مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، سازمان فناوری اطلاعات و آمار شهرداری ساری در بهمنماه ۱۳۸۷ تأسیس شد که تاکنون شاهد اقدامات شایان این سازمان در حیطه وظایف و همچنین تحقق اهداف سازمانی آن بودهایم.
حال که این سازمان پنجمین دوره مدیریتی خود را با مدیرعاملی یاسر قربانی میگذراند، تا به امروز عملکرد رضایتبخشی را در حوزههای مختلف داشته و دست به انجام پروژههای بزرگ و ماندگاری زده است؛ در ادامه مدیرعامل سازمان در گفتوگوی تفصیلی با فارس، به تشریح فعالیتهای این سازمان از گذشته تا به امروز میپردازد.
فارس: لطفاً شرحی بر وظایف سازمان فناوری اطلاعات و آمار داشته باشید.
هدایت و نظارت بر فعالیتهای شهرداری، سازمانهای تابعه، مؤسسات و شرکتهای تابع یا وابسته به شهرداری در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات، فراهم آوردن امکانات و زیرساختها برای تشکیل شبکههای اطلاعرسانی داخلی، بانکهای اطلاعاتی، سیستمهای اطلاعات جغرافیایی، تولید آمار و اطلاعات از عملکرد شهرداری و همچنین آموزش فرهنگسازی و بهکارگیری همه امکانات و ظرفیتها در جهت نیل به شهر الکترونیک و توسعه ICT در توسعه شهری، افزایش بهبود سیستمها و افزایش بهرهوری، بازارشناسی و بازارسازی برای فعالیتهای درآمدزایی.
فارس: در حال حاضر اولویت کاری شما در سازمان چیست؟
هماکنون اهم فعالیتهای سازمان در زمینه ایجاد بسترهای زیرساخت ارتباطی و توسعه خدمات الکترونیک جهت نیل به شهر هوشمند به پیش میرود.
فارس: درخصوص برنامههای میانمدت و بلندمدت سازمان توضیحاتی را ارائه بفرمایید.
از برنامههای میانمدت سازمان میتوان به اجرای شبکه ارتباطی فیبر نوری، ذخیره پشتیبان دادههای شهرداری و همچنین توسعه خدمات الکترونیک اشاره کرد.
ساخت ساختمان سازمان فاوا، ایجاد و راهاندازی دیتاسنتر و راه اندازی و ایجاد بستر مناسب شهر هوشمند نیز از اهداف بلندمدت سازمان است.
فارس: اولویت سازمان در سالجاری چیست؟
مهمترین اولویت سازمان در سال جاری راهاندازی و بهرهبرداری از شبکه ارتباطی فیبر نوری در سطح شهر به طول 50 کیلومتر است.
فارس: از زمان حضور شهردار عبوری، چه تحولاتی در سازمان فاوا ایجاد شده است؟
جناب شهردار در کنار اقدامات و اجرای پروژههای عمرانی و همچنین مهم شمردن مسائل فرهنگی، مدیری آگاه در زمینه فناوری اطلاعات بوده و نگاه و توجه ویژهای به مبحث ارائه خدمات الکترونیک به شهروندان دارد تا آنجایی که در دوره مدیریتی ایشان، کمک به رشد و توسعه خدمات الکترونیک و فراهم آوردن بستری برای رفاه حال شهروندان و کاهش حضور آنها در شهرداری را شاهد بودیم.
همچنین حمایت شهردار از راهاندازی پروژههایی همچون ممیزی و مستحدثات املاک، کارت شهروندی و فیبر نوری، نشان از نگاه آیتیمحور ایشان در حوزه خدمت به شهر و شهروندان دارد.
فارس: لطفاً درخصوص پروژه فیبر نوری بیشتر توضیح دهید.
پروژه فیبر نوری از جمله خدمات ماندگاری است که برای نخستینبار در میان شهرداریهای شمال کشور، شهرداری ساری دست به اجرای آن زده و با هدف ایجاد بستر ارتباطی امن جهت برقراری ارتباط بین شهرداری عمارت، مناطق و سازمانهای تابعه شهرداری و همچنین پایش تصویری و کنترل ترافیک، ایجاد بستر شهر هوشمند، ایجاد بستر اینترنت رایگان شهری، کاهش هزینههای خدمات شهری، ارتقای امنیت عمومی و همچنین توسعه پایدار شهری، به طول 50 کیلومتر در خیابانهای اصلی و پرتردد سطح شهر اجرا میشود.
اجرای این پروژه با اینکه با حفاری همراه است اما کمترین خسارات را دربردارد و مورد رضایت افکار عمومی قرار گرفته؛ کارکنان اجرایی این پروژه در ساعاتی به فعالیت میپردازند و بهگونهای کار میکنند که منجر به هیچگونه ترافیک و سلب آسایشی برای شهروندان نشوند.
پروژه فیبر نوری به جدیدترین روش روز دنیا «میکروترنچ» اجرا میشود، در این روش حداقل خرابی به آسفالت میرسد و عرض حفاری حدود ۱۰ سانتیمتر و عمق آن حدود ۴۵ سانتیمتر است، در حالی که در روش سنتی عرض ۵۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر بوده که خسارات زیادی به آسفالت میرساند.
این روش سرعت و توسعهپذیری بالایی دارد و بهراحتی میتوان این شبکه را توسعه داد، بهطور مثال در روش سنتی یک کابل نصب میشود و ظرفیت توسعه ندارد اما در روش جدید داکت نصب میشود و این داکت ظرفیت بیش از ۱۰۰۰ رشته فیبر نوری را دارد.
فارس: از آنجایی که واحد نرمافزار بهتازگی در دوره مدیریت شما در سازمان فاوا راهاندازی شده، لطفاً مشروحی از وظایف این واحد را بیان کنید.
شناسایی نیازهای نرمافزاری واحدهای مختلف و برنامهریزی اجرای آن مطابق طرحهای انفورماتیکی؛ پیگیری تهیه و تأمین نرمافزارهای مورد نیاز مجموعه متناسب با طرحهای معماری مصوب؛ همکاری و مشارکت در بهنگامسازی، توسعه و تقویت نرمافزارهای اطلاعاتی و عملیاتی؛ تهیه و تدوین مستندات و راهنمای مورد نیاز کاربران، راهبران و مدیران سیستمهای نرمافزاری؛ ارائه خدمات پشتیبانی سیستمهای مکانیزه موجود در مجموعه (نظیر سیستمهای مالی، حضور و غیاب، نرمافزارهای پرسنلی و ...)؛ همکاری و مشارکت در شناسایی و ساماندهی خدمات قابل ارائه الکترونیکی و پیگیری و نظارت بر پیادهسازی آن؛ طراحی و ایجاد بانکهای اطلاعاتی تخصصی در حوزههای مختلف؛ بررسی و شناسایی فناوریهای نوین حوزه نرمافزار و سیستمهای اطلاعاتی مرتبط با حوزه کاری شهرداری و ارائه پیشنهاد جهت استفاده از آنها؛ نظارت بر عملکرد پیمانکاران در حوزه پشتیبانی نرمافزار و سیستمهای اطلاعاتی؛ همکاری و مشارکت در نصب، آموزش و راهبری سیستمهای نرمافزاری با هماهنگی واحدهای مربوطه و شرکت مجری؛ پیگیری و هماهنگی رفع عیوب سیستمهای نرمافزاری؛ برنامهنویسی سیستمهای نرمافزاری حسب نیاز؛ پیگیری تحویل موقت و دائمی اصل برنامه و ساختار کد سیستمهای نرمافزاری از پیمانکاران مربوطه.
فارس: توضیحاتی نیز درخصوص پروژه کارت شهروندی «ساریکارت» و حال روز و آن بیان بفرمایید.
باتوجه به استقبال کمنظیر شهروندان جهت استفاده از کارت شهروندی در حوزه شهر الکترونیک از زمان آغاز این پروژه تعداد تراکنش در سال 93 قریب به 47 هزار مورد بوده، این در حالی است که تعداد تراکنشها در نیمه اول سال 96 به 100 هزار مورد رسیده است لذا در آینده نزدیک با پیادهسازی باشگاه مشتریان و امکان استفاده کارت شهروندی در سینماها، استخرها، نانواییها و ...، با در نظر گرفتن زیرساختهای مورد نیاز برای ارتقای تراکنشها، میتوان شاهد پیشرفت هر چه بیشتر این پروژه بود.
مهمترین هدف کارت شهروندی ایجاد اطمینان خاطر برای مالکان و سرعت بخشیدن به فرآیندهای مالی خُرد است که این نوع پرداختها بدون نیاز به اتصال به شبکه و وارد کردن رمز با سرعت بالا میسر میشود.
فرهنگسازی در حوزه استفاده از کارت شهروندی یکی از مهمترین اقداماتی است که با همکاری مردم و همچنین مجموعههای ذیربط شهرداری باید انجام شود، هر چقدر مردم کارت شهروندی را بشناسند و از آن استفاده کنند، زمینه الکترونیکی شدن دیگر امور شهر سریعتر محقق میشود.
سازمان فاوا تمامی بسترهای لازم را برای دسترسی شهروندان به شبکههای شارژ کارت شهروندی و خرید کارت در سطح شهر پیادهسازی کرده است.
فارس: لطفاً گزارشی از میزان بودجه سازمان و تحقق درآمد آن طی دوره مدیریتیتان ارائه بفرمایید.
میزان بودجه مورد نظر برای سازمان در سال گذشته 49 میلیارد و 600 میلیون ریال بود که 118 درصد آن یعنی مبلغ 58 میلیارد و 554 میلیون و 44 هزار و 761 ریال محقق شد؛ به همین منظور میزان بودجه سال 96 را 36 درصد افزایش داده و به 67 میلیارد و 200 میلیون رساندیم.
در 6 ماهه اول سال 96 موفق به تحقق 57 درصد از میزان کل بودجه شدیم که پیشبینی میشود تا پایان سال این میزان تا 150 درصد نیز برسد.
در سال آتی نیز میزان بودجه سازمان بدون درنظر گرفتن پروژههای عمرانی، طبق افزایش ابلاغیه از سوی هیأت وزیران، مشخص میشود.
فارس: سازمان فاوا شهرداری ساری در سطح استان و کشور حائز چه جایگاهی است؟
در میان شهرداریهای استان مازندران تنها دو سازمان فاوا راهاندازی شده که شهرداری ساری در این امر پیشگام بوده است.
با توجه به اقداماتی که سازمان در زمینه تدوین سند چشمانداز فناوری اطلاعات، توسعه خدمات الکترونیکی، زیرساخت و بهروزرسانی تجهیزات و اجرای پروژهای فناوری اطلاعات و میزان سازگاری و همراستایی سیاستها و برنامههای ICT سازمان با سیاستهای دولت و استان انجام داده، این سازمان در میان 10 سازمان برتر شهرداریهای کشور به چشم میآید.
فارس: بهعنوان سؤال آخر آینده سازمان فاوا را چطور ارزیابی میکنید؟
سازمان فاوا در تلاش است با حرکت به سمت تحقق شهر هوشمند بهمنظور مدیریت بهینه محیط پیچیده شهر، استفاده از مجمع اطلاعات و مشارکت افراد ذینفع در تحقق شهر هوشمند، ارائه خدمات الکترونیک برای شهروندان با هدف رفاه حال آنها و کاهش مراجعه حضوری، جلوگیری از پراکندگی اقدامات و برنامهها، عملکرد جزیرهای و موازیکاری در حوزه فناوری اطلاعات، مسیر آینده را مشخص کند.
3141/ج