اختصاصی مازندشورا: یکی از مشکلات بزرگ شهرداریها به خصوص شهرداریهای مازندران که انتقادهای بسیاری نیز به آنها وارد است، جذب بیضابطه نیروی انسانی بیش از میزان مورد نیاز است که هزینههای زیادی را به شهرداریها تحمیل کرده است.
جذب بیش از حد نیروی انسانی در شهرداریها علاوه بر بالا بردن هزینههای جاری شهرداریها، باعث کند شدن روند پروژههای عمرانی شهرداری میشود چرا که گاهی شهرداریها مجبور میشوند بودجههای عمرانی را کاهش دهند تا بتوانند از پس حقوق پرسنل خود بربیایند.
از طرفی این جذب نیرو در شهرداریها نتوانسته کارایی شهرداریها را افزایش دهد و تنها توقعات را نسبت به استخدام در شهرداریها بالا برده است.
یکی از علل جذب بیضابطه نیرو در شهرداریها، فشاری است که اعضای شوراهای شهر به شهرداران وارد میکنند و به نوعی سهم خواهی میکنند و میخواهند افراد نزدیک به خود را در مناصب مختلف شهرداری بگمارند که این موضوع تبدیل به معضلی برای شهردارها شده است به طوری که ابوالفضل ابوترابی عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور گفته است: شوراها در سالهای گذشته فشار بسیاری به شهرداریها برای استخدام نزدیکان خود در شهرداریها وارد کردند، متاسفانه نزدیک به 99 درصد شهرداریها چند برابر چارت قانونی خود افراد را استخدام کردند.
بدین منظور مجلس نشینان وارد عمل شدهاند و در پی اصلاح وضعیت استخدام در شهرداریها برآمدند و امروز طرح مدیریت واحد شهری با 53 امضا را تقدیم هیات رئیسه مجلس کردند.
در طرح مذکور بر ساماندهی استخدام در شهرداریها، انتخاب شهردار توسط شوراها و جوابگویی شهردار در برابر همه امور شهر تاکید شده است.
ابوترابی با بیان اینکه نیروی انسانی انبوه در شهرداریها یکی از بحرانهای کمبود اعتبارات و بودجه شهرداریهاست، تصریح کرد: قانون استخدامی شهرداریها با قاطعیت بسیار باید به تصویب برسد، برای این منظور لایحهای هم به مجلس ارائه شده اما رفع مشکل در طرح مدیریت واحد شهری که با 53 امضا تهیه و به هیات رئیسه تقدیم شده امکانپذیرتر است.
وی افزود: در طرح مدیریت واحد شهری به موضوع استخدام در شهرداریها پرداخته شده است، در حقیقت به موجب طرح مدیریت واحد شهری بیست و سه دستگاه و ادارات مختلف تحت نظر شهرداری قرار خواهند گرفت که با این شرایط شهرداری در محدوده جغرافیایی شهر مدیریت همه امور را بر عهده خواهد داشت.
ابوترابی با بیان اینکه برای تدوین طرح مذکور مطالعات تطبیقی بسیاری صورت گرفته است، گفت: در هفده کشور دنیا تمام اختیارات و امور شهر به شهرداریها واگذار شده است، با تحقق مدیریت واحد شهری منطقه بندی شهری یکسان و ساماندهی میشود، در طرح مدیریت واحد شهری از عدم جوابگویی شهرداری به دلیل نداشتن اختیار هم جلوگیری میشود.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی، یادآور شد: یکی از مشخصات طرح واحد شهری انتخاب شهردار توسط شوراها است، در لایحه دولت انتخاب شهرداران بر عهده مردم قرار داده شده بود اما با انجام بررسیها و ملاحظات پارلمان محلی در طرح مذکور، این مورد را تغییر و اصلاح کردیم.