بناهای تاریخی بابل در مسیر احیا/ ضرورت راه اندازی موزه مردم شناسی

پس از سال‌ها بلاتکلیفی برای چند بنای فاخر تاریخی بابل و فروپاشی بخشی از این آثار، در نهایت سفر وزیر میراث فرهنگی به این شهرستان بارقه امیدی را برای حفظ و رستگاری چند میراث باستانی این شهرستان را فراهم کرد تا فرایند مرمت آنها آغاز شود.

مازندشورا: وضعیت تعدای از بناهای تاریخی شهرستان بابل در سالهای اخیر به مرحله های از بحران رسیده بود که بسیاری از شهروندان و دوستداران میراث فرهنگی به شدت نگران سرنوشت تلخ تخریب کامل این بناها بودند.

پل تاریخی محمد حسن خان، مدرسه علامه حاِری، تکیه مقری کلا، گنبد ۶۰۰ ساله امامزاده قاسم(ع)، مهد تاریخی سلمان از جمله بناهای فاخر در این شهرستان هستند که بخشی از سازه این بناها تخریب و در آستانه فروپاشی کامل قرار گرفتند.

تردد خودروهای سبک و سنگین از زیر پل تاریخی محمد حسن خان به یک داستان تلخی تبدیل در سالهای اخیر تبدیل شده بود که تعدادی از شهروندان در هفته های گذشته با قرار دادن خودروهای شخصی در زیر این پل اعتراض خود را از تردد خودروها سنگین اعلام کرده بودند.

از طرف دیگر گنجینه بابل به عنوان اولین موزه تخصصی مازندران که بعد از یک دعوای حقوقی سنگین به ساحل آرامش نسبی رسیده بود با چالش های زیرساختی در گرمایش و سرمایش روبرو است که همه این عوامل سبب شد که با پیگیری های بسیار زیاد شهروندان، مدیران ارشد شهرستان و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی وزیر میراث فرهنگی به این شهرستان سفر کند.

سید رضا صالحی امیری که سفر یک روزه خود به بابل را با سخنرانی در دومین همایش ملی بابل شهر «دارالمومنین» آغاز کرده بود بازدید از بناهای فاخر تاریخی را در این شهرستان را در دستور کار قرار داد.

بازدید از موزه بابل اولین بازدید وزیر میراث فرهنگی در سفر به بابل بود که این امر نشان از اهمیت میراثی و گردشگری این بنای تاریخی بابل دارد.

سید رضا صالحی امیری در این بازدید تاکید کرد بخش پژوهشی و مطالعاتی موزه بابل با هدف معرفی بیش از پیش ظرفیت های تاریخی شمال کشور در کمترین زمان ممکن راه اندازی می شود.

بناهای تاریخی بابل در مسیر احیا

راه اندازی بخش پژوهشی و مطالعاتی موزه بابل یکی از مطالبه های کارشناسان و دوستداران میراثی این شهرستان بود که سالها به زمین مانده بود.

موزه گنجینه بابل در تاریخ هشتم مرداد ۱۳۵۴ به شماره ۱۵۲۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. این مکان در سال ۱۳۷۵ با عنوان موزه گنجینه بابل برای بازدید عموم مردم قرار داده شد.

حدود پنج سال پس از فعالیت این موزه در بخش‌های مختلف برای بار دوم و در سال ۱۳۷۹ مورد بازسازی شیروانی و زیرزمین واقع شده و در سال ۱۳۸۲ به فعالیت خود ادامه داد. بخش باستان شناسی گنجینه در طبقه اول قرار دارد که شامل آثاری از دوره‌های پیش از تاریخ اسلامی است. اشیا این بخش در یک اتاق و ۲ سالن قرار داده‌ شده‌اند و طیف وسیعی را در بر می‌گیرند.

سفال‌های منقوش هزاره چهارم و سوم پیش از میلاد از تپه حصار دامغان، تپه سیلک کاشان و محوطه باستانی شوش، سفال خاکستری رنگ داغ‌دار تورنگ‌تپه و ظروف خاکستری مازندران در اواخر هزاره سوم و اواخر هزاره دوم پیش از میلاد و همچنین، ظروف سفالی قرمز رنگ منقوش اسماعیل‌آباد متعلق به هزاره پنجم پیش از میلاد، از قدیمی‌ترین آثار این موزه هستند.

اشیایی از اواخر هزاره دوم و اوایل هزاره پیش از میلاد تا دوره پارت و ساسانی شامل مجسمه‌های سفالی، مفرغی، جنگ‌افزارهای مفرغی و ظروف سنگی، از مجموعه‌های موجود در یکی از سالن‌های موزه هستند. بسیاری از اشیا موجود در این موزه، از مناطق باستانی مازندران مانند بهشهر، ساری، قائمشهر، نکا و نور به دست آمده و نمایانگر قدمت منطقه شمال کشور است. سالن دیگر این موزه به آثار تاریخی دوره اسلامی اختصاص داده شده است.

در این سالن اشیایی مانند ظروف سفالی لعاب‌دار از قرن سوم تا دهم هجری، آبگینه در اشکال تنگ، صراحی، پیاله در آن قرار دارند. زیورآلاتی از هزاره اول پیش از میلاد و دوره اسلامی نیز در این موزه قابل مشاهده هستند.

بخش مردم‌شناسی موزه گنجینه بابل، در طبقه دوم آن قرار دارد. این بخش به تمام قومیت‌های ساکن در این خطه پرداخته و در تالاری وسیع، اشیایی مانند وسایل کشاورزی، پوشاک مازندران، گیلان، ترکمن، چادرشب بافی زنان مازندران، صنایع دستی زنان ترکمن‌ صحرا و صنایع دستی مانند زری‌بافی و سفال‌گری، قرار داده شده‌اند.

بناهای تاریخی بابل در مسیر احیا

پل تاریخی محمد حسن خان از جمله بناهای تاریخی پر حاشیه این روزهای استان مازندران بود که وزیر میراث فرهنگی از آن بازدید کردو با تاکید بر این مطلب که تصمیم‌گیری در پروژه‌های عمرانی باید براساس تخصص و شواهد علمی باشد و صرفاً نمی توان سلیقه‌ای عمل کرد. قول مساعد داد که برای آغاز مرمت پل تاریخی محمد حسن خان با انتخاب مشاور فرایند بازسازی آن انجام خواهد شد.

سید رضا صالحی امیری از مدرسه تاریخی علامه حاِِیری و تپه تاریخی در بندپی بابل بازدید که برای این ۲ آثار تاریخی هم تصمصم های گره گشایی اتخاذ شد.

ضرورت راه اندازی موزه مردم شناسی

نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: با توجه به ظرفیت های ممتاز تاریخی و انسانی این شهرستان راه اندازی موزه مردم شناسی برای بابل یک ضرورت مهم است.

احمد فاطمی گفت: بابل علاوه بر آثار تاریخی ارزشمند دارای نخبگان و خیران بزرگی همچون سید حسین فلاح نوشیروانی است که تندیس این بزرگان در موزه مردم شناسی برای جوانان هویت بخش خواهد بود.

وی افزود: با توجه به این که کاوش های ارزشمندی در تپه تاریخی بندپی بابل انجام شد راه اندازی یک سایت موزه در این بخش یک اقدام موثری خواهد بود.

نماینده مردم بابل با بیان این مطلب که شهروندان و دوستداران میراث تاریخی در این شهرستان مطالبه های جدی برای حفظ بناهای تاریخی شهر خود داشتند، اظهار کرد: در ماه های اخیر رسانه ها این مطالبه شهروندان را به صورت بسیار مطلوبی مطرح کردند.

فاطمی افزود: سفر وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به شهرستان بابل دستاوردهای مطلوبی در جهت حفظ بناهای تاریخی داشت.

بناهای تاریخی بابل در مسیر احیا

وی با اشاره به این نکته که در هفته های اخیر شهرستان بابل به عنوان دومین شهر تالابی کشور معرفی شد که همه این ظرفیت ها برای شهرستان ارزشمند است، ادامه داد: اگر زنجیره کامل مرمت بناهای تاریخی به همراه جنگلهای هیرکانی و تالاب ها با جذب سرمایه گذراری های مطلوب همراه باشد مقدمه ای برای ایجاد اشتغال پایدار و رونق اقتصادی است.

نماینده بابل تصریح کرد: در سفر وزیر میراث فرهنگی به بابل مصوبه های خوبی برای مرمت، کاوش و حفظ بناهای تاریخی انجام شد که برای تحقق کامل این مصوبه ها پیگری های لازم انجام خواهد شد.

قفلی که باز شد

در این پیوند فرماندار بابل اظهار کرد: احیای بناهای فاخر تاریخی در این خطه از شمال یک مطالبه چندین ساله ای بوده که توسط شهروندان پیگیری می شد و این قفل توسط دولت چهاردهم باز شد.

وی گفت: بازدید آقای صالحی امیری از بناهای فاخر تاریخی بابل قفل مرمت چندین ساله برخی از این بناها را خواسته به حق شهروندان بود باز کرد.

وی گفت: مردم بابل علاقه زیادی به بناهای فاخر شهر خود دارند و حفظ و مرمت این بناهای فاخر یکی از مطالبه اصلی شهروندان به خصوص جوانان بود.

فرماندار بابل با اشاره به این مطلب که خانه های تاریخی این شهر ظرفیت مهمی برای اجرای طرح های گردشگری است، ادامه داد: در حال حاضر همه تلاش ها بر آن است تا با جذب سرمایه گذار این بناهای فاخر بازسازی و مرمت شوند.

بناهای تاریخی بابل در مسیر احیا

میرتبار گفت: حضور وزیر میراث فرهنگی در این شهرستان زمینه ای برای آغاز کاوش های تاریخی در جنوب این شهرستان است که ریشه در عمق تاریخ دارد.

این مقام مسوول تصریح کرد: بابل با وجود دانشگاه های معتبر که دانشجویان زیادی از سراسر کشور به همراه دانشجویان خارجی در حال تحصیل هستند بازسازی بناهای تاریخی در رونق گردشگری این شهرستان اثر بخش است.

بابل
اخرین اخبار