از لزوم تقویت فرهنگ بومی تا پذيرايی از ميهمانان با غذای محلی

مازندشورا: فرهنگ، آداب، سنن و رسوم مازندران را نمی‌توان به يك روز يا يك هفته خلاصه كرد بلكه فرهنگ، آداب و رسوم اين مردم، عمری به بلندای تاريخ دارد و مازندرانی‌ها با پذيرش تشييع به عنوان اولين اقوام ايرانی، نام خود را برای هميشه در دين‌داری در كنار آداب و رسوم بی‌نظير خود، به ثبت رساندند.

مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان نکا، براساس آنچه از تاریخ برجای مانده است و براساس تحقیق اساتید و محققان مازندرانی، 14 آبان سال 243 خورشیدی ( مصادف با 25 رمضان سال 250 هجری قمری ) و 13 تیرماه تبری، که یادآور خاطرات مهم تاریخی نیاکان ما بوده است؛ به روز مازندران نام‌گذاری شده است.

در این روز مردم مازندران در سال 250 هجری قمری، در انتخاب عاقلانه‌ و سرنوشت‌سازی با اتحاد و همدلی همگانی، به سادات علوی که در رأس آن امام‌زاده سلطان محمدکیا قرار داشت، پناه آوردند و با تدبیر آن بزرگوار، حسن‌بن‌زید (داعی کبیر) به مازندران دعوت شد.

مردم مازندران در این روز با دعوت از حسن‌بن‌زید به مازندران، بیعت پرشور خود را در سعیدآباد( مرزن‌آباد) در 25 ماه رمضان آغاز کردند که به روز عید فطر در منطقه کجور و سرآغاز تأسیس حکومت علویان منجر شد.

در کنار این پیشینه فرهنگ دینی و تأسیس حکومت علویان در مازندران، این روز به نام روز مازندران نام‌گذاری شد تا در کنار فرهنگ دینی و ارزشی، توجه به آداب و رسوم و سنت‌های مازندرانی هم مورد توجه قرار گرفته و با احیای دوباره فرهنگ بومی و محلی، از زوال و انحطاط آن جلوگیری شود.

امام جمعه نکا در این مراسم با بزرگداشت 14 آبان روز فرهنگ عمومی و روز مازندران گفت: در کنار بزرگداشت روز مازندران باید به فرهنگ بومی و عمومی توجه ویژه اعمال شود و حمایت از صنایع داخلی و تولید ملی از مسائل مهمی است که باید مورد توجه باشد.

حجت‌الاسلام محمدباقر محمدی‌لائینی اظهار کرد: ترویج دائمی فرهنگ متناسب با اقتصاد مقاومتی از تأکیدات مهم رهبری است که باید مورد توجه ویژه قرار گرفته و با در دستور کار قرار دادن فرهنگ متناسب با اقتصاد مقاومتی، صرفه جویی، دوری از اسراف و مصرف تولیدات داخلی را در جامعه ترویج کنیم.

وی با تأکید بر توجه به فرهنگ اصیل بومی و محلی مبتنی بر ارزش‌ها افزود: همه ما مروج دین اسلام، آیین‌ها و سنت‌های ارزشی و نهادینه کردن فرهنگ اسلامی در جامعه باشیم و در این راستا با تمام توان وارد شویم تا از ورود فرهنگ بیگانه جلوگیری شود.

* مهم‌ترین افتخار ما از تبار شیعیان بودن است

معاون فرماندار نکا نیز با اشاره به تقویت فرهنگ و آداب و رسوم مازندرانی گفت: ما دارای فرهنگ اصیلی هستیم که نباید نادیده گرفته شود و باید نسل به نسل به فرزندان و آیندگان منتقل شود.

علی غلامیان افزود: اینکه مازندرانی‌ها در سال 250 هجری قمری به اسلام گرویدند و مذهب شیعه را برای خود انتخاب کردند، افتخار بسیار بزرگی است و همه ما افتخار می‌کنیم که از تبار شیعیان هستیم.

وی بیان کرد: باید پذیرش مذهب تشییع توسط مازندرانی‌ها و آداب و رسوم بومی و محلی مازندرانی در کنار هم و تواماً برای نسل جدید منتقل شود تا شاهد پویایی در بخش‌های مختلف باشیم.

* زنده نگه داشتن میراث کهن مازندران از دغدغه‌های مردم است

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی نکا نیز در این مراسم گفت: روز مازندران به یک قشر و گروه خاص تعلق ندارد بلکه روز مازندران روز همه مردم مازندران است تا در نهادینه کردن فرهنگ و آداب و رسوم و شناساندن فرهنگ مازندرانی به جامعه تلاش شود.

مهدی روحی اظهار کرد: مازندران از آیین و فرهنگ بالایی برخوردار است و دارای قدمت فراوان است که زنده نگه داشتن آداب و رسوم، لهجه، گویش، لباس و میراث کهن مازندران از دغدغه‌های مردم است.

وی با اعلام اینکه مردم مازندران دارای تاریخی به بلندای 9 هزار سال پیش هستند، افزود:  پیدایش زندگی مردم در غارهای مختلف این استان، بیانگر تمدن دیرینه و کهن است که باید این فرهنگ و آداب و رسوم به درستی به نسل جدید و نسل‌های آینده منتقل شود.

روحی گفت: پاسداری از میراث بلند مازندران، فرهنگ و آداب و رسوم این سرزمین از وظایف مهمی است که بر عهده تک تک ما نهاده شده است و باید به درستی از آن حفاظت و ضمن احیای درست آن، به درستی به نسل‌های آینده منتقل کنیم.

* فرهنگ را از حاشیه در امان نگه داریم

یکی از شرکت‌کنندگان در این مراسم با بیان اینکه در برخی از موارد شاهد انحراف در فرهنگ و آداب و رسوم محلی و بومی مازندرانی هستیم، به خبرنگار فارس در شهرستان نکا گفت: باید با نهادینه کردن فرهنگ بومی، محلی و اصیل خود، فرهنگ را از حاشیه در امان نگه داریم.

مجتبی قلعه‌سری اظهار کرد: بسیاری از ما  از فرهنگ، آداب و رسوم مازندران چیزی نمی‌دانیم و تنها چیزی که از این فرهنگ به یاد داریم همان لباس‌های پرچین مادربزرگ‌ها و پاپیچ‌ها و کلاه‌های پدربزرگ‌هایمان در گذشته بوده است و کسی از آداب و رسوم واقعی مازندران چیزی برای ما نگفته است.

وی ادامه داد: باید ما و فرزندان این مرز و بوم با این فرهنگ آشنا شده و بدانیم دارای چه فرهنگ اصیل و قوی هستیم تا در برابر فرهنگ‌های بیگانه و غیرخودی بایستیم.

* کم‌کاری‌های نادیده گرفتن زبان مادری در خانواده‌ها جبران شود

سمیه حاجیان نیز در حاشیه این همایش افزود: امروزه صحبت کردن به زبان محلی برای خانواده‌ها و نسل جدید به نوعی سرخوردگی تبدیل شده است و اگر فرزندی به زبان مازندرانی صحبت کند، افراد خانواده با پرخاشگری مانع از ادامه صحبت شده و با بیان اینکه خوب و درست صحبت کن؛ به نوعی به فرزندان القاء می‌کنند که زبان مازندرانی زبان خوبی نیست.

وی گفت: این در حالی است که بسیاری از هموطنان ما در اقصی نقاط کشور به راحتی به زبان مادری صحبت می‌کنند و حتی در ادارات، نهادها و اماکن عمومی هم به زبان محلی خود صحبت می کنند.

حاجیان ادامه داد: جایی شنیده بودم که در قم، آیت‌اللهی حتی خطبه‌های منبر خود را در به زبان مادری خود برای مردم بیان می‌کند و برای زبان و گویش محلی خود ارزش و احترام قائل هستند و در استان مازندران در برخی از موارد کم‌کاری‌های شده باشد که باید جبران شود.

*برپایی نمایشگاهی از آداب و رسوم مازندران

برپایی نمایشگاهی از آثار، فرهنگ، زندگی قدیم مازندرانی‌ها، تولیدات، غذاها و آداب و سنن مردم مازندران، فضایی دلنشین برای جوانان و دانش‌آموزان فراهم کرده است، فضایی که تاکنون برای برخی از این دانش‌آموزان دست نیافتنی بود.

البته پذیرایی از مهمانان با نان محلی و آش محلی در حاشیه این همایش هم از دیگر جاذبه‌های این دورهمی بوده است که جوانان و نوجوانان را در کنار شناساندن فرهنگ بومی و محلی، بر تکرار چنین مراسماتی و شناساندن فرهنگ و سنن مازندرانی ترغیب می‌کرد.

به گزارش فارس، برپایی نمایشگاه کتاب‌های قدیمی و عکس‌های آیینی و عزاداری با موضوع مازندران، نوروزخوانی با لباس محلی، پذیرایی از میهمانان با غذاهای سنتی نظیر آش، پشت‌زیک و نان محلی، اجرای سرودهای امیری، کتولی و برپایی نمایش های محلی شیون کشی و لال بازی و بازی‌های محلی مازندران از جمله برنامه‌های گنجانده شده برای بزرگداشت روز ملی مازندران در نکا است که توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ارشاد، گردشگری و دستگاه‌های ذی‌ربط در طول هفته برگزار می‌شود.

86002/ع

فرهنگ مازندران مازندرانی دارای هستیم اینکه برپایی حاشیه افزود منتقل جامعه فرزندان گزارش نهادینه شناساندن ادامه مادری داریم درستی میراث اظهار مازندرانی‌ها افتخار مراسم گرفته عمومی بزرگداشت بسیاری براساس کم‌کاری‌های استان موارد نام‌گذاری تاریخی نسل‌های شهرستان رمضان آینده جبران جوانان دانش‌آموزان پذیرایی نوجوانان فضایی نمایشگاهی زندگی حاجیان همایش تقویت خانواده‌ها دغدغه‌های اسلامی باشیم بیگانه جلوگیری اسلام تولیدات ترویج متناسب اقتصاد مقاومتی شیعیان احیای داشتن تأسیس داخلی ارشاد مختلف حکومت نادیده سنت‌های ارزشی علویان حسن‌بن‌زید