اختصاصی مازندشورا: دکتر همت محمدنژاد استاد دانشگاه در گفتوگو با مازندشورا گفت: موضوعی را در مطبوعات و جراید مبنی بر مدرک گرایی برخی مدیران خواندم که در آن به بعضی از مدیرانی که از برخی کشورهای مشترک المنافع مدرک خود را دریافت میکنند اشاره شده بود. بنده در اینجا میخواهم توضیحاتی در این رابطه ارائه کنم.
دکتر محمدنژاد افزود: دوستان ما بدانند اگر مدرک دکتری از خارج کشور به کسی بدهند این مدرک در ایران قابل قبول نیست مگر اینکه وزارت علوم ایران آن را ارزشیابی نمایند و به آن تاییدیه بدهد. در اینصورت آن مدرک دکتری قابل قبول است.
وی افزود: اداره جات هم بر اساس مدارک خارج از کشور حکمی نمیزند و چنانچه حکمی زده شود تخلف اداری است چون مدرک مهم و قابل قبول برای ادارهجات مدرکی هست که در ایران و از طرف وزارت علوم اعطا شود.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد ساری تصریح کرد: همچنین در جراید خواندم افراد با یک بار مراجعه به یکی از کشورهای مشترک المنافع مدرک دکتری دریافت میکنند. بنده این را شدیدا تکذیب میکنم و به صراحت میگویم اینگونه نیست. در گذشته سه نوع مدرک (غیرحضوری، نیمه حضوری و حضوری) را وزارت علوم ارزشیابی میکرد. در مدرک حضوری دانشجو باید 24 ماه از 3 سال را در آن کشور حضور میداشت. برای نیمه حضوری 12 ماه و اگر حداقل سالی دو بار در آن کشور حضور میداشت، مدرک غیرحضوری تلقی میشد.
دکتر محمدنژاد افزود: پس اگر فردی فقط با یک بار مراجعه مدرکی دریافت کرده باشد وزارت علوم ایران آن را ارزشیابی نخواهد کرد. اما مدارکی که افراد از کشورهای مشترک المنافع دریافت میکنند از دانشگاههایی هست که وزارت علوم ایران بر روی آنها تحقیق و بررسی کرده و مدرک دکتری که صادر کند مورد قبول ایران است. هرکسی مدرک کشورهای مشترک المنافع دارد نیاز است ارزشیابی آن را نیز نشان دهد و حتی یک نمونه را نمیتوان پیدا کنید که تنها با رفتن به آن کشور مدرک گرفته باشد.
این استاد دانشگاه گفت: چیش آمده است افرادی دانشجوی حضوری بودند و حداقل 24 ماه در آن کشور زندگی کردند اما هنوز مدرک شان ارزشیابی نشد چون وزارت علوم سختگیری میکند. مواردی وجود داشت که افرادی مدرک دکتری گرفتند اما در ایران آن مدرک، کارشناسی ارشد ارزشیابی شد.
وی افزود: دستگاههای نظارتی هم قطعا بررسی میکنند. از شما مطبوعات نیز میخواهم به مقوله مدرک گرایی توجه کنید چون انتخابات سال 96 را در پیش داریم گاها دیده میشود برخی افراد به خود لقب دکتر میدهند در حالی که مدرک دکتری ندارند و دانشجوی دوره فوق لیسانس هستند. بعضیها نیز مدارک خارج از کشور فاقد ارزشیابی دارند. در این مورارد قطعا دستگاههای نظارتی نظارت خواهند کرد. از مطبوعات نیز میخواهیم که روشنگری کنند تا افکار عمومی از چنین مواردی مطلع شوند.