عزاداری بومی و محلی باید حفظ شود/ ثبت ملی آیین عزاداری بومی؛ کاری که انجام نشد

مازندشورا: مسؤول کانون هیأت مذهبی نور با اشاره به اینکه ثبت ملی آیین عزاداری بومی در میراث فرهنگی پشتوانه‌ای قوی می‌خواهد، گفت: برای این کار هنوز اقدام نکردیم زیرا پشتوانه قوی مادی نداریم

مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان نور، در آستانه اربعین حسینی و ششمین اجتماع هیأت مذهبی منطقه بلده این شهرستان، طی گفت‌وگویی با حجت‌الاسلام‌ سید مهدی حسینی‌نژاد نماینده اسبق مردم نور در مجلس شورای اسلامی و مسؤول کانون هیأت مذهبی نور، ابعاد مختلف فعالیت‌ها، برنامه‌ها و همچنین معضلات و مشکلات این کانون را تشریح کرد که در ادامه از نظرتان می‌گذرد.

وی درباره زمینه فکری تشکیل کانون در این شهرستان، اظهار کرد: زمانی که دوره نمایندگی‌ام در مجلس شورای اسلامی به اتمام رسید، اوقات فراغتی ایجاد شد و احساس کردم که به‌علت جنگ و شهادت عده‌ای از عزیزان در منطقه و مشکلات و معضلات اقتصادی و سایر امور، ما به آن وظیفه خطیری که خدا و پیغمبر(ص) به عهده ما گذاشته بود، نتوانستیم برسیم.

مسؤول کانون هیأت مذهبی نور بیان کرد: دولت بودجه کافی نداشت، گرد و غبار جنگ همه جا را فرا گرفته بود، همه هم و غم کشور در پیشرفت جنگ بود و مجال کمتری برای عمران و آبادانی حاصل شد، زمانی که از نمایندگی فارغ شدم به فکر افتادم که به کار اصلی خود ـ امور فرهنگی ـ بپردازم.

این مسؤول با اشاره به اینکه دوران تحصیلی و طلبگی ایجاب می‌کرد که ما زکات علم‌ خود را نشر دهیم، تصریح کرد: با بعضی از دوستانی که دور و نزدیک آشنایی داشتیم، آمدند و با چهره‌هایی که بخواهیم جمع کنیم آشنایی نداشتیم، تا اینکه همه آنها را با تحقیق پیدا کردیم، به مسجد آمدند و مطرح کردند که ما حاضریم در این کار فرهنگی به شما  کمک کنیم و من پیش‌قدم این کار باشم که همین‌طور هم شد.

* تشکیل حلقه‌های اولیه

حسینی‌نژاد بهترین راه برای ورود را تشکیل حلقه‌های اولیه عنوان کرد و افزود: اصل انقلاب ما از مساجد، هیأت‌ها، تکایا و عاشورا بود و امام راحل نیز از همین کانال استفاده کرد.

وی یادآور شد: صورت‌برداری کردیم در منطقه بلده چند هیأت وجود دارد که در حدود 45 هیأت بود.

مسؤول کانون هیأت مذهبی نور با اعلام اینکه  بعضی از هیأت‌ها بیش از 100 سال قدمت دارند، خاطرنشان کرد: مسؤولان هیأت‌ها را خواستیم، به این شکل که نامه‌ای دادیم به همه هیأت‌ها که هر کدام از شما نماینده‌ای رسمی معرفی کنید تا سازماندهی انجام شود.

این مسؤول با اشاره به اینکه هر هیأت نمایندگانی معرفی کردند و در حضورشان هیأت انتخابات برگزار شد، افزود: هیأت امنایی تشکیل شد که این هیأت منتخبین نمایندگان همه هیأت‌ها بودند.

حسینی‌نژاد تصریح کرد: پیشرفت کار فرهنگی به این عظمت به یک پشتوانه مالی و مادی بسیار خوبی نیاز دارد، کار فرهنگی بدون پشتوانه مالی نمی‌تواند چندان موفق باشد، نخستین کاری که کردیم این بود که از قدم اول با هیأت بیشتر تماس داشته باشیم.

وی افزود: فعالیت این کانون، فعالیت اقتصادی نیست بلکه بعد فرهنگی، مذهبی و دینی را دنبال می‌کند.

مسؤول کانون هیأت مذهبی نور اظهار کرد: ابتدا در این کانون دو قطب به‌وجود آمد، از یک طرف گفته می‌شد که ما کانون را به سمت احداث کارخانه‌ها و مسائل اقتصادی و احداث راه‌ها و موضوعات عمرانی و سازندگی سوق دهیم و کنارش هم مسئله امور فرهنگی باشد که این نظر با اصل نیت اقدام من هم‌خوانی نداشت و اعلام کردم که اول و آخر کار باید یک فعالیت فرهنگی باشد، کارهای مادی لکه‌بردار است و زود هم اشکال ایجاد می‌‌کند.

حسینی‌نژاد با اشاره به اینکه 6 سال می‌گذرد و هیچ درآمدی هم از هیچ جا نداریم، تصریح کرد: همه این‌ موارد را امام حسین(ع) و خاندان عصمت و طهارت(ع) مهیا کردند، تاکنون این مسئله را نگفتم که مبادا دامان این حرکت فرهنگی و دینی به لکه مسائل مادی و مالی رنگین شود.

* نخستین قدم به نام حضرت زهرا(س)

مسؤول کانون هیأت مذهبی نور با بیان اینکه اولین قدم در میلاد حضرت زهرا (س)، دعوت عمومی در حسینیه حضرت علی‌اکبر(ع) بلده‌ بود که افراد را دور هم جمع کردیم، یادآور شد: در این دیدار مبانی اعتقادی را بازگو کردند، وحدت و انسجام فرهنگی در منطقه پدیدار شد و سرانجام روز اربعین را انتخاب کردیم تا اجتماع انجام بگیرد.

این مسؤول تصریح کرد: یک روز تجمع‌بخشی را انتخاب کردیم که همشهری‌‌های ما در اینجا جمع شوند، همه اعضا از بخش بلده نور از دوآب تا پل‌زنگوله هم به‌صورت عام دعوت‌ شدند که روز اربعین با دسته‌جات سوگواری و عزاداری و آن شور و شوق، دسته‌دسته و گروه گروه از هر هیأتی بیایند.

* مکان؛ مشکل اساسی کانون

وی با اشاره به اینکه یکی از مسائلی که ما را دچار مشکل کرده بود، مکان برای گنجایش 7 هزار نفر جمعیت بود، خاطرنشان کرد: جایی برای این جمعیت پیدا نشد و یا اگر پیدا شد نیمه‌کاره بود، اگر نیمه‌کاره نبود از نظر مسائل اقامه نماز جماعت، سرویس بهداشتی و ... مشکلاتی داشت.

حسینی‌نژاد اضافه کرد: بالاخره این برنامه در حسینیه ثارالله (ع) میدان کلاه‌دوز برگزار شد، سال بعد که استقبال بیشتر بود، مکان بزرگتری را گرفتیم که از نظر امکانات و مسائل رفاهی و ... مناسب بود.

* تأکید ما حفظ عزاداری بومی و محلی است

مسؤول کانون هیأت مذهبی نور با اشاره به اینکه روز اربعین که مردم در آنجا جمع می‌شوند، بیشتر بر روی سنت عزاداری بومی و محلی تکیه داریم، افزود: هر محله‌ای یک رسم و رسومی دارد و فرهنگ خاص خودشان بر آنها حاکم است.

وی اضافه کرد: هر سال چندین جلسه تشکیل می‌‌شود که مداح‌ها گلچین شوند تا اجتماع واحد و منظمی به‌وجود بیاید.

حسینی‌نژاد خاطرنشان کرد: امسال نخستین جلسه در حسینیه اوزکلایی‌ها برگزار شد که بیش از 2 هزار نفر از خانم‌ها حضور داشتند و برنامه خاصی برای آنها داشتیم، نمایندگانی آمدند و هیأت امنایی هم آنجا زیر نظر این هیأت تشکیل دادند و فعالیت خود را آغاز کردند.

مسؤول کانون هیأت مذهبی نور با اشاره به اینکه در سال اول به تمام روستاها روحانی فرستادیم، اضافه کرد: بعضی روستاها برای‌شان امکان‌پذیر نیست و ما روحانی را بدون هزینه فرستادیم .

* در انتظار افراد خیّر، علما و روحانیت هستیم

این مسؤول با بیان اینکه برنامه‌های متنوع دیگری هم داریم که هزینه‌بردار است، اظهار کرد: برنامه‌های آموزش قرآن از دوآب تا پل زنگوله را داریم که با مدارس و آموزش و پرورش استان هم صحبت کردیم ولی معلم، استاد، برنامه‌ریزی‌ و حمل‌ونقل هزینه‌بردار است و برای ما هم مقدور نبود.

حسینی‌نژاد در ادامه با تأکید بر اینکه در انتظار افراد خیّر، علما و روحانیت هستیم و اگر این حرکت فرهنگی با شکست مواجه شود قطع بر یقین گروه‌های انحرافی جای آن را می‌گیرد، بیان کرد: آنها به راحتی پول و پارتی دارند، آن وقت معلوم نیست سرنوشت بچه‌ها و جوان‌های ما به کجا برسد.

وی یادآور شد: خیلی جاها هم کانون توانست موفقیت‌هایی به‌دست بیاورد، مثل عیادت از بیماران یا کسانی که تا به حال به زیارت مشهد مقدس نرفته بودند، تکریم خانواده شهدا و ... به اشکال مختلف به اندازه امکانات ناچیزمان تا به امسال به اینجا رسیدیم.

* توجه به رشد امور فرهنگی و ایجاد وحدت و انسجام

این مسؤول با بیان اینکه انتظار داریم همگان از این موضوع استقبال کنند، افزود: امسال چون دیدیم چاره‌ای نبود با نمایندگان هیأت در میان گذاشتیم و همه جمع شدند مقداری کمک کردند.

* از فعالیت اقتصادی حمایت می‌کنیم

حسینی‌نژاد با تأکید بر اینکه هدف فرهنگی، اجتماعی و دینی، وحدت و انسجام منطقه است، تصریح کرد: اگر سرمایه‌گذار خصوصی بخواهد در منطقه سرمایه‌گذاری کند ما حمایت می‌کنیم، اگر در استان مشکلی و گره خاصی داشته باشد کانون با تمام وجود حاضر است که کمک کند.

* ثبت ملی آیین عزاداری بومی؛ کاری که انجام نشد

وی با اشاره به اینکه ثبت ملی آیین عزاداری بومی در میراث فرهنگی پشتوانه‌ای قوی می‌خواهد، افزود: برای این کار هنوز اقدام نکردیم زیرا پشتوانه قوی مادی نداریم، البته خود اهل بیت (ع) و امام حسین (ع) می‌رسانند و حمایت می‌کنند.

* ارتباط مستمر مالی با مردم

حسینی‌نژاد با تأکید بر اینکه دست توسل به سوی خدا و ائمه اطهار (ع) دراز می‌کنیم اما از همه اقشار کشوری و لشکری، علما و دانشگاهیان، پیر و جوان، مرد و زن دعوت می‌کنیم که ما را کمک کنند، گفت: همه باید بیایند و در این امر شرکت کنند.

انتهای پیام/3141/ج30/

کانون اینکه فرهنگی مسؤول مذهبی حسینی‌نژاد کردیم عزاداری اشاره افزود تشکیل منطقه هیأت‌ها فعالیت تصریح اقتصادی داریم مسائل می‌کنیم تأکید اربعین شهرستان خاطرنشان یادآور برگزار نخستین افراد انسجام بیشتر پشتوانه اضافه اجتماع انتظار حمایت ایجاد حسینیه اظهار امسال آمدند جمعیت روحانیت بیایند فرستادیم برنامه‌های اینجا هزینه‌بردار امکانات روستاها هستیم استقبال استان نیمه‌کاره آموزش برنامه روحانی معرفی زمانی می‌گذرد نداشت پیشرفت آشنایی ادامه مشکلات شورای بومی؛ اسلامی مختلف معضلات داشتیم حلقه‌های احداث به‌وجود مسئله اقدام اشکال نمایندگان امنایی اولیه اعلام دارند نمایندگانی نداریم