مازند شورا : یکی از مهمترین گروه غذایی که وجود آن در سفره غذایی مردم ضرورت دارد، گروه لبنیات است.
فایده بهره گیری از شیر یا ماست در رژِم غذایی روزانه بر هیچ کس پوشیده نیست.
با این وصف پربیراه نیست اگر بگوییم گران شدن این گروه غذایی همیشه باید با وسواس و تدابیر خاصی صورت بگیرد تا رژیم غذایی مردم لطمهای نبیند و مردم به دلیل گرانی لبنیات از خرید و تغذیه این گروه غافل نشوند.
آخرین تحقیقات میدانی درباره سرانه مصرف لبنیات در کشور نشان میدهد این میزان به کمتر از 70کیلوگرم در سال رسیده، یعنی در روز فقط 190سیسی شیر! بهار امسال اعلام شد مردم در سال 91 در مقایسه با سال 90، حدود 22درصد مصرف لبنیات و شیر خود را کم کردهاند و حالا در آخرین روزهای سال اعلام شده که مردم در سال 92 هم در مقایسه با سال 91، لبنیات و شیر کمتری خوردهاند.
با این حساب، میتوان انتظار داشت سرانه مصرف لبنیات در ایران که سال گذشته 70 کیلوگرم اعلام شده، به کمتر از این میزان رسیده است
این گزارش اشاره دارد که قیمت فعلی لبنیات (قبل از اعمال افزایش ۶ درصدی نرخ ) بالاتر از نرخ مصوب است و در صورتی که این نرخ ها اصلاح نشود یا قیمت خرید شیر خام دامداران ۱۰۰ تومان در هر کیلوگرم افزایش نیابد، با آنها برخورد تعزیراتی میشود.
قیمت فعلی فرآورده های لبنی( بدون در نظر گرفتن مجوز افزایش 6 درصدی اخیر) برابر مصوبه جدید افزایش قیمت لنیات ستاد هدفمند سازی یارانه ها و حتی در برخی از محصولات نیز کمی از این مقدار بالا تر است.
برای مثال نرخ مصوب هر لیتر شیر کم چرب1840 تومان است اما در حال حاضر 2200 تومان به فروش می رسد و هر لیتر شیر پرچرب 2200 تومانی نیز 2500 و 2600 تومان فروخته میشود که در واقع این قیمتها قبل مصوبه جدید ستاد هدفمندی یارانه ها (افزایش 6 درصدی لبنیات) اعمال شده است.
در سویی دیگر 3 قلم کالای ماست، پنیر و شیر شامل قیمت گذاری هستند، بر اساس مصوبه افزایش 6 درصدی نرخ محصولات لبنی پر مصرف، صنایع میتوانند قیمت پنیر 1150 تومانی تا ماست 7600 تومانی (که شامل قیمت گذاری هستند) را 75 تا 350 تومان افزایش دهند و هرگونه افزایش قیمت بیشتر از این رقم غیر قانونی و تخلف است.
در این شرایط در صورتی که در بحث قیمت گذاری تجدید نظر صورت نگیرد باید اداره کل تعزیرات حکومتی به جد ورود پیدا کرده و با عوامل افزایش قیمت برخوردهای قاطعانه و لازم را صورت دهد.