مازندشورا:علی ابوطالبی صبح امروز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان بهشهر، اظهار کرد: واحد آموزش زیستمحیطی اداره حفاظت محیط زیست بهشهر درسالجاری برنامههای آموزشی با محوریت پناهگاه حیات وحش میانکاله را در ادامه برنامههای تخصصی و آموزشی خود برای علاقهمندان موضوعات زیستمحیطی، ذینفعان و حاشیهنشینان ذخیرگاه زیستکره، پناهگاه حیات وحش و تالاب بینالمللی میانکاله را آغاز کرده است.
وی با بیان اینکه این آموزشها برای 12 روستای حاشیه جنوبی و غربی میانکاله با همکاری شوراها و دهیاران در نظر گرفته شده است، افزود: کلاسهای اموزشی نیز تاکنون در مساجد روستاهای «نمکچال»، «زاغمرز»، «یکهتوت»، «زینهوند» و «امیرآباد» برگزار شده و از چند روز دیگر، آموزش در مدارس با برنامهریزی برای دو مدرسه در روز، آغاز میشود.
مسؤول آموزش اداره حفاظت محیط زیست بهشهر با اشاره به اینکه پنج سال از برداشت خردمندانه انار میانکاله با ساماندهی افراد داوطلب در قالب تعاونی میگذرد، تصریح کرد: محیط زیست بهشهر، این امتیاز را به تشکلها داده است تا با برنامهریزی مناسبی که برای آنها تعیین شده و خود نیز نقش مهمی در آن دارند، انار میانکاله را برداشت کرده و به فروش برسانند.
* باقیگذاشتن 30 درصد از انار بر روی هر درخت
ابوطالبی ادامه داد: آموزشهایی که درباره میانکاله در اختیار علاقهمندان حفاظت از این ذخیرهگاه زیستکره انجام میگیرد؛ کاربردی و بهعنوان نقشه راه است و در پایان هر کلاس آموزشی، برای افرادی که داوطلب برداشت انار از میانکاله در قالب تعاونی هستند نیز بهمدت 15 تا 20 دقیقه آموزش جداگانه برگزار و برای آنها کارت ویژه صادر میشود.
وی ادامه داد: باقیگذاشتن 30 درصد از میوه انار بر روی هر درخت، توجه به پاکیزگی محیط، بههمراه داشتن فلاسک چای و برپا نکردن آتش و در صورت لزوم خاموشکردن کامل آتش، مراقبت از سرشاخههای درختان، توجه به حساست گونههای گیاهی و جانوری میانکاله، جمعآوری زبالههای رها شده در مسیر و رعایت وقت و زمان بهطوری که از 7.5 صبح تا پیش از تاریک شدن هوا فعالیت داشته باشند، از مهمترین شاخصههایی است که بهرهبرداران انار در میانکاله باید رعایت کنند.
* برگزاری کلاسهای آموزش صیانت از میانکاله
این فعال محیط زیست با بیان اینکه در سال 94، آموزشهای زیستمحیطی درباره میانکاله برای 16 هزار نفر ساعت برگزار شد، اظهار کرد: این آموزشها برای اقشار مختلف است و از زنان خانهدار گرفته تا افراد تحصیلکرده را شامل میشود که پیشبینی میشود، میزان آموزشها در سالجاری به 17 هزار نفر ساعت برسد.
وی با اعلام اینکه بهشهر تنها شهرستانی است که چنین آموزشهایی را بهخوبی طراحی و بهصورت مداوم انجام میدهد، افزود: با توجه به تعداد اندک کارشناسان محیط زیست در این شهرستان، بهتنهایی 2 هزار نفر ساعت در ماه را آموزش میدهم و اگر چهار کارشناس داشته باشیم، میتوانیم برای یکسوم جمعیت 180 هزار نفره این شهرستان، در طول سال دستکم یک ساعت آموزش مؤثر ارائه دهیم.
* 95 درصد وقت و هزینه محیط زیست صرف برخورد با متخلفان میشود
ابوطالبی با اشاره به اهمیت فعالیتهای آموزشی و اینکه شاید زمان بازدهی آن طولانی باشد، تصریح کرد: 95 درصد زمان و هزینه سازمان حفاظت محیط زیست در بخش تعقیب و برخورد با مخربان محیط زیست صرف میشود و اگر این سازمان بر روی آموزش متمرکز شود، میتواند نتیجه بهتری بگیرد.
این کارشناس محیط زیست اضافه کرد: 80 درصد تخلفات بهدلیل جهل است و با کلاسهای آموزشی میتوان این نقیصه را رفع کرد، 15 درصد آن بهدلیل فقر است که میتوان برای آنها معیشت جایگزین در نظر گرفت و تنها پنج درصد متخلفان دارای حرص و آز هستند که این گروه باید به دادگاه معرفی و جریمه شوند.
وی با اشاره به ضرورت ارائه آموزشهای زیستمحیطی درباره میانکاله بهویژه در بحث شکار و رهاسازی حیوانات بهظاهر زیستمند در این منطقه، گفت: شکار غیرمجاز تهدید جدی برای محیط زیست و سبب انقراض گونههای نادر میشود، رهاسازی غیر منطقی جانوران در حیات وحش نیز مشکلاتی بههمراه دارد؛ برخیها قرقاول یا خرگوش خارجی را در میانکاله رها میکنند که سبب انتقال بیماریها و دو رگه شدن این جانوران میشود.
* ضرورت برگزاری کلاسهای آموزشی
ابوطالبی ادامه داد: خیلی از شکارچیان که در فصل شکار به میانکاله مراجعه میکنند، هنوز گونههای حفاظتشده و نادر را نمیشناسند و پس از دستگیری متوجه اشتباه خود میشوند، لذا با این آموزشها، علاوه بر افزایش اطلاعات درباره گونههای مختلف گیاهی و جانوری، بر حساسیت آنها نسبت به صیانت از این گونهها نیز افزوده میشود.
مسؤول آموزش اداره حفاظت محیط زیست بهشهر با تأکید بر نقش کلیدی بومیان و ذینفعان مناطق حفاظتشده در صیانت از آنها گفت: اگر بومیان و حاشیهنشینان میانکاله به فلسفه حفاظت از این ذخیره زیستکره آشنا نباشند یا به بیانی دیگر، منطقهای که پشتوانه محلی ندارد و بومیان مایل به همکاری در آن نباشند؛ طرحهای زیستمحیطی با مشکل مواجه میشود.
وی درباره چرخه کشاورزی در حوزه آبریز بالادست میانکاله بیان کرد: این حوزه، توسط نهرها، باری از کود و سم را وارد خلیج میکند، لذا به جامعه هدف آموزش میدهیم که از سمپاشیهای بیرویه جلوگیری کرده، آزمایش خاک را انجام داده و به اندازه استاندارد از سموم و کود استفاده و سعی کنند تا بیشتر به دنبال مقابله بیولوژیک با آفتها و استفاده از کودهای طبیعی باشند.
* مدیریت فقر فرهنگی با برگزاری نشستهای آموزشی
کارشناس اداره حفاظت محیط زیست بهشهر با بیان اینکه درصد قابل توجهی از متخلفان شکار و صید در میانکاله یا از دید مأموران در امان مانده و یا پس از تعقیب، فرار میکنند، اظهار کرد: تعداد زیادی از افراد دستگیر شده نیز پس از پرداخت جریمه یا حتی دوران محکومیت خود، بار دیگر به تخلفات ادامه میدهند و لذا آن بخشی که به فقر فرهنگی بازمیگردد را باید با برگزاری آموزشها مدیریت کرد و حتی فقر مالی را نیز میتوان با آموزش حل کرد.
* 22 مهر ماه؛ آغاز برداشت انار میانکاله
ابوطالبی در درباره آغاز برداشت انار از مناطق خارج از زون امن میانکاله بیان کرد: زمان برداشت انار از میانکاله 22 مهر ماه است و تا دو هفته ادامه دارد، در سال گذشته 550 نفر برای برداشت انار ساماندهی شدند و در سالجاری نیز به همین تعداد در قالب تعاونی نسبت به برداشت و فروش انار در میانکاله اقدام میکنند.
وی در پایان گفت: با توجه به اینکه بهرهبرداران انار از آموزشهای ویژه برخوردار بوده و دارای کارت ویژه بهخود هستند، لذا از ورود افراد غیرمجرب برای برداشت انار در این ذخیرهگاه زیستکره جلوگیری میشود، متقاضیان خرید انار نیز باید در برابر دریافت مقادیر مشخصی از انار، عوارض پرداخت کنند.
انتهای پیام/86001/صا40