اختصاصی مازندشورا: حبیب حبیبی فعال سیاسی و اجتماعی است که کار خود در عرصه سیاست از جوانی آغاز کرد. وی در سن 26 سالگی به عنوان رئیس دفتر نماینده وقت مجلس شورای اسلامی مرکز استان به طور جدی مسئولیت خود را در سطح کلان شروع کرد. در مجلس هفتم نیز همزمان با ورود مجدد ابوالقاسم روحی به مجلس شورای اسلامی به مدت 4 سال دیگر ریاست دفتر وی را برعهده داشت. تجربه 8 سال ریاست دفتر نماینده مجلس شورای اسلامی باعث شد که حبیبی شناخت کاملی از شهرستان ساری پیدا کند و همینطور ضعفها، مشکلات و همینطور با راه حلهای برون رفت از این معضلات به خوبی آشنا باشد.
حبیب حبیبی متولد 1344 و ساکن ساری و تحصیلات خود را در مقطع لیسانس و فوق لیسانس در رشته حقوق تحصیل کرده است. حبیبی کارمند اداره تعزیرات حکومتی استان مازندران، عضو هیات رئیسه تیم فوتسال شهروند ساری، مدیرعامل تعاونی سازمان تعزیرات حکومتی و عضو شورای حل اختلاف نیز هست. مصاحبه موثق با این فعال سیاسی و اجتماعی را در ادامه میخوانید:
ورزش شهرستان ساری میتواند هر همه رشتهها قطب ورزش باشد. ما الان در مرکز استان یک پیست دو میدانی نداریم. پیست دو میدانی استادیوم متقی بیش از 10 سال است که خراب است و هنوز اتفاق مثبتی نیفتاده است. یک تیم قوی فوتبال شهر نداریم. فقط یک تیم فوتسال در شهر داریم به نام شهروند ساری که بنده هم عضو هیات رئیسه این تیم هستم. این تیم با توجه به اینکه از حمایت شهرداری برخوردار است و مربی و بازیکنان خوبی آورده، در حال حاضر تنها دلخوشی ورزش دوستان ساری همین یک تیم است. البته یک تیم والیبال لیگ برتر هم داریم که ظاهرا به تازگی تمرینات خود را شروع کرده است. ولی قبلا یک تیم لیگ یک فوتبال داشتیم که سقوط کرد و این اتفاق خوشایندی برای ورزش ساری نیست.
تیم شهروند ساری پلاک شهر است
پرورش ورزش نیاز به اقتصاد قوی دارد و در حال حاضر وضعیت اقتصادی چندان مناسب نیست. تیمهای ورزش الان تبدیل به بنگاههای اقتصادی شدند و کارخانههایی که فعالیت اقتصادی قوی دارند در عرصه ورزش هم موفق هستند. اگر اسم تیمها را رصد کنیم، تیمهایی موفق هستند که متعلق به کارخانجات قوی باشند. اگر همین تیم فوتسال ساری را در نظر بگیریم، ابتدا شهروند بود، بعد شد راه ساری و دوباره تغییر نام داد به شهروند ساری. در حال حاضر پلاک شهر ساری تیم شهروند ساری است. 80 درصد بچههای آن بومی هستند. ورزش ساری پتانسیل همه ورزشها را دارد. اگر ورزش ساری پیشرفت کند ورزش استان پیشرفت میکند.
شهرداری و شورای شهر در بخش ورزشی خوب عمل کردند
من در بُعد ورزشی شهرداری و شورای شهر ساری را موفق میدانم زیرا ساخت و سازهای متعددی در این زمینه داشتند و هم در کمک به تیمهای ورزشی آنها را موفق میدانم. نمیتوان شهرداری را ملزم کرد که همه کارها را در عرصه ورزش انجام دهد زیرا اداره کل تربیت بدنی، ورزش و جوانان و ... نیز وجود دارد ولی در بُعد فرهنگی، شهرداری ساری به همه تیمهای ورزشی کمک کرده است و در این زمینه موفق عمل کرده است. چندین سالن ساخته است و سهم فضای ورزشی را بالا برده است.
همین پارک ملل را مشاهده کنید که صبحها بسیاری از شهروندان در حال ورزش هستند و این اتفاق خوبی است. اتحاد اعضای شورا موفقیت همه اعضای شورا را به دنبال دارد. شورایی موفق است که اتحاد بین اعضایش وجود داشته باشد و به همین ترتیب ضررش به همه افراد میرسد. شورای شهر محصول عمل یک فرد نیست بلکه همه با هم دخیل هستند. چون قرار است کار تیمی انجام شود. در کار جمعی بردش، بُرد کل اعضا است و همینطور در باختش تمام اعضا میبازند.
باید به جوانان اعتماد کنیم
ما باید جوانان را باور کنیم. باید کارها را دست جوانان بدهیم. مگر ما جنگ را چطور اداره کردیم؟ بروید تاریخ جنگ را مطالعه کنید. همه ما اسلحه دست میگرفتیم و با بیست روز آموزش میرفتیم جنگ. چه بسیار عملیاتهایی انجام که بعدها بررسی کردند متوجه شدند چه کارهای بزرگی جوانان انجام دادند. بنابراین باید به آنها بال و پر بدهیم و کمک وحمایتشان کنیم. جوانان به ما اعتماد کردند و ما هم متقابلا باید به آنها اعتقاد داشته باشیم. این باعث تعالی شهر میشود.
از ظرفیت گردشگری ساری به درستی استفاده نمیشود
ظرفیت گردشگری شهر ساری بسیار بالا است. همین پارک ملل و پارک قائم و همینطور پارک جنگلی زارع ظرفیتهای بسیاری در خود دارند. از طرفی از دریا فاصله زیادی نداریم و مجموع بینظیری از کوه و جنگل و دریا در اختیار داریم. ضمن اینکه ظرفیتهای پلاژهای اطراف ساری هم هستند که متاسفانه کاملا از ساری جدا شدهاند و ساری از وجود این پلاژها منتفع نمیشود. در حال حاضر در شهر چهارشنبهها و پنجشنبهها ترافیک میشود و این نشان میدهد گردشگران و مسافران بسیاری به شهر وارد میشوند. باید ساز و کار ویژه داشته باشیم که بتوانیم عوارضی عاید شهروندان بکنیم. در همین بحث زباله آیا شهروندان ساروی به این میزان زباله تولید میکنند؟ بسیاری از این زبالهها به علت حضور مسافران بوجود میآید. از پلاژهای اطراف ساری تنها زبالههایش برای شهروندان ساری به جا میماند و انتفاعی برای شهروندان ندارد.
ساری از ساعت 8 صبح تا 2 بعدازظهر در دست شهروندان ساروی نیست. از همه جای استان به ساری میآیند اما مرکز استان را استانی نگاه نمیکنیم. یقینا مراکز استانها باید پتانسیل قویتری داشته باشند. بافتهای سنتی که در شهر وجود دارد میتوان محل بسیار خوبی برای گردشگری باشد. امروز گردشگری دارد به سمت جاذبههای قدیمی میرود که در ساری کم نیست. توریسم و گردشگر درآمد اول کشورها است. البته برنامه ریزی در این قسمت دیگر فقط در دست شورا و شهرداری نیست و برنامه ریزی قویتری میخواهد.
شرکت در انتخابات شورا با هدف ورود به مجلس، بازی با احساسات مردم است
برخی از دوستان از زمانی که وارد شورای اسلامی شهر میشوند به دنبال مسائل دیگری هستند که این مسئله بسیار به جایگاه شورا ضربه میزند. پیش از ورود به شورا به دنبال جایگاههای سیاسی دیگری هستند. این مسئله اصلا خوب نیست. مردم به این افراد برای این جایگاه رای میدهند ولی هنوز وارد نشده شورا نشده به فکر جاهای دیگر مانند مجلس هستند که این بازی با احساسات شهروندان ساروی است. حداقل ما به رای مردم احترام بگذاریم و به ایده و گفتمان مردم احترام بگذاریم چون مردم خوب افراد را رصد میکنند. عمر خدمت کوتاه است. چون خودم دو دوره دفتر نماینده بودم، از سال دوم به بعد آنقدر تحت فشار بودیم که هفتهها و ماهها به سرعت میگذشت. هر کسی اگر به دیدگاه مردم احترام بگذارد بدون شک موفق خواهد شد.
نمیتوانیم خود را از مردم پنهان کنیم
در دوره های قبل به علت آنکه اعضای شورا کمتر بود تعامل بیشتری در بین اعضای شورا شاهد بودیم. ضمن اینکه نمیتوانیم بگوییم شهر ساری از رشد کمی برخوردار است. شهردار جوان وارد حوزه مدیریتی شهر ساری شده که بسیار توانمند است و قابل تقدیر است اما با وجود آنکه کارهای بسیار خوبی انجام شده باز میبینیم که مردم ساری انتظارات بیشتری دارند. مردم تمام اتفاقات در شورا و شهرداری را رصد میکنند. ما نمیتوانیم خود را از مردم پنهان کنیم. نمیتوانیم با مردم دورو باشیم. مردم تصمیم گیرهای خوبی هستند.
شهردار ساری نمره بسیار خوبی خواهد گرفت
این اتفاقاتی که در عرصه مدیریت شهری ساری افتاد اتفاقات خوبی برای شهروندان ساروی است. اگر بخواهیم به اعضای شورای و شهردار نمره بدهیم، شهردار عملکردش بهتر از شورای شهر بوده است. شهردار نمره بسیار خوبی خواهد گرفت. نمیشود خدمت خادمان را نادیده گرفت و اگر نقدی هم قرار است انجام شود باید با دلیل و منطق و همچنین انصاف باشد.
مدیریت شهری در کشور ما نابکار است
عرصه مدیریت شهری در کشور ما نابکار است و ساز و کار مناسبی ندارد. تازه بعد از چند سال سازمانهای تابعه تشکیل دادیم. در حالی که اهرم شهری باید خیلی قویتر از مدیریت اجرایی باشد. اگر میخواهد در ترافیک شهری برنامه ریزی شود باید سازمان قوی وجود داشته باشد که در آن کارشناسان و مهندسان قوی و کارآمد حضور داشته باشند و تصمیم بگیرند. الان در بحث آبهای سطحی چقدر شهردار دارد فعالیت میکند؟ به خاطر اینکه ساز و کار و مناسب از ابتدا وجود نداشت و الان هرچقدر شهردار فشار بیاورد باز هم ایرادات و مشکلاتی وجود دارد و این حلقه سردرگم همچنان ادامه خواهد داشت.
مجلس پنجم قوی و وزین بود
در مجلس پنجم یک جوان 26 ساله بودم. مجدد که در مجلس هفتم آمدیم 8 سال از آن دوران گذشته بود. مقایسه مجلس پنجم و مجلس هفتم قیاس مع الفارغ است. مجلس پنجم بسیار وزین بود و طرحها و لوایح بسیار خوبی ارائه شده بود. اگر بخواهیم چیدمان مجلس پنجم را بررسی کنیم، عین همین مجلس دهم، افراد متفاوتی آمدند. در ابتدا همه فکر میکردند این مجلس کارایی ندارد در صورتی که اینچنین نبود و مجلس پنجم بسیار موفقی بود. در مجلس پنجم آقای روحی همراه با آقای یوسفنژاد وارد مجلس شدند که هر دو از یک طیف بودند.
تصمیم سیاسی در پارلمان شهری به ضرر شهروندان است
شورای شهر نباید کار سیاسی انجام دهد. اگر بخواهد کار سیاسی انجام دهد مردم در ساز و کار سیاسی گم میشوند. اعضای شورای شهر باید کاملا سیاسی باشند اما نباید تصمیم سیاسی بگیرند. تصمیم سیاسی به ضرر شهروندان است. پارلمان شهری محدود میشود به شرح وظایف شهر و اگر بخواهد دخل و تصرف سیاسی در آن انجام شود موفق نخواهد بود. اگر افراد خواه و ناخواه وارد حزب و گروههای سیاسی شوند ساز و کاری که برای شهرداری و شورای شهر در نظر گرفته شده است محقق نخواهد شد و مردم ضرر خواهند کرد. اما از طرفی اعضای شورا اگر آگاهی به مسائل سیاسی داشته باشند باعث رشد شورا میشود. اگر پیشرفت هر شهری را در چند سال بررسی کنیم افراد سیاسی دخیل بودند اما تصمیم سیاسی در شورا اصلا خوب نیست.
این گفت و گو در شماره هشت دو هفته نامه موثق (نشریه تخصصی مدیریت شهری) منتشر شده است