بایدها و نبایدهای فصل پاییز از دیدگاه طب ایرانی/شلغم، دشمن بدون رقیب ویروس سرماخوردگی در پاییز

مازندشورا: متخصص طب ایرانی گفت: برای پیشگیری از سرماخوردگی‌های مکرر، توصیه می‌شود از ابتدای ورود شلغم به بازار، تا آخرین روزهای حضور آن، شبی یک عدد شلغم متوسط بخارپز در بهبود سرماهوردگی بسیار مفید خواهد بود.

مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان قائم‌شهر، روزهای آخر تابستان از پس هم می‌گذرند و چند قدمی بیشتر تا تجدید دیدار با پاییز هزار رنگ باقی نمانده است.

پاییزی که با آمدنش، چهره شهر کاملاً دگرگون شده و درختان، جشنواره رنگ و هنر برپا کرده و البته میوه‌های پاییزی با شکل و رنگ خود دلبری می‌کنند.

* هر فصل سال، دارای مزاج خاصی است

فصل پاییز از نظر پزشکان پیشین، زمانی است که هوا نه آن چنان گرم است که خود را خنک کنیم و نه آن‌چنان سرد که مجبور باشیم مانند فصل زمستان خود را بپوشانیم.

از دیدگاه طب ایرانی، هر فصل سال، دارای مزاج خاصی است و بر همین اساس، لازم است توصیه‌ها و تدابیر خاصی را برای حفظ تندرستی و پیشگیری از بروز بیماری‌ها و یا به حداقل رساندن عوارض و پیامدهای آنها به‌ویژه در کودکان با توجه به آغاز مدرسه به کار گرفت.

بیشتر حکمای ایرانی، طبیعت پاییز را سرد و خشک دانسته‌اند که البته مزاج فصول بر اساس ارتفاع منطقه، عرض جغرافیایی، نوع خاک، میزان بارندگی و رطوبت، فاصله تا دریا، نوع بادها و خیلی مسائل دیگر متغیر است و آنچه گفته شد مزاج معمول این فصل در منطقه معتدل و در قیاس با فصول دیگر است.

* تولید خون در پاییز کم می‌شود

متخصص طب ایرانی در گفت‌و‌گو با فارس با بیان اینکه هر فصل سال برای کسانی که مزاج آنها با آن فصل متناسب است، بهتر و برای مزاج غیرمتناسب ناسازگار خواهد بود، اظهار کرد: در این فصل، به خاطر متغیر بودن هوا، سرد بودن شب‌ها و صبح‌ها و آخر روز، گرم شدن هوا در وقت ظهر و آمیختگی دو فصل تابستان و زمستان، اندک تغییر هوایی و شرایطی که سبب بسته شدن منافذ بدن و غلیظ شدن و تجمع اخلاط در بدن می‌شوند، باعث تغییر و فساد اخلاط شده و سبب بیماری‌های صفراوی باقیمانده از تابستان و بیماری‌های سوداوی می‌شود.

ناصر رضایی‌پور افزود: طبع فصل پاییز طوری است که سستی و ضعف قوا را در موجودات به همراه دارد و به دلیل ضدیت مزاج این فصل با مزاج خون، تولید خون در پاییز کم می‌شود.

وی تصریح کرد: پاییز فصل بیماری‌های مزمن و آزاردهنده است و بیماری‌هایی مانند اختلال گوارشی، اگزما و خشکی پوست، ورم لوزه‌ها، درد مفاصل، عرق‌النساء یا دردهای سیاتیکی که با طبیعت سرد و خشک سازگارند در این فصل شایع‌تر هستند.

* پرهیز از خوردن میوه‌های سرد و تابستانی در پاییز

متخصص طب ایرانی با بیان اینکه در فصل پاییز باید تا جایی که ممکن است، تَری بدن را افزایش دهیم و از رفتارهایی که موجب خشک‌تر و سردتر شدن بدن می‌شوند پرهیز کنیم، اظهار کرد: خوردن غذاهایی همچون کنسروها، کمپوت‌ها، سوسیس، کالباس، فست‌فودها، سرخ کردنی‌ها، بادمجان، ماست و دوغ ترش، چای پررنگ در پاییز مناسب نیست.

رضایی‌پور ادامه داد: در این فصل باید از زیاده‌روی در مصرف میوه‌های سرد و تر تابستانی، لبنیات، قهوه، نسکافه، کاکائو، سیر و پیاز و غیره هم پرهیز کرد، درحالی که امروزه در همه روزهای سرد سال، هندوانه در میوه‌فروشی‌ها و کنار خیابان به فروش می‌رسد و مصرف میوه‌هایی مثل خیار و کاهو و مانند آنها ذره‌ای کم نمی‌شود.

* شادی، امید و دل‌خوشی، طبیعت گرم و تر دارند

وی خوردن آبگوشت با گوشت بره، آش‌های ساده، مرغ‌های درشت، تخم‌مرغ عسلی، شیرینی‌های طبیعی از شکر و بادام و پسته به مقدار متعادل را توصیه کرد و گفت: پروتئین‌ها، حبوبات، غلات، مغزها و خشکبار، سبزی و ادویه‌ها در فصل پاییز خوردنی‌های مناسب هستند.

متخصص طب ایرانی افزود: با توجه به سردی و خشکی مزاج پاییز، باید از حالات روحی و روانی همچون خشم، اضطراب، استرس و اندوه دوری کرد و در حد اعتدال موجبات شادی و دل‌شادی خود را فراهم کرد چراکه شادی، امید و دل‌خوشی، طبیعت گرم و تر دارند و به تعدیل عوارض پاییزی، رشد و نمو بهتر و دفع بیماری‌ها کمک می‌کند.

* رعایت اصول اولیه سلامتی

رضایی‌پور با بیان اینکه در فصول سرد سال، باید از فصد، حجامت و هرکاری که خون را کم می‌کند دوری کرد، اظهار کرد: در این فصول، خون‌سازی به خودی خود کاهش پیدا می‌کند و اگر روش‌های خون‌گیری بدون ضرورت واقعی انجام شوند، آسیب‌های سختی به‌دنبال دارند.

وی  در پایان گفت: برای پیشگیری از سرماخوردگی‌های مکرر، توصیه می‌شود از ابتدای ورود شلغم به بازار، تا آخرین روزهای حضور آن، شبی یک عدد شلغم متوسط بخارپز در بهبود سرماخوردگی بسیار مفید خواهد بود.

به گزارش فارس، تمام فصول سال زیبا و پرفایده هستند به شرط آنکه اصول اولیه سلامتی، خوردن و آشامیدن در آن به درستی و طبق توصیه‌های پزشکان و متخصصان امر سلامتی رعایت شود.

گزارش از مهرآسا جانعلی‌پور

انتهای پیام/86044/ح

پاییز ایرانی طبیعت خوردن متخصص دارند اینکه پرهیز میوه‌های مانند پاییزی بیماری‌های سلامتی گزارش روزهای می‌کند رضایی‌پور اظهار افزود دل‌خوشی رعایت اولیه توصیه می‌شوند همچون مناسب تابستانی متغیر البته دارای بیشتر تابستان گفت‌و‌گو دیدگاه پزشکان زمستان تولید تغییر منطقه عوارض پیشگیری بیماری‌ها اخلاط