اختصاصی مازندشورا: در میان کاندیداهای دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه مرکز استان، شاید بتوان کوروش یوسفی را پدیده انتخابات دانست. ضمن اینکه به صورت مستقل وارد انتخابات مجلس دهم شد و اولین تجربه شرکت در انتخابات مجلس را با تنها سه مهلت تبلیغ تجربه میکرد اما نتیجه قابل قبولی به دست آورد.
زمانی که در هفته سرنوشت ساز تبلیغات رسمی، رقبای کوروش یوسفی در حال سازماندهی هواداران خود بودند و با تمام قوا در پی جذب رای بودند، کوروش یوسفی در تهران و در راهروهای شورای نگهبان پیگیر پرونده خود بود تا در میان هزاران پرونده داوطلبین ورود به مجلس که صلاحیتشان احراز نشده بود، بتواند حقانیت خود را ثابت کند و به عرصه رقابت بازگردد. این خلل زمانی باعث ریزش هواداران او و جذب آنها به ستاد دیگر کاندیداها شد. یوسفی آخرین نامزدی بود که در حوزه ساری و میاندورود به جمع کاندیداها اضافه شد و در مهلت کمی که تا پایان مهلت قانونی تبلیغ داشت، توانست موجی در شهر ایجاد کند که حتی خود را جزو شانسهای ورود به مجلس معرفی کند. پس از برگزاری انتخابات و مشخص شدن نتایج، کوروش در گفت و گو با سایت مازندمجلس گفته بود: (رد صلاحیت اولیه در کاهش رایآوری من بسیار تاثیرگذار بود. در صورتی که میتوانستم بهترین شرایط را برای خود فراهم کنم اما رد صلاحیتها موجب تاخیر در همهی برنامههای ما شد)
اگر کمی به عقب برگردیم و در شخصیت سیاسی کوروش یوسفی کنکاش کنیم، شاید بتوان او را جزو چهرههای شاخص اصلاح طلب که در سالهای گذشته توانسته راه خود را باز کند و به عنوان نسل دوم اصلاح طلبان مرکز استان شناخته شود در نظر گرفت. شهرستان ساری با آنکه گرایش اصلاح طلبی در آن زیاد است و همواره در انتخاباتهای مختلف چه در بحث ریاست جمهوری و چه در عرصه مجلس شورای اسلامی، اکثریت آرا متعلق به سبد نامزدهای اصلاح طلب بوده، اما در سالهای گذشته نتوانسته چهرهای جوان که عیار اصلاح طلبی مشخص و روشنی داشته باشد را به سپهر سیاست استان تقدیم کند و هنوز نسل اول اصلاح طلبان بازیگر اصلی در بزنگاههای سیاسی هستند. در این میان کوروش یوسفی جوان، از معدود چهرههایی است که به عنوان یک فعال سیاسی اثرگذار حرفی برای گفتن دارد و توانسته مقبولیتی چه در میان خواص و چه در میان عوام برای خود بوجود بیاورد. اما پاسخ به این پرسش که آیا تاکنون از این ظرفیت به درستی استفاده شده است یا خیر و تا چه میزان از طرف بزرگان اصلاح طلب مورد حمایت قرار گرفته است مبحثی است که باید با جدیت بیشتری به آن پرداخت.
کوروش یوسفی کیست؟
کوروش یوسفی ساداتی متولد 1351 در شهرستان ساری و از منطقه چهاردانگه است. 23 سال سابقه خدمت در آموزش و پرورش از او یک چهره کاملا فرهنگی و مقبول در میان فرهنگیان ساخته است. یوسفی در کنار معلمی، همواره ارتباط تعاملی و سازنده با جریانات و گروههای سیاسی استانی و شهری داشته و با توجه به تواناییهایی که از خود نشان داد، توانست در سمتهای مختلف خدمت کند. در کارنامه فعالیتهای فرهنگی وی، مدیریت کانون فرهنگی و تربیتی (2 سال)، کارشناس بازرسی استان (3سال)، دبیری مرکز تیزهوشان ساری، ریاست آموزش و پرورش بزرگترین بخش مرکز استان (4سال، بهعنوان جوانترین رئیس آموزش و پرورش وقت کشور) دیده میشود.
مقبولیتی که یوسفی در میان جامعه داشت باعث شد به فکر شرکت در انتخابات چهارمین دوره شورای اسلامی شهر ساری در سال 92 بیفتد. یوسفی در آن انتخابات با حمایت اقشار مختلف مردم و به خصوص حمایت کامل فرهنگیان و معلمان، توانست با اخذ حدود 15 هزار رای (که آرای قابل توجهی محسوب میشد) وارد شورای شهر ساری شود. این در حالی است که در مقایسه با برخی از نامزدهای انتخابات که با هزینههای هنگفتی وارد انتخابات شدند اما وی با هزینههای حداقلی وارد کارزار انتخابات شد تا تنها به رای پنهان خود تکیه نماید. در مورد عملکرد دو ساله وی در شورای شهر ساری جای نقد و بررسی بسیاری وجود دارد که باید در زمان مناسب به آن پرداخته شود. اینکه تا چه حد در تحقق مطالبات فرهنگیان که حامیان اصلی وی بودند و انتظاراتی داشتند توانست موفق عمل کند؟ و یا اگر عملکرد دو سالهای از حضورش در شورای شهر ساری بخواهیم به چه مواردی اشاره خواهد کرد؟ هرچند که باید در نظر داشت شورای اسلامی محلی برای همفکری است و مصوبات با رای اکثریت تصویب میشوند و عملکرد فردی معنایی ندارد.
یوسفی در طی دو سال حضورش در این پارلمان محلی عضو کمیسیون طرح و برنامهریزی شهر ساری شد و البته توانست به شورای شهرستان راه یابد و از آنجا به عنوان نماینده شهرستان ساری در شورای اسلامی استان حضور پیدا کند و ریاست کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی استان را در اختیار بگیرد.
استعفا، ثبتنام و رد صلاحیت
کسانی که کوروش یوسفی را از نزدیک میشناسند و حتی یک بار با او برخورد داشتند گواهی میدهند که وی از سیاستمداران اخلاقمدار، بانظاکت و مبادی آداب است و در سلامت اخلاقی و مالی وی تاکنون کسی نتوانسته شک و شبههای بوجود بیاورد. شاید به علت همین اشتهار نکو بود که زمانی که صلاحیت وی برای شرکت در انتخابات مجلس تایید نشد، باعث تعجب همگان شد و اذهان به سمت گرایش سیاسی وی رفت. اما کوروش همواره مواضع معتدل سیاسی دارد و در عین پافشاری بر اصولِ اصلاحطلبی، چارچوبها را همواره رعایت کرد و شاید به همین علت بود که در آخرین روزها و در میان حجم بالای پروندهها، توانست در اولین دیدار با اعضای شورای نگهبان، تایید صلاحیت خود را دریافت کند.
کوروش اولین عضو شورای شهری بود که برای حضور در انتخابات مجلس استعفای خود را تقدیم کرد. برخی این را نشان از جدیت وی برای رسیدن به بالاترین پارلمان کشور قلمداد میکردند اما هر چه که بود نشان از آن داشت که نمیخواست خدماتش در شورا شائبه تبلیغاتی به خود بگیرد و از نام (عضو شورای شهر) برای فعالیتهای انتخاباتی استفاده کند.
با آنکه یوسفی به مانند اکثر اصلاحطلبان این حوزه دچار رد صلاحیت شد، اما زمانی که به گردونه رقابت بازگشت هنوز هم انتظار حمایت از اصلاح طلبان را داشت. این در حالی بود که اصلاح طلبان مرکز استان لیست خود را بسته بودند و یوسفنژاد و دامادی را گزینههای خود معرفی کرده بودند. با آنکه برخی از فعالان سیاسی عیار اصلاح طلبی یوسفی را بیشتر از دامادی میدانستند و این را حق یوسفی میدانستند که در لیست امید قرار بگیرد، اما برخی دیگر تغییر در لیست آن هم سه روز مانده به انتخابات را به هیچ وجه به صلاح نمیدانستند. در نتیجه تغییری در لیست حاصل نشد و کوروش از حمایت اصلاح طلبان بینصیب ماند. خود او بعدها به مازندمجلس در مورد قرار نگرفتنش در لیست گفت: (من هم انتظار داشتیم در شورای اصلاحطلبان چنین اتفاقی [تغییر در لیست] بیفتد و در لیست قرار بگیرم. البته شورای اصلاحطلبان تا روزهای آخر منتظر تایید صلاحیت بنده بودند و به گمان اینکه شاید تایید صلاحیتم ممکن نشود و فرصت از دست برود با آقای دامادی به توافق رسیدند اما در دقیقه 90 تاییدیه بنده آمد و نتیجه آن شد که دیدیم.)
کسانی که طرفدار قرار گرفتن محمد دامادی در لیست اصلاح طلبان بودند با این توجیه که اگر دامادی در لیست قرار نمیگرفت، اکنون منصورعلی زارعی در مجلس بود، از کار خود دفاع میکنند، اما کوروش در همان مصاحبه گفته بود: (دوستان ما انتظار داشتند تا آخر در کنار هم باشیم شاید اگر در لیست اصلاح طلبان قرار میگرفتم احتمال حمایت گروههای دیگر از جمله جریان عملگرایی نیز وجود داشت پس شانس رای آوری من مجددا افزایش مییافت و نتیجه دلخواه ممکن بود.)
قابل ذکر است جریان دیگری که در انتخابات مجلس دهم در ساری تاثیرگذار بود، جریان عملگرایی بود. مردم مازندران به علت اقدامات مثبت و عملگرایانه شهرداری ساری طی سالهای گذشته و از زمان به روی کار آمدن مهدی عبوری، این جریان را منصوب به شهردار ساری میدانند. جریان عملگرایی در انتخابات گذشته از یوسف نژاد و -گزینه دور از انتظار- ابراهیمی حمایت کرد.
از این موضوع گذشته دیدگاه دیگری هم وجود دارد که میگوید اگر کوروش یوسفی از انتخابات انصراف میداد بهتر بود. وی در این مورد به مازندمجلس گفته بود کسی یا گروهی به طور رسمی از وی درخواست انصراف نکرد تا بررسی کند، ضمن اینکه برخی گروههای بدنه اصلاحات از وی حمایت کردند. در نهایت یوسفی با عنوان مستقل در انتخابات شرکت کرد و توانست چیزی حدود 10 هزار رای بیش از آنچه که در انتخابات شورا کسب کرده بود، به سبد رای خود بیافزاید تا در نهایت حدود 25 هزار رای از مردم کسب کند. وی، پس از اعلام نتایج انتخابات، ضمن تبریک به هر دو نامزد پیروز و آرزوی موفقیت برای آنها، درباره تایید دیرهنگام خود، گفت: اگرچه این تایید بنده به دلیل تراکم پروندهها طول کشید و در کاهش رایآوری من در انتخابات تاثیرگذار بود اما همواره مطیع قانون و نظر مراجع ذیصلاح هستم و این را به حساب مقدرات الهی میگذارم شاید قسمت این بوده در لباسی دیگر به مردم، نظام و کشورم خدمت کنم. بنده فرهنگیام در دبیرستان تیزهوشان تدریس میکردم و پس ازاین نیز به این شغلم ادامه میدهم تا خواست خدای بزرگ چه باشد.
ظرفیتی به نام کوروش یوسفی
اگرچه کوروش در انتخابات اخیر، توفیق ورود به مجلس را نداشت اما باید پذیرفت از ظرفیتهای بالقوه جریان اصلاح طلبی در استان است. حال چقدر از این چهرهای جوان و متعهد که از سرمایههای کشور محسوب میشود استفاده شده است، سوالی است که باید به آن پرداخته شود. یوسفی در اولین مصاحبه پس از تایید صلاحیتش که با پایگاه خبری مازندمجلس داشت، گفت: (من یک اصلاح طلب با رویکرد اعتدالی در چهارچوب نظام هستم و خط قرمز من رهبری انقلاب و قانون اساسی است و همه اصلاح طلبان را به شرکت در انتخابات دعوت مینمایم و اعلام میکنم در همه ادوار گذشته به یوسفنژاد رای دادم و همواره برای پیروزی ایشان فعال بودم.)
هر چه که هست باید پذیرفت کوروش یوسفی ساداتی همواره ایمان و اعتقاد خود را به جریان اصلاح طلبی ثابت کرده است و فردی عملگرا و تکنوکرات است و علاوه بر اینها همانطور که در بند بالا از زبان خودش نقل شده، سابقه مشخص و قابل قبولی در راستای فعالیت ستادهای دیگر سیاسیون شاخص اصلاحطلب دارد، را باید بیشتر بها داد و بیشتر از او در جریانات سیاسی استفاده کرد.
رصد افکار عمومی این نتیجه را نشان میدهد که مردم همواره جلوتر از نخبگان سیاسی به دنبال اعاده جایگاه و شآنیت افراد بودهاند و اکنون نیز خواهان کاندیداتوری کوروش یوسفی در انتخابات شورای پنجم هستند که به نظر میآید چنانچه وارد عرصه انتخابات شود با توجه به تجربیات و محبوبیتی که در این سالها بدست آورده است از شانسهای اصلی کسب کرسی شورای اسلامی شهر ساری باشد. حال باید دید مدیران دولت در استان در آخرین سال دولت تدبیر و امید از این ظرفیت توانمند و همسو بهرهای خواهند برد و یا آنکه یوسفی در نهایت به دعوت افکار عمومی لبیک خواهد گفت.
این مطلب در هفتمین شماره نشریه موثق (31 شهریور 95) منتشر شد