مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان نوشهر، امروزه نقش و اهمیت محیطزیست در زندگی تمامی جانداران روی زمین بر همگان واضح و مبرهن است و بدون آن زندگی سخت و دشوار و بعضاً حتی ناممکن است.
محیط زیست انسانی و طبیعی در شکلگیری گردش زندگی و حیاتبخشی به همه موجودات زنده نقش اساسی را ایفا میکند ولی چالش محیطزیست در دهههای اخیر در بخشهای مختلف سبب بروز نگرانیهایی برای انسانها شده و تلاشها در زمینه حفظ و حراست از آن بسیار گستردهتر و علمیتر نیز شده است.
به خطر افتادن حیات وحش و آلودگیهای آب و هوا بهطور مستقیم با زندگی انسان مرتبط بوده، بهطوری که هرگونه اختلال در این چرخش سبب اختلال در زندگی طبیعی انسانها نیز میشود.
با توجه به اهمیت این موضوع و نیز فرا رسیدن پاییز و فصل سرما و در نتیجه افزایش شکار غیرمجاز با رئیس اداره محیط زیست نوشهر گفتوگویی انجام دادیم که در ادامه از نظرتان میگذرد.
کامبیز محسنسلطانی در این گفتوگو با اشاره به اینکه تعداد هفت پاسگاه یگان حفاظت در مناطق مختلف شهرستان نوشهر داریم، اظهار کرد: البته تعداد نیروها در این پاسگاهها بهدلیل کمبود نیرو کم است و در حد استاندارد تکمیل نیست.
وی افزود: پاسگاه زانوس بخش کجور را پس از 15 سال توقف، مجدداً فعال کردیم و امنیت محیطزیست در حوزه زانوس برقرار است و زمانی که در این منطقه هیچ نیرویی نداشتیم محیطزیست منطقه خیلی ضربه میدید.
رئیس اداره محیطزیست نوشهر با بیان اینکه مردم و پایگاههای بسیج روستاهای این حوزه حمایت زیادی کردند، گفت: حوزه زانوسرستاق از مناطق مهم و کلیدی حیاط وحش ماست و تعداد وحوش پس از فعال شدن پایگاههای محیطزیست رو به فزونی است.
این مسؤول تصریح کرد: 98 درصد حوزه شهرستان نوشهر منطقه حفاظت شده است و حتی علاوه بر اینکه حمل تفنگ، شکار کردن نیز در آن ممنوع است.
سلطانی با بیان اینکه با وجود کمبود نیرو توفیقات زیادی داشتیم، خاطرنشان کرد: در سال 95 بیش از 30 قبضه اسلحه مجاز و غیرمجاز از شکارچیان کشف و ضبط شد و حدود 50 نفر هم بازداشت شدند که از جمله در بحث شکار «خرس» که پر سر و صدا شد و متخلفان به مراجع قضایی معرفی شدند.
وی با اشاره به اینکه محیطبانان ما قبل از وقوع جرم در صحنه حاضر میشوند و این سبب جلوگیری از شکار میشود و توفیق است، تصریح کرد: وقتی هوا سرد میشود وحوش به مناطق پاییندست میآیند و شکارچیان نیز بیشتر میشوند و پروژکتورکشی یکی از مشکلاتی است که از سوی متخلفان در مناطق حفاظتشده انجام میشود.
رئیس اداره محیط زیست نوشهر جادههای فرعی در جنگلها را از مشکلات و عوامل تخریب جنگل و محیط زیست دانست و اظهار کرد: در منطقه «ماشلک»، «نجارده» و ... یک جاده دارای چندین انشعاب است و این کار را سخت کرده؛ با کمبود امکانات و نیرو مگر چقدر میتوان منطقه را پوشش داد.
وی بیان کرد: شکارچیان امکانات و تجهیزاتی و خودرویی بسیار خوبی دارند و حتی افرادی را در طول مسیرها میگمارند تا در صورت مشاهده مأموران محیطبانی به آنها اطلاع دهند تا بتواند فرار کنند ولی با این شرایط بهدلیل حضور مستمر محیطبانان، موفقیت در امر حفاظت محیطزیست بسیار بالا است.
سلطانی با بیان اینکه بالغ بر 220 هزار هکتار منطقه حفاظتشده داریم، افزود: اگر مرتع باشد راحتتر میتوان کنترل کرد اما کنترل مناطق جنگلی بهدلیل شعاع دید کم سخت است ولی با این حال توفیقات ما در امر شناسایی و دستگیری متخلفان زیاد بود.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش به منابع ملی در دل محیط زیست و طبیعت اشاره کرد و گفت: استفاده شخصی از آب چشمهساران ممنوع است و اگر در جایی نیاز به استفاده آب شرب از چشمهساران باشد باز هم باید یک خروجی به طبیعت داشته باشد و بهطور کامل کسی حق ندارد چشمه را محصور کند.
رئیس اداره محیط زیست نوشهر درباره خروجی آب پرورش ماهیها نیز تصریح کرد: آب این واحدهای تولیدی باید مطابق با استاندارد محیط زیست باشد در غیر اینصورت برخورد قانونی میشود و البته هر سه ماه از آب پرورش ماهیها نمونهبرداری و آزمایش میشود.
این مسؤول با تأکید بر اینکه اجرای طرح فاضلاب شهری باید در مناطق شمالی در اولویت قرار گیرد، بیان کرد: سطح آبهای زیرزمینی نزدیک به سطح زمین است بهطوری که در برخی مناطق مانند نوشهر با کندن نیم متر از زمین به آب میرسیم.
سلطانی ادامه داد: آب و فاضلاب شهری باید اولویتبندی کرده و فاضلابهای جاهای حساس را وارد شبکه فاضلاب شهری کند.
وی یادآور شد: فاز نخست فاضلاب نوشهر احداث شد که تنها برای 40 هزار شهروند نوشهر کاربرد دارد و فاز دوم آن هنوز آماده نشد و هزینههای بسیار سنگینی برای راهاندازی آن نیاز است.
رئیس اداره محیط زیست نوشهر درباره وضعیت آب شناگاهها نیز افزود: شناگاههایی که رودخانه به آنها منتهی میشود معمولاً دارای آلودگی هستند و در شناگاههای «سیترا» دو بار اخطار برای آلودگی آب آن دادیم و اگرچه آلودگی آن نسبت به سال قبل کمتر بوده است ولی به شهرداری اعلام کردیم برای سال بعد باید شناگاه سیترا را حدود 250 متر دورتر از رودخانه ایجاد کند.
این مسؤول با اشاره به اینکه هر ماه از شناگاهها نمونهبرداری میشود، تصریح کرد: آب شناگاههای «سیسنگان» و «انارور» نوشهر خیلی مطلوب است بهدلیل آنکه رودخانه در مسیر آن نیست ولی در سیترا بهدلیل اینکه هم اطراف آن مسکونی و فاضلابها از زیر زمین نفوذ میکند و هم رودخانه به آن منتهی میشود، آلودگی دارد.
سلطانی تأکید کرد: تنها راه جلوگیری از آلودگی آبهای سطحی و زیرزمینی اجرای فاز دوم فاضلاب شهری نوشهر و جمعآوری فاضلابهای خانگی و ... و انتقال به این شبکه است.
وی گفت: در بحث زمین زباله نوشهر هم شهرداری را به دادگاه معرفی کردیم و قرار است شهرداری تا یک ماه آینده نسبت به اجرای فنسکشی و مهار شیرابهها اقدام کند و ما نیز با جدیت پیگیر این موضوع هستیم.
رئیس اداره محیط زیست نوشهر با بیان اینکه در بحث ساختوسازها و برداشتهای غیرمجاز نیز برای متخلفان پروندهسازی شد و به مراجع قضایی معرفی شدند، خاطرنشان کرد: چهار دستگاه لودر و 6 دستگاه کامیون در بحث برداشت غیرمجاز از رودخانهها و معادن توقیف کردیم و بیش از 50 پرونده تخلف هم در بحث تجاوز به دریا و سنگچینی غیرمجاز با همکاری بندر داشتیم که پروندهها نیز به نتیجه رسید.
این مسؤول در پایان با اشاره به اینکه از جمله برنامههای ما در ایام زمستان امسال گشتهای سیار و مستمر محیطبانان در مناطق مختلف حفاظت شده است و برنامههای متعدد دیگری نیز در دستور کار داریم، گفت: فرهنگسازی در مدارس و روستاهای نوشهر آغاز شد و در زمینه جلوگیری از آلودگی محیط زیست و شکار غیرمجاز بسیار مؤثر است.
انتهای پیام/86019/ن30