مازندشورا: آئین های عزاداری در ماه محرم بویژه در چند دهه اخیر در تمامی ابعاد از ابزارها گرفته تا محتوا محتول شده است ، موضوعی که در عین ضرورت ، چنان دچار افراط شده که دیگر حتی به انتقادات برای اصلاح و ساماندهی اعتنائی ندارد .
کارشناسان مذهبی هشدار می دهند که متحول کردن و نوسازی آئین عزاداری با رنگ و لعات خرافه و سبک سری در درازمدت دلزدگی و بی رغبتی مردم به حضور در این آئین ها را به همراه خواهد داشت .
به اعتقاد این کارشناسان ؛ کوتاهی ، زیاده روی و تحریف در عزاداری ماه محرم نه تنها به بیان درست و مناسب مسائل و اهداف سیره ائمه اطهار (ع) کمکی نمی کند ، بلکه آسیب های جدی را بر بدنه دین و فهم درست از وقایع تاریخی آن وارد می کند .
مهم ترین هدف قیام عاشورا احیای فریضه امر به معروف و نهی از منکر و اقامه نماز بوده است و طبیعی است که پاسداشت و حفظ اهداف و ارزش های این قیام باید در بوران آسیب های مختلف در بعد اندیشه و مبانی فکری، گفتار ، نوشتار و رفتار مورد تاکید قرار گیرد .
ماه محرم و مجالس عزدارای سرور و سالار شهیدان می بایست مجالسی همراه با تحول روحی و تربیتی باشد که در آن مسائل لازم در خصوص اهداف و ویژگی های این واقعه مهم تاریخ دین اسلام به جامعه عرضه شود .
در این میان تاکید بر وعظ و سخنرانی در خصوص اهداف ناب قیام حسینی توسط سخنرانان در مجالسی که توسط هیات های مذهبی برپا می شود می تواند در فهماندن درست ابعاد این موضوع تاثیر داشته باشد تا مردم به آگاهی لازم دست یابند .
** تاکید بر شور به جای شعور
یک کارشناس مذهبی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت : ورود خرافات در مراسم عزاداری محرم بدآموزی برای مخاطبان بویژه نسل جوان ایجاد می کند و باعث مغفول ماندن واقعیت این واقعه تاریخی می شود .
سید کریم صادق نیا افزود : مداحی ها که همان بیان سوزناک ابعاد واقعه کربلا و اهداف این قیام است می بایست از طریق اشعار ناب و پرمحتوی در مجالس بیان شود .
وی ادامه داد : اشعار و مداحی های ناب و پر محتوی می تواند در افزایش بار اطلاعاتی جامعه در خصوص واقعه عاشوراء تاثیرگذار باشد که این مهم نباید مورد غفلت قرار گیرد .
صادق نیا که مسئولیت تشکل های دینی مازندران را برعهده دارد ، به رسوخ سبک های خاص مداحی با استفاده از اشعار بی محتوی در عزاداری ها اشاره کرد و گفت : شاید این شیوه عزاداری بتواند در یک برهه زمانی کوتاه مدت هدف این مداحان در زمینه جذب و حضور تعداد بیشتر افراد را در مراسم محقق کند ، اما در درازمدت تبعات فرهنگی و اجتماعی دارد .
وی با استناد به مشاهدات و بررسی های میدانی مسئولان فرهنگی و دینی در خصوص وضعیت حضور افراد در مراسم عزاداری ماه محرم در مازندران ، افزود : ذکر این موضوع که کمرنگ شدن حضور افراد بویژه تحصیلکردگان جامعه ناشی از همین مسائل است ، حرف خلاف واقع نیست .
صادق نیا گفت : با غنا بخشیدن به محتوی برنامه های عزاداری که از آن جمله اشعار مداحان است می توان همراه با افزایش شور حسینی ، شعور و فهم مسائل مربوط به این واقعه را نیز افزایش داد .
وی گفت : اختلافات مذهبی، تفرقه افکنی و تحریک حساسیتهای فرقه ای، طایفه ای و گروهی ،نه در شأن مجالس عزاداری امام حسین(ع) است ، نه مورد رضایت آن امام عالی مقام واقع می شود و نه با فلسفۀ قیام و نهضت عاشورا سازگاری دارد.
این کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه عزاداری ها باید با هدف نجات و رهایی انسان از قید و بند جهالت و سرگردانی گمراهی و ضلالت باشد ، گفت: باید استمرار آن نهضت جاویدان از طریق جریان عزاداریها نیز باهمین هدف آگاهیبخشی و تعمیق بصیرت و معرفت انسانی صورت پذیرد .
** ضرورت تمرکز بر فلسفه قیام عاشورا
مسئول اعزام مبلغان به مساجد و حسینیه های مازندران نیز گفت : تلاش برای جلب و حضور بیشتر مردم در عزاداری امام حسین با هر شیوه و طریقی شایسته نیست .
حجت الاسلام نورعلی حسن پور افزود : گریاندن افراد با به کار بردن شیوه های هیجانی در سخنرانی ها و مداحی باعث می شود تا موضوعات اصلی محرم و اهداف آن مغفول بماند .
وی ادامه داد : پرهیز از انحرافات در مراسم محرم و پرداختن به اصل موضوع قیام امام حسین (ع) که همان احیای امر به معروف و نهی از منکر و اقامه نماز است می تواند در شناساندن این قیام تاثیر بسزایی داشته باشد .
** وظیفه خطیر ستاد شئون
مدیرکل تبلیغات اسلامی مازندران هم با اشاره به فعالیت چهار هزار و 900 هیات شناسنامه دار و سه هزار و 800 مداح در استان ، گفت : برای ساماندهی فعالیت هیات های عزاداری در ماه محرم و جلوگیری از بروز آسیب های احتمالی ، ستاد شئون در استان و شهرستان ها تشکیل شد .
حجت الاسلام ناصر شکریان افزود : در این ستادها مسائل و آسیب های مجالس عزاداری احصا و اقدامات لازم برای جلوگیری از بروز آنها انجام شد .
وی از ورود اشعار بی محتوی در مداحی ها به عنوان یکی از این آسیب های عزاداری نام برد و ادامه داد : اشعار ناب و پرمغز در قالب لوح فشرده و جزوه آموزشی در اختیار مداحان مازندران قرار داده شد .
مدیر کل تبلیغات اسلامی مازندران اظهار داشت : در حال حاضر تمامی مداحان شناسنامه دار استان مشکلی از بابت اشعار برای مداحی ندارند .
وی بدحجابی زنان در دسته روی ها را به عنوان یکی دیگر از آسیب هایی که اصل مراسم ماه محرم را تحت الشعاع قرار داده است ، نام برد و افزود : با هماهنگی نیروی انتظامی و دستگاه قضایی برای مقابله با این نوع افراد اقدام می شود .
شکریان همچنین به اعزام یک هزار و 400 روحانی به مساجد ، تکایا و حسینیه های مازندران در ماه محرم امسال اشاره کرد و گفت : حضور این روحانیون در بیان مسائل و ویژگی های محرم و واقعه کربلا تاثیرگذار است و به نوعی در مقابله با تحریف ها می باشد .
وی ادامه داد : همان طور پایه گذاری برنامه های فرهنگی در جامعه زمانبر است و رفع آسیب های فرهنگی نیز به زمان زیادی نیاز دارد .
به گفته مدیر کل تبلیغات اسلامی مازندران ، در سالهای اخیر اقداماتی اساسی برای برچیدن خرافات و بدعت های مجالس عزاداری محرم در استان انجام شده است که نتیجه آن برچیده شدن بخش عمده ای از این آسیب ها بوده است.
وی افزود : این که دیگر اعمالی همچون قمه زنی و علم گردانی در مازندران انجام نمی شود ، یکی از دستاوردهای این اقدامات فرهنگی بوده که امیدواریم با انجام دیگر برنامه های فرهنگی و آموزشی ، فرهنگ و ارزش های قیام عاشورا و ماه محرم را هر چه بهتر به مردم بشناسانیم .
خبرنگار : فاطمه قنبری قادیکلایی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
2096/1654
دين
محرم
عزاداري
مازندران