بیکاری دانش‌آموختگان کشاورزی زیبنده استان مازندران نیست

اختصاصی مازندشورا: مازندران قطب کشاورزی کشور است و جای تاسف دارد که حدود 8 هزار فارغ التحصیل کشاورزی جویای کار داریم و سالانه نیز به تعداد آنها افزوده می شود و هیچ تدابیری برای بکارگیری از این ظرفیت اندیشیده نمی‌شود.

اختصاصی مازندشورا: «احمد زیار لاریمی» عضو شورای استانی سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی مازندران است. زیار لاریمی متولد 1354 در شهر ساری است و در حال حاضر دانشجوی روزانه مقطع دکتری در رشته کشاورزی در دانشگاه سراسری علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری می‌باشد. 

زیار لاریمی به غیر از حضور در شورای سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان، قریب به سه سال مسئول دفتر صدور مجوزهای حوزه کشاورزی شهرستان ساری با حدود 460 روستا نیز هست. زیارلاریمی از سال 86 شروع به تدریس در دانشگاه‌های استان مازندران در رشته تخصصی کشاورزی کرد.

 

رسالت اصلی سازمان توانمندسازی اعضا است نه اشتغال

رسالت اصلی سازمان نظام مهندسی استان توانمندسازی اعضای سازمان است و برخلاف تفکر عمومی جامعه، این سازمان متولی اشتغال  فارغ التحصیلان بخش کشاورزی نمی‌باشد.

 

بخشی از عملکرد شورای چهارم سازمان نظام مهندسی کشاورزی

یکی از مهم‌ترین کارهای شورای چهارم سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی عقد چهار تفاهم نامه سه جانبه در سال 94 بین سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان مازندران و استانداری مازندران، رئیس سازمان جهاد کشاورزی، مدیرکل شیلات استان، مدیر کل محیط زیست استان و مدیر منابع طبیعی استان بوده که باید قریب به 80 امور از این سازمان‌ها و ارگان‌ها به سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی  واگذار شوند تا فارغ التحصیلان بخش کشاورزی در این حوزه‌ها مشغول به کار شوند.

 

عدم همکاری ارگان‌های دولتی با بخش خصوصی

سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی یک تشکل کاملا خصوصی است و مستلزم حمایت ارگان‌های دولتی در این بخش است. برای بهره برداری از ظرفیت‌های فارغ التحصیلان بخش کشاورزی باید ارگان‌های دولتی برون سپاری و واگذاری امور به بخش خصوصی را در دستور کار داشته باشند.

 

محصولات کشاورزی استان خام فروشی می‌شود

مشکل دیگر مازندران در حوزه کشاورزی عدم وجود صنایع تبدیلی و کشاورزی است. به عنوان مثال چرا صنعت تراکتورسازی باید در تبریز باشد در حالی که مازندران قطب کشاورزی کشور است. بیشتر محصولات کشاورزی استان به صورت خام فروشی به استان‌های دیگر ارسال می‌شوند و در آنجا تبدیل و فرآوری می‌شود و با چند برابر قیمت دوباره بر سر سفره‌های ما می‌آید.

 

در صادرات محصولات کشاورزی استان موفق عمل نکردیم

هرچند واردات بی‌رویه ضربه بزرگی برای کشاورزی است اما ما در صادرات هم مشکلاتی داریم و موفق عمل نکرده‌ایم. دلایل عمده این اتفاق را به طور خلاصه می‌توان  1-عدم استاندارد بودن محصولات کشاورزی 2- نبود برند خاص و مشخص در دنیا و عدم برندسازی 3- عدم بسته بندی مناسب مورد پذیرش کشورها نام برد.

 

فرهنگ استفاده از کارشناس در کشاورزی جا نیفتاده است

کشاورزی مازندران اکثرا به صورت سنتی و پدرپیشگی انجام می‌شود و به دلیل هزینه زیاد و نبود یارانه در کشاورزی و عدم حمایت‌های دولت، کشاورزی مازندران نتوانست منطبق با تکنولوژی روز پیش برود. عدم استفاده از ظرفیت‌های کارشناسی فارغ التحصیلان برای افزایش بهره‌بری محصولات از عمده‌ترین دلایل موفق نبودن کشاورزان است.

 

نیاز نگاه ویژه‌ در حوزه کشاورزی به مازندران

ما در بعضی از محصولات استراتژیک از جمله تولید گوشت سفید، جوجه یکروزه، برنج و مرکبات رتبه اول تا سوم را در کشو دارا هستیم و باید نگاه ویژه‌ای در حوزه کشاورزی به مازندران نسبت به سایر استان‌ها صورت گیرد این در حالی است که تا به حال اتفاق خاصی رخ نداده است.

 

بیکاری فارغ التحصیلان کشاورزی شایسته مازندران نیست

مازندران قطب کشاورزی کشور است و جای تاسف دارد که حدود 8 هزار فارغ التحصیل کشاورزی جویای کار داریم و سالانه نیز به تعداد آنها افزوده می شود و هیچ تدابیری برای بکارگیری از این ظرفیت اندیشیده نمی‌شود. این فارغ التحصیلان در هنگام تحصیل برای دولت بار هزینه‌ای داشتند و هدر رفتن این ظرفیت متخصص نیروی جوان و پر انرژی به ضرر خود نظام است. خیلی از این فارغ التحصیلان در حوزه‌های غیر تخصصی مشغول به کار هستند و این شایسته کشاورزی مازندران نیست.

 

هیچ استفاده‌ای از ظرفیت سازمان در ساری نشده است

سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی این ظرفیت را دارا است که در بحث پسماند (که یکی از سازمان‌های شهرداری ساری است) کمک حال مدیریت شهری باشد. ما در سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی قریب به 700 فارغ التحصیل مقطع کارشناسی تا دکتری رشته محیط زیست داریم که می‌توانند در حوزه زیست محیطی شهر کمک حال مدیریت شهری باشند اما متاسفانه در ادوار گذشته هیچ استفاده‌ای از این ظرفیت و پتانسیل در ساری نشده است.

 

آمادگی همکاری با شهرداری‌ها‌ را داریم

در حوزه فضای سبز نیز فارغ التحصیلانی در بخش گیاه پزشکی و گیاه شناسی داریم که می‌توانند در خصوص فضاسازی پارک‌ها، میادین، بلوارها و پیاده‌روها کمک حال مدیریت شهری باشند. این کارشناسان می‌توانند اقلیم منطقه را شناسایی کنند و ببینند چه گیاهی مناسب منطقه است و از آفات به دور و مقاومت بیشتری دارند که متاسفانه از این کارشناسان تاکنون هیچ استفاده‌ای نشده است. امیدواریم تفاهم نامه‌ای بین سازمان نظام مهندسی و شهرداری صورت گیرد و از این ظرفیت‌های موجود در حوزه فضای سبز، پسماند، میادین میوه و تره بار استفاده شود.

احمدزیارلاریمی