اختصاصی مازندشورا: خلیل ذکایی، فرهنگی و نخستین شهردار نور در پس از انقلاب، با بیش از سی سال سابقهی خدمت، امروز عضو و سخنگوی شورای اسلامی شهر نور است. وی پیش از این شهردار شهرهای نور، چالوس و تنکابن بوده و دو دوره (دوم و چهارم) هم با آرای مردمی به ساختمان شورای اسلامی شهر نور راه یافته است. وی، همچنین سابقهی مدت ده سال خدمت در استانداری بهعنوان کارشناس مسئول امور را داراست. ذکایی درباره حضور خود در انتخابات شورای پنجم شهر نور، گفت: در این دوره هم اگر مردم ما را لایق بدانند و شرایط مهیا باشد، حضور مییابم. خلاصهی گفتگوی 50 دقیقهای ما با ایشان از نظرتان میگذرد:
ذکایی، جمعیت شهر نور را، سی هزار نفر ثابت و یکصدهزار نفر متغیر دانست و افزود: درجه شهرداری نور 8 هست و محدودهی این شهر نیز یکهزار هکتار است.
سخنگوی شورای شهر نور، درباره فعالیتها و برنامههای شورای چهارم در این شهر، بیان کرد: شورای اسلامی شهر نور در اجرای رسالت خود برای برنامهریزی و نظارت بر عملکرد مدیریت شهری و همچنین در صورت لزوم همکاری با سایر سازمانها و نهادهایی که جنبه خدماتی دارند، از همان ابتدا با برنامه وارد شد چرا که ما خدمت به مردم را افتخار خود میدانیم و بهترین امتیاز شورا این است که میتوانیم بدون هیچگونه توقع و چشمداشتی بهترین خدمات را به مردم ارائه دهیم.
نخستین هدف شورا اقدام برای طرح جامع شهر نور بود
وی، افزود: سعی کردیم برای رسیدن به اهداف خود، برای برنامههای خود اولویت تعیین کنیم تا شاهد توسعه شهر باشیم. بنابراین ضعفها و دغدغههای شهر را شناسایی و کمیسیونهای متعدد شورا (کمیسیون امور فنی و عمرانی، کمیسیون فرهنگی و اجتماعی، کمیسیون ورزش و جوانان، کمیسیون حقوقی، کمیسیون حملونقل، کمیسیون بهداشتی و زیست- محیطی) را با بکارگیری کارشناسان مجرب فعال کردیم و هر یک از همکاران ما در شورا در زمینههای مختلف مشغول بکار هستند و با استفاده از نظرات و پیشنهادات مشاوران، کارشناسان، معتمدین شهر، حتی مردم فرهیخته و علاقمند در راستای توسعه شهری فعالیت میکنند.
مسئول کمیسیون امور فنی عمرانی و زیربنایی شورای نور، تصریح کرد: بنده مسئولیت این کمیسیون را با توجه به اینکه چندین سال سابقه کاری در این زمینه دارم به عهده گرفتم تا در طرح جامع و سایر برنامهها با توجه به مواهب خوب و ظرفیتهای فراوانی که در منطقه ما وجود دارد برای توسعه شهر استفاده کنیم.
ذکائی، با بیان اینکه نخستین هدف ما، اقدام برای طرح جامع شهر نور بود، گفت: برای تحقق این موضوع، بلافاصله با مراجعه به نهادهای مربوطه (اداره راه و شهرسازی، شهرداری، استانداری، وزارت کشور) پیگیریهای لازم را انجام دادیم تا اینکه این طرح تصویب و ابلاغ شد. قرارداد آن نیز با با پیمانکار بسته شد و با هماهنگیهای خوبی که بین شورا شهرداری و فرمانداری با همهی مقامات محلی تا نیروهای انتظانی و امنیتی وجود دارد دستاندردست هم دادیم تا این طرح اجرایی شود.
به دنبال برگرداندن مدیریت پارک جنگلی نور به شهرداری هستیم
وی، افزود: برای اینکه نور را بهعنوان یک شهر توریستی و گردشگری در نظر بگیریم و سرانه عمرانی و درآمدی شهر و خدمات رفاهی شهر را افزایش دهیم به دنبال استفاده از ظرفیتهای بومی منطقه هستیم که از جملهی آنها -پارک جنگلی- هست.
سخنگوی شورای شهر نور، با اظهار اینکه پارک جنگلی نور، بهعنوان یک جنگل هیرکانی (با 4هزار هکتار زمین) بزرگترین پارک خاورمیانه است، تصریح کرد: برای بهرهوری و خدماتدهی بیشتر آن، تلاش کردیم که مدیریت این پارک را به شهرداری برگردانیم. پیشنهاد ما در شهرداری و شورا مصوب و از آنجا به استانداری و شورای عالی شهرسازی کشور ارجاع شد و با بررسی در شورای عالی کشور سرانجام این طرح تصویب و ابلاغ شد.
ذکائی، ادامه داد: شهرداری موقتا این پارک را تحویل گرفت تا ما کتابچه طرح را تهیه کنیم البته کتابچه طرح و ضوابط و مقررات آن تهیه شد. طرح آن تصویب و به اداره کل منابع طبیعی مازندران ابلاغ شد. امیدواریم در ادامه شهرداری بتواند با جذب سرمایهگذار خوب و موثر خدمات متعددی را ارائه کند. چرا که نخستین اسکان مسافران ما همین پارک جنگلی هست و همه مردم ابتدا به پارک جنگلی مراجعه میکنند و اسکان میگیرند و اگر فضا و شهر را مساعد دیدند در هتل یا ... مستقر میشوند.
ایجاد خیابان ساحلی در نور
وی، با بیان اینکه بحث بعدی ما در توسعه شهری استفاده از دریای زیبای منطقه است، گفت: ساحل بسیار زیبایی داریم و با اعتقاد میگویم نور با حدود 11 کیلومتر ساحل آزاد زیباترین ساحل مازندران را داراست و ما برای استفاده بهینه از این موهبت الهی، طرحی تهیه کردیم که با عنایت آقای استاندار، معاونت عمرانی، اداره مسکن و شهرسازی و سازمان گردشگری، و دریانوردی در کمیته سواحل مازندران تصویب شد. برنامه ما این است که بتوانیم خیابانی ساحلی ایجاد کنیم. 5 کیلومتر این ساحل در دست پیمانکار است و در حال انجام عملیات خیابانکشی و آسفالت، زیباسازی و جدولبندی) هستند.
مسئول کمیسیون امور فنی عمرانی و زیربنایی شورای نور، افزود: برنامه این است جاده را بالادست بسازیم و ساحل را برای طرحهای بزرگ، آزاد نگه داریم. امیدواریم بتوانیم بزرگترین طرح ساحلی و آبی تفریحی توریستی را ایجاد کنیم و این در برنامههای ما هست. بنده همینجا با توجه به سرمایهگذاران متعددی که مراجعه میکنند از آقای استاندار، معاون عمرانی ایشان، اداره راه و شهرسازی، مدیرکل میراث فرهنگی تقاضا دارم همچون همیشه محبتشان را از شهرمان دریغ نکنند تا برنامههای آتی ما نیز محقق شود.
ذکائی، با اشاره به بالا بودن مشارکت و همدلی مردم و مسئولان نور، تصریح کرد: تعصب خاصی روی این طرح هست و با استفاده از سرمایهگذاران خوب، میتوانیم طرحهای بسیار زیبایی را ایجاد کنیم. ما آمادگی همکاری با بزرگترین سرمایهگذراران را داریم.
پس از 50 سال انهار پارک جنگلی لایهروبی شدند
وی، به دیگر خدمات مدیریت شهری اشاره کرد و گفت: بخاطر اینکه شهر ما خطر سیل وجود دارد برای دفع این خطر، آبندان بزرگی در ضلع جنوبی احداث کردیم. سه راه خروجی برای آن در نظر گرفتیم که دو تای آن احداث و سومی نیز در دست اقدام است بدین طریق آبهای اضافه را به وسیله کانال به دریا هدایت میکنیم. یعنی 8 هزار متر زمین (طول: یکهزار متر، عرض: 8 متر) خریداری شده تا با حفر کانالی آب آبندان را به رودخانه انتقال دهیم. این کانال هزینه سنگینی (4میلیارد تومان) دارد که بخشی از آن را شهرداری تقبل کرده است. اما نسبت به لایهروبی کانال از فرمانداری و امور آب شهرستان میخواهیم نسبت به این موضوع اقدام کنند.
سخنگوی شورای شهر نور، ادامه داد: ما طرحهای عمرانی دیگر نیز داریم که بهترین کار ما اِلمان بنیاد شهید است که چند سال است طراحی شده و در حال اجرا است و به زودی مورد بهرهبرداری قرار میگیرد. احداث و تکمیل ایستگاه آتشنشانی دوم، پیادهروسازی سطح شهر، دیوارهسازی و ساماندهی جوبها و کانالها، احداث فدراسیون چند منظوره مدیریت بحران، احداث سوله تفکیک زباله، زیرسازی و آسفالت سایت زباله، احداث کانال ورودی شهرک آزادگان، احداث پارکینک عمومی در سطح شهر، تکمیل و بهرهبرداری پل شهید احمدی، روشنایی معابر، زیرسازی و آسفالت خیابان امامعلی و ... از جمله مهمترین اقدامات انجام شده و در دست اقدام ما هست.
ذکائی، اضافه کرد: بزرگترین کار ما در پارک جنگلی، لایهروبی انهاری است که 50 سال لایهروبی نشده بودند تا از تخریب جنگل جلوگیری شود.
با جشنواره نور پایتخت ساحلی، شهر نور را به دنیا معرفی کردیم
وی، با اشاره به اقدامات انجامشده فرهنگی و اجتماعی، بیان کرد: هدف ما انجام کارهای فرهنگی در کنار کارهای ورزشی است. چون جوانان منطقهی ما بسیار مستعد و پابهکار هستند. از جمله جشنواره نور پایتخت ساحلی را در ساحل نور راهاندازی کردیم تا علاوه بر ایجاد شادابی و نشاط در جامعه، نور را به دنیا معرفی کنیم و با جذب مسافر و سرمایهگذار، توان اقتصادی منطقه را بالا ببریم. در این دوسالی که این برنامه برگزار میشود حضورِ ششهزار نفری مردم در این جشنواره نشانه توجه و استقبال آنها است. علاوه بر جشنوارههای متعدد، سوگوارههای گوناگون نیز داریم و در تمام مراسمهای مذهبی حضورمان فعال است.
سخنگوی شورای شهر نور، با بیان اینکه مسئول کمیسیون فرهنگی شورا تجربه کافی در این زمینه دارد و تلاشهای خوبی انجام داده است، گفت: اگر کمکهای شهرداری و شورا در فعالیتهای ورزشی نبود ورزش شهرستان در این جایگاه نبود.
ذکائی، افزود: دو تن از اعضای شورای شهر ما ورزشکار هستند و توانستیم ارتباطات لازم را برقرار کنیم و با همکاری خوب آنها سعی ما این است به توسعه ورزشی بپردازیم. یک زمین فوتبال داریم که مال قبل از انقلاب و یادگار مرحوم خطیب است. این زمین یکی از ورزشگاههای رسمی مازندران بود چند سالی هست که ترمیم این طرح ناتمام مانده و مشکل چمن و سکوی آن همچنان پابرجاست. البته آقای حسینزادگان (مدیر کل ورزش وجوانان مازندران) قول داد همکاریهای لازم انجام شود.
وی، تصریح کرد: احداث یک سالن ورزشی سه هزار نفره در رستمرود که بنیانگذار آن خود شهرداری بود را آغاز کردیم در ادامه، این طرح ملی شد که متاسفانه انتظارات را برآورده نکرد و امیدواریم آقای حسینزادگان با بکارگیری بخش خصوصی یا جذب سرمایهگذار این پروژه را نیز تکمیل کنند.
اعلام آمادگی برای احداث سالنهای تخصصی ورزشی
عضو شورای شهر نور، ادامه داد: ما از نظر ورزشی، سالن تخصصی کم داریم با این انگیزه و علاقهای که در شورا و شهر داری هست اگر سازمانهای مسئول محدودیت مالی دارند خواهش ما این است به شهرداری تحویل دهند و ما با همکاری مردم مشکلات موجود را حل میکنیم.
ذکائی، بودجه سال 93 را حدود 10 میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: توانستیم بودجه شهرداری را تا پایان سال 94 به 28 میلیارد تومان برسانیم و سرانه عمرانی ما از 18 درصد به 48 درصد رسید و هزینه جاری ما هم تامین شد. امسال هم بنا داریم همین مبلغ (28 میلیارد) را در نظر داشته باشیم که در 7 ماهه نخست ده میلیارد آن تامین شد اما تا 28 میلیارد فاصله زیادی هست و با توجه به رکود اقتصادی حاکم، ساختوساز اندک تمام تلاش ما این است در 5 ماهه آخر، مابقی مبلغ را اگر بودجههای لازم تخصیص یابد و وصولیها به موقع انجام شوند، تامین کنیم و حتی میتوانیم به مبلغی بالاتر از 30 میلیارد تومان هم برسیم.
در آینده نزدیک اسکلهی بزرگی احداث خواهد شد
وی، درباره برنامههای ایجاد درآمد پایدارِ شورا و شهرداری نور، اظهار کرد: برای ایجاد درآمد پایدار در دو بخش ساحل و پارک جنگلی مشغول هستیم. در پارک جنگلی حداقل 500 نیرو مشغول هستند و در آیندهی نزدیک شاهد ایجاد درآمد قابل قبولی خواهیم بود. ضمن اینکه در طرح بزرگ گردشگری دریایی، قرار است در آینده نزدیک اسکلهی بزرگی احداث شود که میتواند هم درآمد شهرداری هم درآمد شهر را افزایش دهد.
عضو شورای شهر نور، افزود: بازار بزرگ تجاری به همت شهرداری ساخته شد و کارش به اتمام رسیده و در پی این هستیم تا عید آن را به بهرهبرداری برسانیم. در این بازار شهرداری حدود 300 مغازه دارد که بناست تا شب عید آن را فعال یا واگذار کند.
بزرگترین مشکل ما زباله است
ذکائی، درباره مهمترین معضلات شهر نور، بیان کرد: نور که بهترین آبوهوای منطقه را دارا است و دسترسی آسان هم به دریا هم به جنگل دارد دفع غیربهداشتی زباله معضلی است که واقعا ما را آزار میدهد است. ما حدود 8 هکتار از زمینهای جنگلی را برای انباشت و دفن زباله در نظر گرفتیم که در حال اشباع شدن هست، شیرابههای آن سرازیر شد و این در شان مردم و در خور منطقه نیست و تناسبی با گردشگری بودن منطقه ندارد.
وی، با بیان اینکه امروز بزرگترین مشکل ما زباله است، تصریح کرد: اگرچه در سطح شهر زباله نمیبینیم در محل دفن زباله مشکل داریم. دقیقا نمیدانیم چگونه میخواهند این معضل را حل کنند. در جمعآوری و انتقال زباله مشکل نداریم اما در محل انتقال و فرآیندهای بعدی آن (بازیافت، انتقال، سوزاندن و ...) واقعا کاری صورت نمیگیرد.
سخنگوی شورای شهر نور، ادامه داد: فقط زباله شهر نور نیست بلکه شهرهای مجاور (رویان، ایزدشهر، و کل روستاهای بخش مرکزی و چمستان) زبالههای خود را به این منطقه میآورند، روزانه بین 150 تا 200 تن زباله در اینجا دفن میشود که با توجه به رطوبت بالا مشکل ایجاد میکنند.
عضو شورای شهر نور، فاضلاب را یکی دیگر از بزرگترین معضلات شهر دانست و گفت: سطح آب شهری ما بسیار بالا هست و شاید با کندن نیم متر به آب میرسیم نتیجتا همهی آبها آلوده است طرح فاضلاب را آماده کردیم نیاز به اعتبار و سرفصل اعتباری داریم که آماده شود بارها و بارها توسط مسئولان و نمایندگان پیگیری کردیم اما هنوز موفق به اجرای آن نشدیم. وعده میدهند اما عملی نمی شود امروز در خانهها مردم با تانکرهای فاضلابکش، فاضلاب را میکشند.