مازندشورا: علی نجفی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : دیروز پس از اقدام شرکت ' ترکمن گاز ' در قطع گاز صادراتی به ایران ، با مسئولان وزارت نفت و شرکت ملی گاز صحبت کردم و قول دادند که با مدیریت مصرف و صرفه جویی مردم ، زمستان سال جاری بدون قطعی گاز در مازندران پایان یابد.
وی از اقدام شرکت ترکمن گاز گله کرد و ادامه داد : طرف ترکمن با قطع گاز ایران ، حسن همجواری را در عمل به جا نیاورده است ، ولی مردم ما با مدیریت در مصرف اجازه نخواهند داد این شرکت به خواسته هایش دست یابد.
شرکت ترکمن گاز مدعی طلب 1.8 میلیارد دلاری از شرکت ملی گاز ایران بابت صادرات در سال های 1386و 1387 شده است ، در حالی که تهران آن را قبول ندارد و خواستار ارجاع موضوع به داوری بین المللی است.
این شرکت در دی ماه 1386 که سرمای زمستان به اوج خود رسید و بیش از 20 استان کشور با افت شدید دمای هوا و یخبندان مواجه شدند ، با سواستفاده از این فرصت و مغایر با قرارداد منعقد شده ، قیمت گاز صادراتی خود به ایران را 9 برابر کرد و از 40 دلار به ازای هر هزار مترمکعب به 360 دلار افزایش داد.
دولت وقت ایران، به هر دلیلی در آن مقطع زمانی با این درخواست غیرمنطقی موافقت کرد و بدین ترتیب براساس محاسبات ترکمن ها، طلبی حدود 1.8 میلیارد دلار به حساب ایران نوشته شد.
شرکت ترکمن گاز هم اکنون بار دیگر با مشاهده سرمای کم سابقه پائیزی در مناطق مختلف ایران به دنبال سواستفاده از موقعیت افتاده و ادامه صادرات گاز به ایران را به دریافت طلب واهی 1.8 میلیارد دلاری مشروط کرده است .
** جدیت مجمع نمایندگان در تکمیل خط لوله دامغان - کیاسر
نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این که مردم ایران با صرفه جویی اجازه باج خواهی به شرکت ترکمن گاز نخواهند داد ، گفت : مجمع نمایندگان مازندران به طور جدی به دنبال تکمیل هر چه سریع تر خط لوله گازی دامغان به کیاسر و ساری است.
وی افزود : در این مسیر اگر دولت موانعی پیش رو داشته باشد ، نمایندگان مازندران تمام قد در رفع موانع در کنار دولت هستند.
نجفی گفت : با تکمیل این طرح ، مشکل افت فشار گاز در مازندران به طور کامل رفع خواهد شد و مسئولان وزارت نفت قول داده اند که تا قبل از زمستان سال 96 این طرح بزرگ را افتتاح کنند.
مصرف گاز مازندران روزانه 22 تا 26 میلیون متر مکعب است و گاز وارداتی از ترکمنستان تنها کمتر از سه درصد مصرفی کشور را تامین می کرد.
شرکت ترکمن گاز از ساعت 10 دیروز یکشنبه شیر گاز صادراتی به ایران را بست و بر خلاف گمانه زنی های اولیه تاکنون هیچ مشکلی برای مشترکان خانگی و صنعتی مازندران ایجاد نشده است .
مدیرعامل شرکت ملی گاز مازندران اعلام کرد که با وجود فعال بودن تمامی 118 جایگاه سی ان جی و مصرف گاز در تمامی صنایع و نانوائی استان هیچ گونه افت فشاری تاکنون رخ نداده است .
دولت تدبیر و امید در سه سال گذشته علاوه بر پرداخت ماهانه پول گاز وارداتی از ترکمنستان و تسویه تمامی بدهی های قانونی ، میزان واردات گاز از این کشور را هم کاهش داده است .
با این وصف نمایندگان شرکت ملی گاز ایران به منظور رعایت قواعد و مقررات حقوقی حاکم بر قراردادهای بین المللی و جلوگیری از هرگونه احتمال کمبود گاز در کشور چند روز با مسئولان شرکت ترکمن گاز مذاکره کردند ولی به نتیجه ای دست نیافتند.
جمهوری اسلامی معتقد است افزایش قیمت گاز در سال 86 از سوی شرکت ترکمنی خلاف نظام حقوقی حاکم بر قرارداد میان دو کشور بوده این شرکت باید برای دریافت طلب ادعایی خود پرونده را به دادگاه بین المللی ارجاع دهد ، اقدامی که مسئولان شرکت ترکمن گاز از آن اباء دارند.
شرکت ملی گاز ایران اعلام کرده است که با توجه به رفتار خلاف قرارداد شرکت ترکمن گاز ، ایران با قطع واردات گاز از ترکمنستان با شتاب بخشیدن به ساخت خط لوله های در دست ساخت و تغییر موقت سوخت صنایع از گاز به سوخت مایع، می تواند نیاز نواحی شمالی شرقی کشور را رفع کند .
کارشناسان حقوقی و اقتصادی معتقدند شرکت ترکمن گاز بازنده اصلی این ماجرا خواهد بود زیرا بزرگ ترین مشتری خود را از دست خواهد داد.
خبرنگار : فریبرز سیفی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
7343/1654