برخوردار باشند.

مدیرکل بهزیستی مازندران گفت: از آنجایی که مازندران جز یکی از پیرترین استان‌های کشور بوده و مشارکت اجتماعی افراد در سن پیری کاهش می‌یابند، مازندران اگرچه در نرم متوسط کشور از حیث تعداد معلولان است، اما یکی از استان‌های با کمترین مشارکت اجتماعی و معلول ترین آنها از این حیث است.

آرام افزود: یکی از ارکان توانمندسازی بحث اشتغال بوده که زیر شاخه آن توانمندسازی اقتصادی است به صورتی که با راهنمایی و ارائه خدمات مناسب، گروه هدف سازمان می‌توانند به شغلی در شان و شخصیت خود دست یابند.

وی گفت: طبق قانون باید 3 درصد استخدامی‌ها به معلولان تخصیص داده شود ولی چون در بسیاری از مواقع آزمون استخدامی برگزار نمی‌شود این قانون نیز اجرایی نمی‌شود اگرچه با اجرای کامل این قانون نیز معضل بیکاری معلولان استان رفع نمی‌‌شود، در حالی بیش از 700 معلول در استان در مقاطع مختلف آموزش عالی در حال تحصیل بوده و که بسیاری از نخبگان علمی، ورزشی و مخترعان استان را نیز شامل می شوند.

آرام افزود: انتخاب آگاهانه و مشاوره دقیق شغلی جامعه هدف جهت دستیابی به شغل پایدار گامی موثر بر توانمند کردن افراد است. افزایش توانمندی‌های علمی، مهارتی و تجربی جامعه هدف و راه‌اندازی و توسعه طرح‌های نوین کسب و کار، بهبود منابع حاصل از مشارکتهای مردمی، اجرای راهبردهای ویژه جهت پیشگیری از ریزش شغلی  یا شکست طرح‌ ها و نظارت دقیق بر اشتغال و ایجاد بستر مناسب برای مشارکت های عمومی و می‌تواند در رفع معضل بیکاری معلولان استان موثر باشد.

مناسب سازی فضای فیزیکی معلولان

وی بیان کرد: متاسفانه فضای جامعه برای حضور مطلوب معلولین مناسب سازی نشده است، این مهم یکی از مشکلات فعلی جامعه ماست که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.

آرام با بیان اینکه فضای کوچه و خیابان و رفتارهای فردی و اجتماعی جامعه ما هنوز زمینه مناسب برای حضور و خدمات دهی مناسب به معلولین را فراهم نکرده است،افزود: در ادارات نیز هنوز خیلی از معلولین برای گرفتن خدمات با مشکل مواجه هستند و زمینه برای ورود و خروج و استفاده آنها از تسهیلات و امکانات مناسب یک اداره فراهم نشده است.

وی بیان کرد: رفع موانع در شهر می‌تواند از اقدامات مهمی باشد که مشارکت هرچه بیشتر معلولان در فعالیت‌های اجتماعی و حضور در فضاهای شهری را برای آنان تضمین کند.

مدیرکل بهزیستی مازندران گفت: مهم ترین بحثی که درباره مناسب سازی فضاهای شهری برای اشخاص با معلولیت مطرح است، برداشتن موانع در مسیرهای حرکتی و مناسب سازی برای این قشر است. بنابراین مناسب سازی فضاهای شهری برای افراد معلول و کم توان نه تنها از نظر حمل و نقل و جابجایی بلکه از دیدگاه اجتماعی و بعد انسانی نیز حائز اهمیت است.

آرام با اعلام اینکه سالمندی چالش بزرگ در قرن معاصر محسوب می‌شود، گفت: جوامع سالمندی باید خود را در حوزه سلامتی ایمن کنند، در غیر این صورت سالمندی سبب فقر پایدار می‌شود.

وی افزود: مهم‌ترین نیاز سالمندان در مازندران را مسکن، بهداشت و سلامت، حمل‌ و نقل، حل تضادهای خانوادگی، رفع تنهایی و مشکل پذیرش اجتماعی است که عمده این نیازها در بین سالمندان زن بیشتر است.

آرام با اشاره به اینکه 8.2 درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می‌دهند، افزود: 35 درصد مراجعه کنندگان مراکز درمانی نیز این قشر جامعه تشکیل می‌دهند.

وی بیان کرد: مازندران از استان هایی بوده که به سمت سالمندی پیش می رود و نرخ رشد جمعیت در این استان رو به کاهش است. لذا ایجاد مرکز فوریت های خدمات اجتماعی در شهرهای بالای پنجاه هزار نفر ضروری می‌نماید. چراکه 10 درصد جمعیت مازندران را سالمندان تشکیل می‌دهند.

اجرای طرح پیشگیری از معلولیت‌های دوران سالمندی

مدیرکل بهزیستی مازندران با اشاره به اینکه 10 هزار سالمند استان زیر پوشش خدمات بهزیستی  هستند، تصریح کرد: این سازمان خدمات حمایتی و تخصصی را برای سالمندان ارائه می‌دهد. قالب سالمندان زیرپوشش مراکز نگهداری سالمندی، مجهول الهویه و بی سرپرست هستند.

آرام افزود: در برنامه توسعه جامعه از سالمندان مشارکت‌گیری شود و این موضوع در بسیاری از کشورهای پیشرفته در برنامه کاری قرار می‌گیرد، حضور خانواده در کنار سالمندان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و این موضوع باید در جامعه نهادینه شود.

وی گفت: طرح پیشگیری از معلولیت های دوران سالمندی با تشکیل شورای ساماندهی سالمندان به ریاست استاندار و حضور سازمان‌های مربوطه در استان در حال اجرا است.

مدیرکل بهزیستی مازندران افزود: با توجه به افزایش جمعیت سنین سالمندی در کشور و کاهش توانایی فرد سالخورده در مقابله با بیماری‌ها و عدم آگاهی سالمندان و اطرافیان و مراقبین آنها، خود مراقبتی سالمندان جهت حفظ سلامتی خود و وجود شرایط فرهنگی – اجتماعی و اقتصادی متفاوت و تاثیر آنها بر نوع نیازها، موجب شد تا مسئولان و کارشناسان کشوری به اهمیت و اجرای طرح پیشگیری از معلولیت های دوران سالمندی توجه داشته باشند و مقرر گردید این طرح به صورت پایلوت در 4 استان: یزد ،هرمزگان، خراسان جنوبی و مازندران انجام شود.

سید سعید آرام بهزیستی معلولان