مازندشورا: گفتوگویی با مریم فرجپور معاون ورزش بانوان اداره کل ورزش و جوانان استان مازندران ترتیب داده که شما را به ادامه این مصاحبه دعوت میکنیم؛
فارس: مورد حمایتی شما از ورزشکاران و قهرمانان به چه صورت است؟
تجهیز پایگاه قهرمانی استان و بهروز رسانی امکانات و وسایل مورد نیاز قهرمانان یکی از اقدامات مهم در زمینه ورزش است.
همچنین تلاش برای راهاندازی پایگاه قهرمانی دیگر در شهرستان تنکابن بهدلیل تأمین نیازهای قهرمانان غرب استان و جلوگیری از رفت و آمد آنان از جمله اقداماتی است که تاکنون تهیه شده است.
از سویی دیگر در مازندران مدالخیز و قهرمانپروری چون مازندران نیاز به امکانات و سختافزارهایی نظیر مجموعههای ورزشی، خانههای ورزشی و ... در تمام شهرستانهای استان وجود دارد که این مهم با توجه به تخصیص اعتبار از سوی وزارت ورزش و جوانان ( از طریق برگشت اعتبارات از مالیات بر ارزشافزوده)، موجب تکمیل تعداد زیادی از سالنهای ورزشی نیمهکاره در سطح استان شد که تا سال آینده قابل بهرهبرداری است.
فارس: چه اقداماتی در حفظ و ارتقای روحیه ورزشکاران نقش بسزایی دارد؟
در کنار این اقدامات، حضور در اردوهای ورزشکاران، ارتباط تلفنی با قهرمانان و مربیان تیمهای ملی همچنین حضور در مراسم استقبال و حتی ملاقات در محل زندگی آنان پیگیری و تسریع در آنچه که قانون برای قهرمانان جهانی ـ آسیایی مقرر کرد از جمله ایجاد فرصتهای شغلی مناسب، برگزاری مراسم تجلیل از قهرمانان و ایجاد ارتباط مؤثر با فدراسیونها بهمنظور رفع مشکلات قهرمانان از دیگر اقدامات جانبی است که بیشک در حفظ و ارتقای روحیه آنان نقش بسزایی خواهد داشت.
فارس: در مورد پیشبرد فضای اخلاقی و فرهنگی در ورزش بانوان تاکنون چه تدابیری اندیشیده شده است؟
بحث اخلاق محوری و اقدام فرهنگی مقولهای عمیق است، جدای بحث اخلاق فردی، اقدام در مورد ارتقای فرهنگ اخلاق تیمی، مدیریت خشم و شادی حین مسابقات، حفظ شئونات اسلامی و پایبندی به شعائر مذهبی (بهویژه برای ورزشکار زن)، معرفی بانوان مسلمان ورزشکار در جوامع بینالمللی از اهداف معاونت امور بانوان اداره کل ورزش و جوانان مازندران به شمار میآید.
به همین منظور در تمامی دورههای آموزشی مربیان و داوران، سرفصلهای متعدد اخلاقمدارانه برای تمامی مربیان برگزار میشود.
نصب بنرهای آموزشی اخلاقی، تهیه و ارائه بروشورهای فرهنگی، نظارت دقیق بر رعایت شئونات در باشگاههای ورزشی و آوردگاههای رقابت بانوان همه و همه از اقدامات فرهنگی ما محسوب میشود.
اما بیان آنچه در این مجال حائز اهمیت است، اشاره به تلاش عمومی نهادهای ذیربط و دستاندرکاران حوزه فرهنگی برای ایجاد فضایی منطبق بر رعایت موازین اخلاقی و شرع متولی اسلام است.
فارس: تحلیل و دیدگاه شما از قهرمانان ورزشکار زن در کنار ورزشکاران مرد چیست؟
شاید این سؤوالی است که ما نیز مدعی آن هستیم، توقع بهجای برابر دیده شدن ورزش آقایان، قهرمانان ورزشکار زن در کنار ورزشکار مرد است.
زمانیکه در رقابتهای المپیکی و عرصههای مختلف تیمهای بانوان و آقایان در رقابتها حضور مییابند، آنچه نام کاروان ایران را بلند آوازه میکند، جنسیت و رشته ورزشی نیست بلکه تیم ایران است.
در چنین عرصههایی است که ارزش حفظ برابری و تأمین نیازهای قهرمانان بانو، نیز تأثیر خود را در کسب بازخورد بالا نشان میدهد.
اعتماد به بانوان و سرمایهگذاری در زمینه رشد ترقی آنها در عرصه ورزشی تا حد زیادی به سطح فرهنگ جامعه و وجود دیدگاه غنی و یا به عکس ضعیف آن برمیگردد.
بیتردید زمان آن است که با توجه در خور به ورزش بانوان چه در شاخه همگانی و چه قهرمانی، به بالندگی جامعهای سالمتر کمک کنیم؛ چرا که دختران سالم و شاد امروز، مادران موفق و قوی فردا و مادران شاد و موفق، نویدبخش نسلی کارآمد و پیروز هستند.
البته در سالهای اخیر تا حدی شاهد تغییر نگرش وزارتخانه و بذل حمایت بیشتر از آن مقام جامع هستیم همچنین دستگاههای دیگر، نهادها وارگانها شهری (شهرداری و شورای شهر...)
فارس: چالش امروز ورزش بانوان چیست و برای رفع کمبودهای موجود چه برنامهای دارید؟
از بزرگترین چالشها و نقاط قابل بهبود در بحث ورزش بانوان، میتوان به عدم وجود یک سالن چندمنظوره ورزشی ویژه بانوان در هر شهرستان برای استفاده قهرمانان و ورزشکاران است.
مسلماً رفع این موانع نیاز به تأمین اعتبار مالی دارد و بیگمان انجام این مهم را تنها برعهده وزارت ورزش و جوانان دیدن تا حدی کملطفی است چرا که وزارتخانه تمام تلاش خود را برای صرف هزینه مناسب برای ساختوساز فضای ورزشی در کل کشور میکند و اما رفع این کاستیها نیاز به عزمی جدی از سوی مسؤولان استانی، شهرداریها و حتی بخش خصوصی دارد.
فارس: مشارکت نهادهای همراه با ورزش چه تأثیری بر پیشرفت و قهرمانپروری ورزشکاران دارد؟
مسؤولان استانی و کارشناسان مرتبط با این حوزه، اشخاصی فرهیخته و آگاه به عملکرد صحیح هستند و بدون وجود نهادهایی مانند آموزش و پرورش،دانشگاهها، ادارات کل صداوسیما، سپاه، فرمانداریها، شهرداریها و سایر کاری از پیش نخواهد رفت.
معاونت بانوان مازندران در نیمهدوم سال 96، تمرکز و هدف خودرا بر روی اشاعه ورزش همگانی بانوان و رایزنی با شهرداری و شورای شهر قرار داده است که بهزودی ابعاد این طرح بهطور رسمی شاهد خواهید بود.
فارس: جایگاه بانوان ورزشکار در اجتماع و تأثیر مقوله ورزش در زندگی اجتماعی آنها چگونه است؟
در مورد ورزش بانوان اجتماع و دیدگاه اجتماعی هم فرصت هم تهدید باشد، وجود نگرش مثبت قاعدتا به معنای ایجاد بستر مناسب برای ورزش بانوان است وقتی اجتماع نگاه احترامبرانگیزی به بانوان ورزشدوست و ورزشکار داشته باشد، بیشک بسیاری از موانع و چالشهای پیش روی بانوان نظیر پیری زودرس، مشکلات پوکی استخوان، افسردگی، پیامدهای ناشی از بارداری و کاهش اعتماد به نفس در بین دختران همگی از میان برداشته خواهدشد.
شاید اجتماع ما نیاز به تفکری تازه و نگاهی عمیقتر به این مقوله داشته باشد، اما دیدگاه امروز مردم و خانواده تا حد زیادی در بخش رشد بانوان است.
فارس: دلیل عدم حمایت مالی اسپانسر از ورزش بانوان را چه میدانید؟
در بحث اسپانسر شاید برگرفته از علاقهمندی اشخاص به ورزش باشد اما بخش دیگر آن دیده شدن و تبلیغ برند، کالا یا خدمات است.
بالطبع وقتی ورزش بانوان حتی با حفظ پوشش اسلامی جایی در برنامه سیما ندارد، اقبال سرمایهگذار به حمایت مالی هم وجود نخواهد داشت.
فارس: صحبت پایانی؟
شاید الزام اسپانسرهایی که از تیم پسران حمایت بهعمل میآورند برای اسپانسری تیم بانوان همان رشته در میادین بزرگ و لیگهای برتر الگوهایی از جمله پرسپولیس،استقلال، کاله، بتواند حلال بسیاری از مشکلات ما باشد.
86034/ج