اظهارات نایب رییس مجلس و رییس کمیسیون شوراها و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیرامون شوراها

مازند شورا: روز پنجشنبه 22 آبان ماه 1393 دهمین اجلاس عمومی شورای عالی استان ها که در محل ساختمان قدیم مجلس شورای اسلامی برگزار شد در این اجلاسیه نایب رییس مجلس و رییس کمیسیون شوراها و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیرامون شوراها به ایراد سخنرانی پرداختند

مازند شورا: روز پنجشنبه 22 آبان ماه 1393 دهمین اجلاس عمومی شورای عالی استان ها که در محل ساختمان قدیم مجلس شورای اسلامی برگزار شد در این اجلاسیه نایب رییس مجلس و رییس کمیسیون شوراها و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیرامون شوراها به ایراد سخنرانی پرداختند

شوراها از اختیارات به نحو صحیح و منطقی استفاده كنند

نایب رییس اول مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه اعضای شوراها باید از اختیارات به نحو صحیح و منطقی استفاده کنند، گفت که اگر از اختیارات محوله به اعضای شوراها به درستی استفاده نشود شوراها در معرض آسیب قرار خواهند گرفت.

به گزارش مازند شورا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شورای عالی استان ها٬ حجت الاسلام والمسلمین سید محمدحسن ابوترابی فرد روز پنجشنبه 22 آبان ماه 1393 در دهمین اجلاس عمومی شورای عالی استان ها که در محل ساختمان قدیم مجلس شورای اسلامی برگزار شد،حضور یافت و با بیان این مطلب افزود: در حال حاضر شاهد هستیم که قانون اختیارات لازم به شوراها و شهرداری ها را برای استفاده مشروع از درآمدهای پایدار ارائه کرده و با همکاری های هرچه بیشتر سایر نهادها با شهرداری ها این مهم محقق خواهد شد.

وی افزود: درآمدهای صحیح و قانونمند درآمدهایی نیستند که از طریق فروش نفت و فرآورده های آن به دست آیند.

ابوترابی فرد یاد آور شد: درحال حاضر برای استفاده هرچه بیشتر از درآمدهای پایدار و درآمدهای مشروع در شهرها راه هموار است و انتظار داریم این اتفاق در تمام شهرها بیافتد.

نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی با اشاره به قوانین موجود در رابطه با شوراها و اختیاراتی که به این نهاد داده شده است، گفت: قانون اختیاراتی را به شوراها داده که حتی فراتر از اختیارات دولت و مجلس است و حاضران در این نهاد می توانند در کسب درآمدها موفق عمل کنند.

وی ادامه داد: نمایندگان در مجلس شورای اسلامی گاه برای یک برنامه ریزی نیازمند آن هستند که ابتدا برنامه خود را به شورای نگهبان ارائه داده و اگر آن برنامه در چارچوب مقررات و یا شرع نباشد مورد پذیرش قرار نگرفته و رد می شود.

ابوترابی با اشاره به اینکه اعضای شوراها باید از اختیارات به نحو صحیح و منطقی استفاده کنند، گفت: انتظار ما این است که مدیران شهرداری، شهرداران و اعضای شوراها از اختیارات خود به نحو صحیح استفاده کرده تا در نهایت پویایی شهرها محقق شود.

نایب رییس اول مجلس شورای اسلامی خواستار استفاده مسوولان دولت از تجارب موفق مدیران شهری شد و خاطر نشان کرد: مسوولان دولت نیز باید با بهره مندی از تجارب موفق مدیران شهری در بودجه به درآمدهای نفتی متکی نشوند زیرا این درآمدها پایدار نخواهند بود.

ابوترابی فرد نسبت به وضعیت بودجه و نحوه تامین آن هشدار داد و گفت: اکنون شاهدیم که بودجه عمرانی شهرداری تهران بیش از 18 میلیارد تومان بود و این در حالی است که بودجه عمرانی کل کشور 15 هزار میلیارد تومان است.

وی افزود: این اتفاق از یک بیماری در بودجه کشور حکایت دارد و نشان دهنده انحرافی جدی در بودجه است.

ابوترابی فرد در خصوص فضای مجلس در رابطه با شوراها نیز گفت: فضای مجلس در جهت افزایش کارایی هرچه بیشتر شوراها است و در این خصوص همکاری های لازم را با این نهاد خواهیم داشت.

نایب رییس اول مجلس شورای عالی  استان ها را بازوی پرتوان قوه مجریه در استفاده از ظرفیت‌ها عنوان کرد و گفت : قوه مقننه به دنبال ایجاد بستری برای افزایش این ظرفیت هاست.

ابو ترابی فرد یاد آور شد که تجارب به دست آمده در قرون اخیر به گونه ای بوده که هر میزان سهم مشارکت و مشورت برای تصمیم سازی و تصمیم گیری ارتقا پیدا می‌کرد، آن تصمیم از پشتوانه علمی و کارشناسی بالاتر و استحکام و ماندگاری بیشتر بهره‌مند است.

وی با تاکید بر نقش آرای مردم و نمایندگان آنها در شکل گیری مجالس مشورتی مانند مجلس شورای اسلامی و مجالس شورای شهری افزود: آموزه‌های دینی حاکی از نگاه دین به این حوزه مهم و اساسی است که مردم در هر اموری بتوانند ایفای نقش کنند و هر چه رای و نظر آنها برای برون رفت از تنگنا و مشکلات فراوان مورد توجه قرار گیرد ما بهتر می توانیم حرکت کنیم و این حرکت فکری و عقلایی را دین اسلام تأیید کرده است و یک راهبرد منطقی، علمی و منطبق بر تجربه را فراروی انسان قرار داده است.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: در یک نظام دینی باید با مشورت حداکثری راه را انتخاب و حرکت کنیم که برای این مشورت حداکثری قانون اساسی آثاری تعریف کرده است که دستاورد حدود هزار عقبه علمی و فقاهتی است و فقهای بزرگ عالم اسلام نیز این قانون را تأیید کرده اند.

وی تصریح کرد: امام راحل به عنوان فقیه و اسلام شناس قانون اساسی را به عنوان نقشه راه حرکت ملت ایران و اسلام تعریف نموده است و بر اصول مشورت و شوری تاکید کرده اند.

ابوترابی‌فرد یاد آور شد: قانون راهکارهایی ارایه کرده برای آنکه از آرا و نظر مشورتی ملت ایران برای تصمیم سازی و تصمیم گیری بهتر استفاده کنیم که این اصل در شک گیری مجلس خبرگان رهبری برای انتخاب شخص اول کشور یعنی رهبر عالیقدر نظام، برای انتخاب مدیریت اجرایی کشور، نمایندگان ملت در مجلس و نمایندگان مردم در شوراهای اسلامی شهر و روستا ساختاری تعریف کرده است که نشان دهد اصل مشورت محور حرکت در نظام جمهوری اسلامی است.

نایب رییس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: یکی از مهمترین عوامل اقتدار نظام جمهوری اسلامی که امروز با قدرت در صحنه جهانی حضور یافته و با قدرت از منافع ملی دفاع می کند و مقابل زیاده خواهان جهان ایستاده است بازمی گردد به همین اصول و مبانی سیاسی و نظامی اسلام که در کشور حاکم است.

ابوترابی فرد یادآور شد: اگر این ساختار نبود مگر حماسه سیاسی بزرگ سال 92 می توانست شکل بگیرد و از چالش ها و تنگناها بدون وجود این ساختار نمی توانیم عبور کنیم.

وی خاطرنشان کرد: باید این واقعیت را بدانیم که در برخی کشورها سابقه مراجعه به آرای مردم برای مدیریت کشور و مدیریت شهرها و روستاها به بیش از 4 قرن بازمی گردد و در حالی که اولین سنگ بنای مردم سالاری در ایران در حدود 100 سال پیش با شکل گیری شورای ملی بنا نهاده شد و قبل از آن کمترین وزنی برای مردم در راستای مدیریت کشور قایل نبودند.

ابوترابی فرد با بیان اینکه شورای اسلامی شهر و روستا با تجربه حدود 15 سال توانسته است قدم های بلندی بردارد و در جایگاه فاخری قرار دارد، تصریح کرد: باید تدریجا با تحکیم بنیان و اساس شورای اسلامی شهر و روستا و استحکام کارشناسی آنها راه را برای مدیریت یکپارچه شهری هموار کرد.

وی با بیان اینکه آغاز راه را باید با گام های استوار شروع کنیم، اذعان کرد: در جهت افزایش کارآیی و توان و ایفای نقش شوراهای شهر و روستا به این افق فکر می کنیم و در این راستا قدم برمی داریم به طوری که قانون اساسی نقشه راهی پیش روی ما تعریف کرده است.

نایب رییس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: قوه مجریه باید نهاد شوراهای اسلامی شهر و روستا را به عنوان بازوی پرتوان برای تحقق اهداف خرد و کلان در نظر بگیرد و از این پتانسیل به نحو مطلوب استفاده نماید که رسیدن به این اهداف نیازمند فرهنگ سازی و ارتقای مدیریت این بخش است.

ابوترابی فرد یادآور شد: شورای شهر تهران تجارب خوبی در تعامل با مدیران اجرایی استان برای رسیدن به مدیریت یکپارچه شهری برداشته است که از این تجربه می توان به عنوان الگو در سایر شهرها استفاده کرد.

وی تصریح کرد: با استفاده از تجارب و مدل های موفق باید نقشه راهی ارایه دهید تا اقدامات انجام شده قابل دفاع و از نظر کارشناسی تعریف شده باشد.

نایب رییس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در صورتی که نظر هماهنگ و همراه دستگاه اجرایی نداشته باشیم صرف تبدیل شدن به قانون ما را به هدف نزدیک نمی کند، بنابراین نیازمند کار علمی، کارشناسی و استفاده از تجارب موفق هستیم که مبدل شود به قانونی که زمینه تحقق آن فراهم باشد و مجلس هم در حسن اجرای آن نظارت می کند.

وی درآمدهای پایدار شهری را مهم و کلیدی ارزیابی کرد و گفت: مهمترین گامی که مجلس برای اقتدار شوراهای اسلامی و تبدیل به یک مدیریت موفق و درآمدهای پایدار برداشته است اختیارات قانونی است که به شوراهای شهر و روستا اعطا شده است که این اختیارات را در برخی حوزه ها حتی مجلس و دولت هم ندارند.

وی تصریح کرد: آنچه می تواند راه برای تداوم و استفاده از آن اختیارات قانونی هموار کند استفاده درست، صحیح و قابل دفاع از این اختیارات است و در صورتی که شوراها و مدیریت شهری و شهرداران از این اختیارات درست استفاده کنند ایجاد درآمدهای پایدار یکی از نتایج آن خواهد بود.

ابوترابی‌فرد ادامه داد: باید از تجربه موفق مدیریت شهری، دستیابی به درآمدهای پایدار غیرمتکی به درآمدهای نفت الگو بگیریم و بودجه کشور را بر آن اساس تنظیم کنیم و کشور را به سمت تامین منابع پایدار و غیرمتکی به درآمدهای نفتی هدایت کنیم.

شوراها نماد مردم سالاری دینی هستند

رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی شوراها را نماد مردم سالاری دینی دانست.

 امیر خجسته رییس کمیسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی در دهمین اجلاس شورای عالی استان ها  گفت: شوراها نماد مردم سالاری دینی هستند و امام راحل شوراها را از ارکان مهم نظام دانسته اند و مقام معظم رهبری نیز از جامعه شورایی خواستند که در انتخاب شهردار توجه کافی کنند.

به گفته وی٬ جمهوری اسلامی بر اساس مردم سالاری دینی بنا شده است.

خجسته  افزود: در خصوص توجه به جایگاه شورایی آن طور که باید و شاید اقدامات لازم انجام نشده است و با توجه به اینکه شورای عالی استان ها  نهادی است که توانایی ارائه طرح به مجلس را دارد باید بیش از پیش به جایگاه ویژه این نهاد توجه داشت.

خجسته تاکید کرد: در زمان آغاز به کار کمیسیون شوراها کسی از نمایندگان مجلس تمایل عضویت در این کمیسیون را نداشت اما بعد از پیوستن اینجانب و حجت الاسلام و المسلمین ابوترابی فرد و آقای لاریجانی این کمیسیون به یکی از بازوان قدرتمند در مجلس تبدیل شد.

رییس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی فرهنگ سازی در شورا را  بسیار ضروری دانست و افزود: هر اقدام در کمیسیون به نفع مردم در شهر ها و روستاها است.

وی از اعضا شورای عالی استان ها خواست که لحظه ای از مسولیت خود غافل نشوند و افزود: باید با وسواس به مسولیت خود توجه کنید.

خجسته با بیان اینکه برخی از افراد در شورای شهر به دنبال رانت و کاسبی هستند گفت: در اسرع وقت باید این افراد شناسی و مورد هدایت قرار گیرند و اگر اصلاح نشوند باید تنبیه برای این افراد لحاظ کرد تا خدای نکرده افکار این افراد جایگاه شورایی را مورد خدشه قرار ندهد.

وی با بیان اینکه هم اکنون در بخش پژوهش های مجلس 27 ماده از 97 ماده به تصوب رسیده است، گفت: آنچه که برای مجلس مهم است همان شکل پارلمان محلی و حاکمیت محلی است.

رییس کمیسیون شوراهای مجلس تاکید کرد: دهیاری ها به عنوان شهردار روستا محسوب می شوند که 20 دستگاه خدمترسان وجود دارد و جایگاه دهیارها هم اکنون بلاتکلیف است و در آینده نزدیک جایگاه آنها اثبات می شود وظیفه روستاها تعیین تکلیف می شود

اداره جامعه امروز؛ بدون شوراها امكان پذیر نیست

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به نقش برجسته شوراها در اداره جامعه گفت: اداره جامعه امروز ایران بدون شوراها امکان پذیر نیست.

 علی ربیعی امروز 22 آبان ماه 1393 با حضور در دهمین اجلاس عمومی شورای عالی استان‌ها، گفت: دولت یازدهم با اعتقاد به نقش شوراها در اداره کشور یقین دارد به تنهایی قادر به حل مسائل کشور نیست و نیازمندیم با همه نهادهای مردمی و میانجی ٬ همکاری تنگاتنگ داشته باشیم.

وی افزود: اعتقاد رئیس جمهور نیز که به صراحت در شعارهای انتخاباتی وی نیز عنوان شده بود، ارتباط دولت با نهادهای میانجی میان مردم و بدنه دولت بوده است و این به عنوان یک نظریه و تئوری برای همکاری با شوراها در دولت مدنظر قرار داده شده است. من نیز به سهم خود در این دولت معتقدم که باید با نهادهای میانجی و واسط به عنوان عامل رشد و توسعه منطقی کشور بیش از پیش همکاری داشته باشیم.

ربیعی تاکید کرد:‌ دو وظیفه مهمی که این نهادها بر عهده دارند، یکی آگاه سازی تصمیم گیران و در مرحله بعد منطقی کردن خواست‌ها و نیازهای پایین دست است. دولت باید در نخستین  گام‌ها شوراها را در کنار خود قرار دهد و این را برای دولت‌های آینده نیز نهادینه کند. قطعا نمی‌توانیم به تنهایی مسائل و مشکلاتی را که چه در داخل کشور و چه در مسائل خارجی داریم حل و فصل کنیم.

وزیر تعاون٬ کار و رفاه اجتماعی  افزود: جامعه ما به لحاظ وضعیت اشتغال جوانان در وضعیت مناسبی نیست و 56 درصد رکود انباشته شده داریم یعنی نسبت به برنامه منفی 56 درصد عقب هستیم. امروز نیروهایی که وارد بازار کار می‌شوند همگی تحصیل کرده هستند و بیش از چهار میلیون تحصیل کرده دیگر در آینده به این بازار کار افزوده می‌شوند.

وی با اشاره به اهداف دولت در خصوص اشتغال گفت: از یک سو می‌خواهیم شهرها و روستاهای کوچک خالی از جمعیت نشود ولی زیر ساخت‌های مناسب را برای این امر به وجود نمی‌آوریم به طوری که برای مثال در یک استان مرزی مانند سیستان و بلوچستان فقط 30 درصد مردم تحت پوشش بیمه هستند و مشکلات زیادی در این استان‌ها وجود دارد که باید بر آنها فائق آییم.

وزیر تعاون٬ کار و رفاه اجتماعی  با تاکید بر تولید محور شدن جامعه افزود: در جامعه‌ رانت محور مسابقه پولدار شدن یک شبه افراد٬ ایجاد می‌شود. باید در راستای تولید محور شدن جامعه و تحقق شعار کار از خانه تا کارخانه تلاش کنیم. قطعا اخلاق در دو جامعه رانت محور و تولید محور کاملا با یکدیگر متفاوت خواهد بود. باید تلاش کنیم تعاونی‌ها را در کشور فعال کنیم و مورد توجه ویژه قرار دهیم.

وی ادامه داد: به رغم اینکه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران به مسأله تعاونی‌ها تاکید بسیاری داشتند امروز تعاونی‌ها در شرایط مناسبی قرار ندارند. امیدواریم با کمک شوراها وحمایتی که دولت از تعاونی‌ها انجام می‌دهد بتوانیم از ظرفیت تعاونی‌ها در سراسر کشور استفاده کنیم.

ربیعی با اشاره به امضای تفاهم نامه دو جانبه میان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و شورای عالی استان‌ها، گفت:‌یکی از مفاد این تفاهم نامه بهره گیری از ظرفیت سازمان فنی حرفه‌ای کشور برای آموزش افراد در شهرهای کوچک و روستاها خواهد بود به طوری که در حال حاضر جوانان در روستاهای مرزی به دلیل نداشتن مهارت حتی در پروژه‌های بزرگی که در منطقه خودشان در حال اجراست نمی‌توانند فعال شوند.

وی تاکید کرد: باید بپذیریم که کار تنها در کارخانه‌های بزرگ وجود ندارد. ایجاد شغل در کارگاه‌های 50 نفری و حتی پایین تر حدود 96 درصد مشاغل ما را در بر می‌گیرند. قطعا شوراها می‌توانند در این خصوص نقش بسیار مهمی را ایفا کنند.

وزیر تعاون٬ کار و رفاه اجتماعی  بررسی و کمک به حوزه‌هایی مانند کودکان بازمانده از تحصیل، سالمندان، زنان بی سرپرست و بدسرپرست و موضوع تکدی گری در شهرهای بزرگ و کوچک را از دیگر مفاد این تفاهم نامه خواند و افزود: در بحث سالمندان با توجه به تغییراتی که در جامعه در آینده رخ خواهد داد، مسأله سالمندان پیچیده تر می‌شود و دشواری‌های بسیاری برای آنها ایجاد می‌شود. می‌توانیم از شهرداری‌ها به عنوان بازوی اجرایی شوراها در حل این موضوعات استفاده کنیم.

وی همچنین در حاشیه این اجلاس و در جمع خبرنگاران در خصوص شناسایی خانوارها در بحث یارانه‌ها و معیار این شناسایی گفت: استفاده از حساب‌های شخصی افراد خط قرمز ماست و رئیس جمهور نیز در خصوص کاوش در مسائل شخصی افراد تاکید بسیاری داشته است. قطعا برای این بحث از ابزارهای دیگری استفاده می‌کنیم و در گام اول نیز هفت میلیون شناسایی را در بحث مبارزه با فقر غذایی با موفقیت انجام داده‌ایم و می‌توانیم در آینده از بین رفتن فقر گرسنگی را به مردم اعلام کنیم.

وی در خاتمه عنوان کرد که قطعا هدفمندی از پایین به بالا اجرا خواهد شد. انواع فقر از جمله فقر گرسنگی، مسکن و ایمنی را به همین ترتیب پیگیری خواهیم کرد و در بحث فقر ایمنی آینده با توجه به تصمیمی که در شورای عالی رفاه گرفته شده است، سبدی از بیمه‌های اجتماعی، به کمک دولت اجرایی خواهد شد تا بتوانیم ایمنی آینده را تامین کنیم.

نایب رییس اول مجلس سید محمدحسن ابوترابی فرد امیر خجسته علی ربیعی شورای عالی استان ها