مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان نکا، وقوع آتشسوزی در مراتع و جنگلها در فصل گرم سال، یکی از مهمترین معضلات حوزه محیط زیست و منابع طبیعی است که با پایان فصل گرما و با توجه به مساعد بودن هوا همچنان ادامه دارد.
آتشسوزیهای مختلف در مناطق جنگلی، تفریحی و گردشگری از مشکلات و معضلاتی است که همواره در فصلهای بهار و تابستان گریبانگیر جنگلهای شمال بوده است و در سالهای اخیر وسعت این آتشسوزیها افزایش یافته است.
با پایان یافتن فصل تابستان، برخی از سفرهای تفریحی و گردشگری به مناطق خوش آب و هوای کوهستانی در پاییز همچنان ادامه دارد و برافروختن آتش و مهار نکردن آن موجب بروز مشکلاتی برای زندگی، محیط زیبست و منابع طبیعی شده است.
براساس آنچه توسط کارشناسان اعلام شده است؛ عامل اصلی آتش سوزیها در جنگلهای مازندران، عامل انسانی بوده است که این مسأله نیاز فرهنگسازی مناسب برای این افراد است.
امروز نیروی انسانی مهمترین عامل برای آتشسوزی در مناطق جنگلی و مراتع است که با برافروختن آتش و مهار نکردن آن در مناطق تفریحی موجب بروز مشکل و معضلات فراوان شدهاند و به نوعی تهدید جدی علیه جنگل و آتشسوزیهای ناخواسته شدهاند.
هنوز اطلاعات دقیقی از وسعت و میزان آتشسوزی در پارک ملی پایند که رویشگاه گونههای منحصر به فرد گیاهان مختلف و زیستگاه گونههای شاخص جانوری همچون شوکا، مرال و پلنگ است؛ در اختیار نیست و با توجه به وسعت آتشسوزی، بعدازظهر دوشنبه بالگرد مهار آتش به منطقه اعزام شده است.
* بیاحتیاطی افراد برای مهار کامل آتش، از دلایل آتشسوزی در جنگلها و مراتع
مدیر پارک ملی پابند در مورد میزان خسارت وارده گفت: هنوز اطلاع دقیقی از میزان خسارت در اختیار نیست و تا مهار کامل حریق، اطلاعرسانی میشود.
علی کلانه در شهرستان نکا افزود: اکنون به دلیل خشکی زمین و برگهای انباشته شده در جنگل و مراتع احتمال آتش سوزی بالا است.
اسدالله احمدی گفت: در مراتع سرعت حرکت آتنش، بسیار بالا است و لذا باید افراد با حضور در مناطق مختلف گردشگری، تفریحی و توریستی بعد از تفریح و استراحت از خاموش کردن آتش مطمئن شوند تا از خسارتهای بعدی جلوگیری شود.
وی با اعلام اینکه باید فرهنگ حفاظت و حراست از طبیعت در جامعه نهادینه شود؛ افزود: آگاهیرسانی و اطلاعرسانی از مسائل مهم در حفظ و حراست از منابع طبیعی و طبیعت است که باید رسانهها کمککار ما باشند تا شاهد خسارت کمتری به منابع طبیعی و محیط زیست باشیم.
*انسان، مهمترین عامل آتشسوزیهای جنگلها و مراتع
بخشدار هزارجریب نکا هم با بیان اینکه بیشترین و مهمترین علت وقوع آتش سوزیهای جنگلها و مراتع، عامل انسانی است، خاطر نشان کرد: بر همین اساس برخی از کارشناسان معتقدند علت 90 درصد آتشسوزیهای جنگلها، نیروی انسانی است.
محمد محمدیان اظهار کرد: برافروختن آتش و خاموش نکردن کامل آن در مناطق جنگلی و مراتع از جمله مشکلاتی است که خسارتهای فراوانی برجای گذاشته است.
این مسؤول گفت: وجود مناطق خوش آب و هوای کوهستانی و روستایی و افزایش سفر به این مناطق، به خصوص در فصل گرم سال، این مناطق را به شدت در معرض خطر آتش سوزی قرار میدهد که با توجه به هشدارهای لازم در این بخش همچنان شاهد آتشسوزیهای مختلف در مناطق هستیم.
وی ادامه داد: اکنون با اتمام فصل گرما، وجود میوههای جنگلی و وحشی و چیدن این میوههای توسط نیروی انسانی موجب شده است که همچنان شاهد حضور افراد در مناطق باشیم که در برخی از موارد و به طور سهوی، در خاموش کردن آتنش برافروخته شده کاهلی صورت گرفته و جنگل و مراتع دچار حریق میشود.
بخشدار هزارجریب نکا ادامه داد: در این بخش، تذکرات لازم به شوراها و دهیاران برای آگاهسازی روستاییان برای اطفای کامل آتش در جنگلها داده شده است اما در برخی از موارد حضور افراد میهمان و خارج از بافت روستاها و عدم آگاهی نسبت به این موضوع، موجب بروز این آتشسوزیها میشود.
وی گفت: البته در فصل برداشت محصول هم آتش زدن کاه و کلش از موارد آسیبزا به منابع طبیعی و محیط زیست بود که آگاهی لازم در این خصوص ارائه شده است و اکنون شاهد کاهش گزارش در این بخش هستیم و امیدواریم با فرهنگسازی مناسب در بین آحاد جامعه مبنی بر مهار و خاموش کردن کامل آتش در جنگلها و مراتع، محیط زیستی سالم و پاک داشته باشیم.
به گزارش فارس، با توجه به گرمای هوا و کاهش رطوبت در مناطق جنگلی و مراتع، هشدارهای لازم برای احتمال وقوع آتشسوزی داده شده است و برهمین اساس نمیتوان در حال حاضر علت دقیق این آتشسوزی در پارک ملی پابند را اعلام کرد.
اما در این بین از بیاحتیاطی و کاهلی برخی از افراد در خاموش کردن کامل آتش در مناطق جنگل و مراتع نمیتوان گذشت که باید فرهنگ سازی مناسب برای حفاظت و حراست از جنگلها و مراتع در بین آحاد مردم نهادینه شود.
پارک ملی پابند با دارا بودن وسعت 26 هزار و 597 هکتار در جنوب شهرستان نکا در شرق مازندران واقع شده است که برای سومین بار در سال جاری طعمه حریق شده است.
86002/ج