مازندشورا:به گزارش خبرنگار مهر، عباس محمد صالحیان عصر چهارشنبه در سمینار آموزشی صرفهجویی و برچسب انرژی در ساختمانها در محل باشگاه برق ساری، اظهار کرد: در کشور ما استانداردها در بخش ساختمان بهاندازه کافی و در برخی موارد خیلی بیشتر هم وجود دارد ولی مجری و مسئول اجرای این استاندارد بر طبق قانون، سازمان ملی استاندارد است.
وی افزود: این سازمان هنوز با توجه به تعداد زیاد ساختمانها نتوانسته پتانسیل و مکانیزم و روش اجرایی و اعتبارات بازرسی آن را مهیا کند لذا همچنان در اجرای استانداردهای ساختمان مشکلاتی وجود دارد.
وی بابیان اینکه طراحی ساختمانها بایستی بر اساس طرح شرکتهای بازرسی باشد، ادامه داد: این شرکتها موظف هستند در ساختمانها طرح سازمان ملی استاندارد را اجرا کنند.
رئیس گروه استاندارد و نظامهای بهرهبرداری دفتر توسعه انرژیهای نو برق و انرژی، در ادامه با اعلام اینکه اگر سازمان ملی استاندارد در اجرای این استانداردها کوتاهی کند، وزارت نیرو و نفت میتواند مستقلاً عمل کند، اضافه کرد: در همین راستا در حال حاضر به دنبال آن هستیم طرح برچسب انرژی در ساختمانهای اداری مجموعه وزارت نیرو اجرایی شود.
صالحیان در ادامه میزان کل مصرف انرژِی برق را در ساختمانهای کشور رابین ۶۰۰ تا ۷۵۰ کیلووات ساعت بر مترمربع در سال عنوان کرد و افزود: بر طبق این آمار وضعیت مصرف در ساختمانهای ما خیلی از اعداد متوسط ساختمانهای کشورهای پیشرفته بیشتر و تا سه و چهار برابر است و حتی در برخی کاربریها بعضاً در بخش اداری هم این آمار بیشتر است.
وی، بابیان اینکه مدیریت مصرف با حداقل امکانات تأثیرگذاری زیادی دارد، افزود: با مدیریت بهرهوری بسیاری از مشکلات ما حل خواهد شد.
رئیس گروه استاندارد و نظامهای بهرهبرداری دفتر توسعه انرژیهای نو برق و انرژی، وضعیت موجود مصرف انرژی را در کشور از حد متوسط بالاتر عنوان کرد و گفت: برای مدیریت بارهای سرمایشی پرمصرف راهکارهایی وجود دارد که شامل استفاده از فنّاوری روز سرمایشی باراندمان بالا، آگاهسازی و آموزش در مصرف و بهرهبرداری انرژی، تدوین برنامه جامع فنی و اقتصادی در امر سرمایشی در صنعت برق، بازنگری فلسفه طراحی شبکههای توزیع باوجود بارهای سرمایشی و تدوین و بازنگری قوانین، آئیننامهها و دستورالعملها و ایجاد ضمانتهای لازم برای اجرای آنها، است.
صالحیان، درباره سیستمهای ذخیرهسازی در ساختمانها گفت: با توجه به هر اقلیمی برخی از ساختمانها پتانسیل ذخیرهسازی انرژی رادارند، زیرا این روش در کشور ما باوجود زمینه بکری که برای این بخش وجود دارد قابلاجرا است.
وی، ادامه داد: در موتورخانههای مرکزی که چیلر استفاده میشود میتوان در ساعات بیباری از پتانسیل ذخیرهسازی استفاده کنیم لذا تجهیزات در این زمان شارژ شده و تا زمان پیک سیستم ذخیرهسازی نگهداری میشود و بعد در زمان پیک تهویه مطلوب راهاندازی و بهکارگیری میشود.
این کارشناس وزارت نیرو در ادامه تصریح کرد: ازآنجاییکه در فصل تابستان در زمان پیک ۴ هزار مگاوات کمبود انرژیداریم، با این روش میتوانیم از ۲۵ درصد پتانسیل ذخیرهسازی استفاده کنیم.
صالحیان ارکان اساسی اصلاح الگوی مصرف انرژی را برشمرد و ادامه داد: اصلاح رفتار مصرفکننده، اصلاح قیمت حاملهای انرژی اصلاح ساختار قوانین جهت اعمال مدیریت تقاضا، ارتقاء فناوری شامل توسعه انرژیهای تجدید پذیر و تولید همزمان برق و حرارت در ساختمانها و ایجاد ساختمانهای سبز یا انرژی صفر ازجمله این ارکان است.
وی در ادامه استدلال کرد: ما نمیتوانیم اثربخشی طرح برچسب انرژی را بدون اصلاح رفتار دنبال کنیم؛ از سویی سیاستهای افزایش قیمت حاملهای انرژی بدون ایجاد زیرساخت و اعمال سیاستهای غیر قیمتی هماهنگ به شرکتهای اقتصادی تبدیل میشود لذا سیاستهای غیر قیمتی بدون اعمال سیاستهای قیمتی غیرکارا خواهد بود.
این کارشناس وزارت نیرو، عنوان کرد: در حال حاضر در کشور ما ایجاد ساختمانهای سبز یا انرژی صفر ضرورتی ندارد زیرا ما باید وضعیت ساختمانهای کشور را به کف مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان (صرفهجویی در مصرف انرژی) برسانیم درعینحال در الگوی مصرف ماده ۱۸ و آئیننامه اجرایی آن تهیهشده که هنوز به تصویب هیئتوزیران نرسید با اجرای این مبحث و ماده ساختمانها به ردههای " ای و " دی" میرسند و بعد میتوانیم ایجاد ساختمان سبز را در دستور کار قرار دهیم.
صالحیان، راهکارهای استفاده از فناوری و تجهیزات استاندارد پربازده در بخشهای ساختمان و فرآیندهای انرژی بر را برشمرد و گفت: این بخش شامل خطوط تولید پربازده، لزوم اجرای برچسب انرژی در تجهیزات انرژی بر جهت ارتقاء کارایی تجهیزات انرژی بر، تولید تجهیزات نوین در سیستمهای روشنایی و پیادهسازی سیستم زمین و ارتقاء کیفیت مصالح از طریق اجرای استانداردها و توسعه آزمایشگاههای مربوطه، است.