مازندشورا: ربیع فلاح روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : مشترکان گاز خانگی در مازندران اطمینان داشته باشند که تامین گاز مصرفی آنان با وجود بدعهدی شرکت ترکمنی ، در اولویت قرار دارد.
وی گفت : ستاد مدیریت بحران مازندران از مدت ها قبل برنامه ریزی های لازم را برای مقابله با قطعی احتمالی گاز صادراتی ترکمنستان به ایران انجام داد و امکانات و تجهیزات لازم برای مقابله با این اقدام پیش بینی شده است .
نماینده عالی دولت در مازندران اظهار داشت : اگر چه فرایند مورد نیاز برای مقابله با این مشکل فراهم شد ، ولی موفقیت این طرح ها در گرو همکاری و تعامل مردم ، بخصوص مدیریت در مصرف و صرفه جویی آنان است .
فلاح گفت : مردم ما همواره در برهه های حساس کشور به کمک مسئولان آمدند و این بار نیز برای غلبه بر باج خواهی شرکت گاز ترکمنستان باید با صرفه جویی و مصرف بهینه ، کمک کار مسئولان کشور باشند.
بر اساس آمارهای رسمی ، شرکت گاز مازندران یک میلیون و 215 هزار مشترک دارد و مصرف روزانه این استان هم 22 تا 26 میلیون متر مکعب است .
مسئولان شرکت گاز مازندران ابراز اطمینان کرده اند که قطعی گاز صادراتی ترکمنستان با صرفه جویی مشترکان خانگی هیچ مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
برآوردهای صورت گرفته ثابت کرده است اگر مشترکان خانگی در مازندران یک درجه از دمای هوای خانه هایشان کم کنند ، حدود پنج میلیون متر مکعب در مصرف گاز استان صرفه جویی خواهد شد.
شرکت ترکمن گاز از 12 دی ماه امسال شیر گاز صادراتی به ایران را بست . این شرکت مدعی طلب 1.8 میلیارد دلاری از شرکت ملی گاز ایران بابت صادرات در سال های 1386و 1387 شده است ، در حالی که تهران آن را قبول ندارد و خواستار ارجاع موضوع به داوری بین المللی است.
این شرکت در دی ماه 1386 که سرمای زمستان به اوج خود رسید و بیش از 20 استان کشور با افت شدید دمای هوا و یخبندان مواجه شدند ، با سواستفاده از این فرصت و مغایر با قرارداد منعقد شده ، قیمت گاز صادراتی خود به ایران را 9 برابر کرد و از 40 دلار به ازای هر هزار مترمکعب به 360 دلار افزایش داد.
دولت وقت ایران، به هر دلیلی در آن مقطع زمانی با این درخواست غیرمنطقی موافقت کرد و بدین ترتیب براساس محاسبات ترکمن ها، طلبی حدود 1.8 میلیارد دلار به حساب ایران نوشته شد.
شرکت ترکمن گاز هم اکنون بار دیگر با مشاهده سرمای کم سابقه پائیزی در مناطق مختلف ایران به دنبال سواستفاده از موقعیت افتاده و ادامه صادرات گاز به ایران را به دریافت طلب واهی 1.8 میلیارد دلاری مشروط کرده است .
دولت تدبیر و امید در سه سال گذشته علاوه بر پرداخت ماهانه پول گاز وارداتی از ترکمنستان و تسویه تمامی بدهی های قانونی ، میزان واردات گاز از این کشور را هم کاهش داده است .
شرکت ملی گاز ایران اعلام کرده است که با توجه به رفتار خلاف قرارداد شرکت ترکمن گاز ، ایران با قطع واردات گاز از ترکمنستان با شتاب بخشیدن به ساخت خط لوله های در دست ساخت و تغییر موقت سوخت صنایع از گاز به سوخت مایع، می تواند نیاز نواحی شمالی شرقی کشور را رفع کند .
کارشناسان حقوقی و اقتصادی معتقدند شرکت ترکمن گاز بازنده اصلی این ماجرا خواهد بود زیرا بزرگ ترین مشتری خود را از دست خواهد داد.
خبرنگار : حسین فلاحتی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
6982/1654