مازندشورا:علیرضا انصاری در حاشیه جلسه هماهنگی ساماندهی واحدهای خانه مسافر استان مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: با مصوبه هیئت وزیران آیین نامه ساماندهی و نرخ گزاری شد خانه استیجاری و مسافر کاشانه حذف شد و و ماده یک آن در بند دو به صراحت اشاره می کند که خانه مسافر از مصادیق تاسیسات گردشگری است و از دستاوردهای دولت تدبیر و امید در راستای بحث اقتصاد مقاومتی است.
وی در خصوص تفاوت طرح جدید با طرح قدیم گفت:براساس مصوبه هیات وزیران دولت موظف شد که دستورالعمل خانه مسافر را تدوین کند قبل از آن یک شیوه نامه داخلی وجود داشت از خرداد ۹۵ به کل کشور در یک چارچوب جدید ابلاغ شد.
وی از ویژگی های مهم این طرح را هماهنگی همه دستگاه ها دخیل در کشور در قالب کمیته های هماهنگی استانی و راهبری خانه مسافر ،ایجاد یک ساختار الکترونیکی کاملا غیر انحصاری برای کسب و کار نوین ارزیابی کرد و گفت: هر کسی که وب سایت فعال در حوزه رزرواسیون دارد می تواند با متصل شدن به دیتابیس مرکزی این سامانه شرکت ایرانگردی و جهانگردی و اخذ قرارداد با این شرکت به اطلاعات آنلاین در مورد خانه مسافر دسترسی پیدا کند.
انصاری افزود:از دیگر تغییرات جدید که از خرداد ۹۵ شروع شده در تمامی روستاها و شهرها هم برای مسافران داخلی و هم مسافران خارجی این اجازه فراهم شد و از تولی گری چند گانه جلوگیری شد
وی با بیان اینکه برخی از موارد شیوه نامه قبلی با دستورالعمل جدید یک تفاوت هایی دارد یادآور شد:مثلا تصاویر خانه مسافر به صورت واضع برای رزرو درج می شود مسولیت بیمه مدنی در آن لحاظ شده و به نوعی جدی تر پیگیری می شود.
مدیر سامانه خانه مسافر کشور خاطر نشان ساخت:در گذشته این روند فقط صدورمجوز به صورت دستی بود با صدور مجوز برای این خانه ها صاحبخانه تحت حمایت قانون درمیاد و چنانچه ناهنجاری توسط مسافر صورت بگیرد از صاحبخانه حمایت می کند در غیر این صورت صاحبخانه دجار دردسر شده و به نوعی شریک جرم شمرده می شود .
وی در ادامه گفت: از طریق این ساانه شبکه آژانسهای داخلی و خارجی کشور ،شبکه بازاریاب های اینترنتی کشور و نرم افزارها به خانه هایی که مجوز گرفتند متصل شده و می توانند علاوه بر فصل پیک در زمان غیر پیک هم مسافر داشته باشند و چنانچه استاندارد لازم را داشته باشند مسافر خارجی جذب کنند وامها و تسهیلات از صندوق های مختلف و تعرفه صنعتی برای آب و برق نیز از دیگر مزایای این طرح است
وی در خصوص دورنمای طرح ساماندهی خانه مسافرگفت: ما برای اجرای این طرح ۱۵ کشور را به صورت میدانی مطالعه کردیم در هر سه سطح کشورهای توسعه یافته،درحال توسعه و توسعه نیافته موضوع خانه مسافر در دستور کار گردشگری است و کمک حال صنعت گردشگری هستند مطالعات جهانی هم نشان داد کسانی که در خانه مسافر ساکن می شوند همپوشانی کمی نسبت به کسانی دارند که در هتل های لوکس مستقر می شوند لذا خانه مسافر لازمه توسعه گردشگری کشور بوده و دولت ها هم حمایت می کردند.
مدیر سامانه خانه مسافر کشور گفت:برنامه ششم توسعه ما می گوید ۲۰ میلیون گردشگر یعنی ۳ برابر ظرفت ورودی فعلی ظرف ۵ سال باید وارد کشور شود با هیچ متد یا توانمندی نخواهیم توانست به اندازه همه این تعداد گردشگر خارجی جدای از گردشگران داخلی هتل تاسیس کنیم طبیعی است که از الگوی کشورها در حال توسعه و توسعه نیافته کمک بگیریم و خانه مسافر را توسعه دهیم .
وی افزود:مطالعه ما نشان داد بیش از ۲۰۰ هزار خانه مسافر و ۱۰۰ هزار صاحبخانه مشغول به کار هستند اما کمتر از ۱۰ درصد در قالب این طرح تحت حمایت قانون درآمدند یعنی یک کسب و کار زیرزمینی که درآمار اشتغال نمی آید.
انصاری تاکیید کرد:ما برنامه ششم توسعه برایمان ملاک است که در درجه اول این ۲۰۰ واحد را ساماندهی کنیم و در درجه دوم مناطقی که زیرساخت گردشگری کمتری داریم و اما به عنوان مقاصد سفر مشخص شده اند با تمرکز بیشتری پیگیری می کنیم تا بتوانیم ظرفیت اقامتی بیشتری برای گردشگران خارجی فراهم کنیم.
وی با اشاره به اینکه مازندران سهم اصلی خانه مسافر را دارد و بین ۸۰ تا ۱۵۰ هزار خانه مسافر برآور شده که به صورت موقت و یا دایم فعال هستند در سال جاری برنامه ریزی مدونی صورت گرفته تا یک ششم ظرفیت خانه سافر مازندران یعنی قریب به ۲۵ هزار خانه مسافر تا سال ۹۷ ساماندهی شود و در حال حاضر هم ۱۰ مجری مشغول به کار هستند.
انصاری افزود:امسال اولویت ما در استانهای شمالی مازندران است انتظار داریم که دستگاه های مرتبط نسبت به اجرای قانون عنایت بیشتری داشته باشند تا مقررات ههم در قسمت سلبی و هم ایجابی آن به اجرا دربیاد تا ساماندهی یک ششم از ظرفیت استان و ۲۵ هزار واحد خانه مسافر اجرایی شود متاسفانه برخی از دستگاه ها و شهرداریها موازی کاری می کنند و خودشان نسبت به به احداث کیوسک و صدور مجوز اقدام می کنند که خلاف مقررات است.
ارتباط خوبی بین هتل ها و خانه مسافر برقرار نبوده و هتلداران با این دیدگاه که خانه مسافرها بازار آنها را مختل کردند
وی با بیان اینکه ارتباط خوبی بین هتل ها و خانه مسافر برقرار نبوده و هتلداران با این دیدگاه که خانه مسافرها بازار آنها را مختل کردند گفت:هتلداران به جای رقابت مثبت دو راهکار حذف خانه مسافر و یا واگزاری مدیریت آنها به جامع هتلداران را ارایه می دهند که واقع گرایانه نیست .
وی گفت:حذف ۱۰۰ هزار صاحبخانه در کشور تبعات امنیتی،اجتماعی،سیاسی و فرهنگی دارد در دورانی که سیاست دولت اشتغالزایی است نمی تواند ممر درآمد یک خانواده را قطع کند اما وقتی خانه مسافر مجوز بگیرد و مالیات پرداخت کند این به نفع فرد،حاکمیت ،مردو و صنعت گردشگری است.
وی با اشاره به انکه هتلها از خانه های بدون مجوز آسیب می بینند گفت:در هیچ جای دنیا مدیریت صنفی به صنف دیگر واگزار نمیشود هر یک تخصصی،تبعات و ملاحظات خودش را دارد به نفع هتلهاست که ساماندهی خانه مسافر اتفاق بیافتد تا هم برابری قیمت و هم نظارت متعادل پیش بیاید.
وی گفت پیشنهاد من این است که یک بازی برد برد تعریف کنیم هتلها و خانه مسافر در کنار هم بر روی سند ششم توسعه تمرکز کنند و مشتری خارجی جذب کنند بیاییم کیفیت ساماندهی را ارتقا بدهیم
وی افزود:قانون مشخص کرده که دستگاه های دولتی و شبه دولتی از صنعت گردشگری و مدیریت واحدهای اقامتی خارج شوند این بهترین فرصت است به هم کمک کنیم تا این تولیگری دستگاه های دولتی در مراکز اقامتی خاتمه پیدا کند و از ان ظرفیت بهه نفع خودشان استفاده کنند.