مازندشورا: سید علی ادیانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : ایران به عنوان کشور اول تولید کننده گاز و دومین کشور در تولید نفت جهان است و از بابت تهیه این انرژی ها رتبه دار است .
وی با تاکید بر اینکه هم اکنون کشور تولید به اندازه کافی گاز دارد ، ادامه داد : در شرایط فعلی و با قطع گاز از سوی شرکت ترکمنی ، به وجود نیامدن مشکلی در تامین سوخت استان های شمالی کشور مشروط بر استفاده عقلانی و اسلامی از گاز توسط مردم است .
به گفته نماینده مردم قائمشهر ، سوادکوه ، جویبار ، سوادکوه شمالی و سیمرغ در مجلس شورای اسلامی موفقیت در عملی شدن تمهیدات مسئولان وزارت نفت و شرکت ملی گاز برای مقابله با مساله قطعی گاز ترکمنستان منوط به همکاری و تلاش مردم در مصرف انرژی است .
وی مصرف بهینه و به اندازه انرژی را یک قاعده اسلامی و انسانی دانست و ادامه داد : کشورهای بیگانه پیگیر منافع خود هیچگاه به فکر کشور و مردم ما نیستند .
ادیانی اضافه کرد : در شرایط فعلی و برای حفظ منافع ملی ایجاب می کند که مصرف درست گاز را مبنای کار قرار بدهیم .
وی با اشاره به اینکه مازندران خط مستقل انتقال گاز ندارد ، افزود : با اتمام خط انتقال گاز از دامغان به نکا ، این مشکل رفع می شود .
این نماینده مجلس شورای اسلامی گفت : تاکنون لوله گذاری 100 کیلومتر از این مسیر انجام شد و با رفع موانع زیست محیطی و تملک اراضی در 70 کیلومتر از مسیر باقی مانده ، وقفه ایجاد شده در راه اجرای این طرح برطرف می شود .
وی افزود : وزرات نفت و شرکت ملی گاز وعده داده اند که این طرح تا ابتدای فصل سرد سال آینده تکمیل شود و لازم است مسئولان مازندران نیز برای تحقق آن همکاری و مساعدت لازم را با این وزارتخانه و شرکت گاز داشته باشند .
شرکت ترکمن گاز از 12 دی ماه امسال شیر گاز صادراتی به ایران را بست . این شرکت مدعی طلب 1.8 میلیارد دلاری از شرکت ملی گاز ایران بابت صادرات در سال های 1386و 1387 شده است ، در حالی که تهران آن را قبول ندارد و خواستار ارجاع موضوع به داوری بین المللی است.
این شرکت در دی ماه 1386 که سرمای زمستان به اوج خود رسید و بیش از 20 استان کشور با افت شدید دمای هوا و یخبندان مواجه شدند ، با سواستفاده از این فرصت و مغایر با قرارداد منعقد شده ، قیمت گاز صادراتی خود به ایران را 9 برابر کرد و از 40 دلار به ازای هر هزار مترمکعب به 360 دلار افزایش داد.
دولت وقت ایران، به هر دلیلی در آن مقطع زمانی با این درخواست غیرمنطقی موافقت کرد و بدین ترتیب براساس محاسبات ترکمن ها، طلبی حدود 1.8 میلیارد دلار به حساب ایران نوشته شد.
شرکت ترکمن گاز هم اکنون بار دیگر با مشاهده سرمای کم سابقه در مناطق مختلف ایران به دنبال سواستفاده از موقعیت افتاده و ادامه صادرات گاز به ایران را به دریافت طلب واهی 1.8 میلیارد دلاری مشروط کرده است .
دولت تدبیر و امید در سه سال گذشته علاوه بر پرداخت ماهانه پول گاز وارداتی از ترکمنستان و تسویه تمامی بدهی های قانونی ، میزان واردات گاز از این کشور را هم کاهش داده است .
شرکت ملی گاز ایران اعلام کرده است که با توجه به رفتار خلاف قرارداد شرکت ترکمن گاز ، ایران با قطع واردات گاز از ترکمنستان با شتاب بخشیدن به ساخت خط لوله های در دست ساخت و تغییر موقت سوخت صنایع از گاز به سوخت مایع، می تواند نیاز نواحی شمالی وشرقی کشور را رفع کند .
کارشناسان حقوقی و اقتصادی معتقدند شرکت ترکمن گاز بازنده اصلی این ماجرا خواهد بود زیرا بزرگ ترین مشتری خود را از دست خواهد داد.
خبرنگار : فاطمه قنبری قادیکلایی **انتشار دهنده:سید محسن حسن نیا
/1899/2096