مازندشورا: مسؤول آموزش اداره محیط زیست بهشهر از آغاز برداشت انار میانکاله از 22 مهر ماه به‎مدت دو هفته خبر داد و گفت: در این زمینه به متقاضیان برداشت انار که از ذی‌نفعان منطقه هستند، آموزش‎های لازم ارائه شده است.

مازندشورا:علی ابوطالبی صبح امروز در گفت‎وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان بهشهر، اظهار کرد: واحد آموزش زیست‌محیطی اداره حفاظت محیط زیست بهشهر درسال‎جاری برنامه‎های آموزشی با محوریت پناهگاه حیات وحش میانکاله را در ادامه برنامه‎های تخصصی و آموزشی خود برای علاقه‎مندان موضوعات زیست‏محیطی، ذی‌نفعان و حاشیه‌نشینان ذخیرگاه زیست‌کره، پناهگاه حیات وحش و تالاب بین‌المللی میانکاله را آغاز کرده است.

وی با بیان اینکه این آموزش‎ها برای 12 روستای حاشیه جنوبی و غربی میانکاله با همکاری شوراها و دهیاران در نظر گرفته شده است، افزود: کلاس‎های اموزشی نیز تاکنون در مساجد روستاهای «نمک‎چال»، «زاغمرز»، «یکه‎توت»، «زینه‌وند» و «امیرآباد» برگزار شده و از چند روز دیگر، آموزش در مدارس با برنامه‏‌ریزی برای دو مدرسه در روز، آغاز می‎شود.

مسؤول آموزش اداره حفاظت محیط زیست بهشهر با اشاره به اینکه پنج سال از برداشت خردمندانه انار میانکاله با ساماندهی افراد داوطلب در قالب تعاونی می‎گذرد، تصریح کرد: محیط زیست بهشهر، این امتیاز را به تشکل‎ها داده است تا با برنامه‎ریزی مناسبی که برای آنها تعیین شده و خود نیز نقش مهمی در آن دارند، انار میانکاله را برداشت کرده و به فروش برسانند.

* باقی‌گذاشتن 30 درصد از انار بر روی هر درخت

ابوطالبی ادامه داد: آموزش‎هایی که درباره میانکاله در اختیار علاقه‌مندان حفاظت از این ذخیره‎گاه زیست‎کره انجام می‎گیرد؛ کاربردی و به‎عنوان نقشه راه است و در پایان هر کلاس آموزشی، برای افرادی که داوطلب برداشت انار از میانکاله در قالب تعاونی هستند نیز به‎مدت 15 تا 20 دقیقه آموزش جداگانه برگزار و برای آنها کارت ویژه صادر می‎شود.

وی ادامه داد: باقی‎گذاشتن 30 درصد از میوه انار بر روی هر درخت، توجه به پاکیزگی محیط، به‏همراه داشتن فلاسک چای و برپا نکردن آتش و در صورت لزوم خاموش‎کردن کامل آتش، مراقبت از سرشاخه‎های درختان، توجه به حساست گونه‎های گیاهی و جانوری میانکاله، جمع‎آوری زباله‎های رها شده در مسیر و رعایت وقت و زمان به‎طوری که از 7.5 صبح تا پیش از تاریک‏ شدن هوا فعالیت داشته باشند، از مهم‎ترین شاخصه‎هایی است که بهره‎برداران انار در میانکاله باید رعایت کنند.

* برگزاری کلاس‎های آموزش صیانت از میانکاله

این فعال محیط زیست با بیان اینکه در سال 94، آموزش‎های زیست‏‌محیطی درباره میانکاله برای 16 هزار نفر ساعت برگزار شد، اظهار کرد: این آموزش‎ها برای اقشار مختلف است و از زنان خانه‎دار گرفته تا افراد تحصیلکرده را شامل می‎شود که پیش‎بینی می‎شود، میزان آموزش‎ها در سال‌جاری به 17 هزار نفر ساعت برسد.

وی با اعلام اینکه بهشهر تنها شهرستانی است که چنین آموزش‌‏هایی را به‎خوبی طراحی و به‌صورت مداوم انجام می‎دهد، افزود: با توجه به تعداد اندک کارشناسان محیط زیست در این شهرستان، به‎تنهایی 2 هزار نفر ساعت در ماه را آموزش می‎دهم و اگر چهار کارشناس داشته باشیم، می‎توانیم برای یک‎سوم جمعیت 180 هزار نفره این شهرستان، در طول سال دست‎کم یک ساعت آموزش مؤثر ارائه دهیم.

* 95 درصد وقت و هزینه محیط زیست صرف برخورد با متخلفان می‎شود

ابوطالبی با اشاره به اهمیت فعالیت‎های آموزشی و اینکه شاید زمان بازدهی آن طولانی باشد، تصریح کرد: 95 درصد زمان و هزینه سازمان حفاظت محیط زیست در بخش تعقیب و برخورد با مخربان محیط زیست صرف می‎شود و اگر این سازمان بر روی آموزش متمرکز شود، می‎تواند نتیجه بهتری بگیرد.

این کارشناس محیط زیست اضافه کرد: 80 درصد تخلفات به‎دلیل جهل است و با کلاس‎های آموزشی می‎توان این نقیصه را رفع کرد، 15 درصد آن به‎دلیل فقر است که می‎توان برای آنها معیشت جایگزین در نظر گرفت و تنها پنج درصد متخلفان دارای حرص و آز هستند که این گروه باید به دادگاه معرفی و جریمه شوند.

وی با اشاره به ضرورت ارائه آموزش‎های زیست‎محیطی درباره میانکاله به‎ویژه در بحث شکار و رهاسازی حیوانات به‎ظاهر زیست‎مند در این منطقه، گفت: شکار غیرمجاز تهدید جدی برای محیط زیست و سبب انقراض گونه‌های نادر می‌شود، رهاسازی غیر منطقی جانوران در حیات وحش نیز مشکلاتی به‎همراه دارد؛ برخی‌ها قرقاول یا خرگوش خارجی را در میانکاله رها می‌کنند که سبب انتقال بیماری‌ها و دو رگه شدن این جانوران می‌شود.

* ضرورت برگزاری کلاس‎های آموزشی

ابوطالبی ادامه داد: خیلی از شکارچیان که در فصل شکار به میانکاله مراجعه می‎کنند، هنوز گونه‎های حفاظت‎شده و نادر را نمی‌شناسند و پس از دستگیری متوجه اشتباه خود می‎شوند، لذا با این آموزش‎ها، علاوه بر افزایش اطلاعات درباره گونه‎های مختلف گیاهی و جانوری، بر حساسیت آنها نسبت به صیانت از این گونه‎ها نیز افزوده می‎شود.

مسؤول آموزش اداره حفاظت محیط زیست بهشهر با تأکید بر نقش کلیدی بومیان و ذی‌نفعان مناطق حفاظت‎شده در صیانت از آنها گفت: اگر بومیان و حاشیه‎نشینان میانکاله به فلسفه حفاظت از این ذخیره زیست‎کره آشنا نباشند یا به بیانی دیگر، منطقه‎ای که پشتوانه محلی ندارد و بومیان مایل به همکاری در آن نباشند؛ طرح‎های زیست‎محیطی با مشکل مواجه می‎شود.

وی درباره چرخه کشاورزی در حوزه آبریز بالادست میانکاله بیان کرد: این حوزه، توسط نهرها، باری از کود و سم را وارد خلیج می‌کند، لذا به جامعه هدف آموزش می‎دهیم که از سم‎پاشی‎های بی‎رویه جلوگیری کرده، آزمایش خاک را انجام داده و به اندازه استاندارد از سموم و کود استفاده و سعی کنند تا بیشتر به دنبال مقابله بیولوژیک با آفت‌ها و استفاده از کودهای طبیعی باشند.

* مدیریت فقر فرهنگی با برگزاری نشست‎های آموزشی

کارشناس اداره حفاظت محیط زیست بهشهر با بیان اینکه درصد قابل توجهی از متخلفان شکار و صید در میانکاله یا از دید مأموران در امان مانده و یا پس از تعقیب، فرار می‎کنند، اظهار کرد: تعداد زیادی از افراد دستگیر شده نیز پس از پرداخت جریمه یا حتی دوران محکومیت خود، بار دیگر به تخلفات ادامه می‎دهند و لذا آن بخشی که به فقر فرهنگی بازمی‎گردد را باید با برگزاری آموزش‎ها مدیریت کرد و حتی فقر مالی را نیز می‎توان با آموزش حل کرد.

* 22 مهر ماه؛ آغاز برداشت انار میانکاله

ابوطالبی در درباره آغاز برداشت انار از مناطق خارج از زون امن میانکاله بیان کرد: زمان برداشت انار از میانکاله 22 مهر ماه است و تا دو هفته ادامه دارد، در سال گذشته 550 نفر برای برداشت انار ساماندهی شدند و در سال‎جاری نیز به همین تعداد در قالب تعاونی نسبت به برداشت و فروش انار در میانکاله اقدام می‎کنند.

وی در پایان گفت: با توجه به اینکه بهره‎برداران انار از آموزش‏‌های ویژه برخوردار بوده و دارای کارت ویژه به‎خود هستند، لذا از ورود افراد غیرمجرب برای برداشت انار در این ذخیره‌گاه زیست‎کره جلوگیری می‎شود، متقاضیان خرید انار نیز باید در برابر دریافت مقادیر مشخصی از انار، عوارض پرداخت کنند.

انتهای پیام/86001/صا40

میانکاله آموزش برداشت می‎شود بهشهر آموزشی اینکه حفاظت درباره ادامه ابوطالبی آموزش‎ها کلاس‎های برگزاری اداره افراد تعاونی زیست‎کره می‎کنند صیانت کارشناس تعداد می‎توان مسؤول گونه‎های اشاره شهرستان اظهار برگزار متخلفان بومیان پرداخت دارای فرهنگی تخلفات تعقیب مدیریت به‎دلیل ضرورت جلوگیری جانوران مناطق استفاده رهاسازی حفاظت‎شده زیست‎محیطی جریمه گیاهی افزود ساماندهی داوطلب گرفته همکاری برنامه‎های پناهگاه ذی‌نفعان تصریح پایان مختلف ارائه هزینه آموزش‎های بهره‎برداران جانوری رعایت باشند برخورد