الگو‌پذیری نهضت‌های دنیا از قیام عاشورا

مازندشورا: عاشورا و محرم، تنها نماد مظلومیت نیست و در ده شب هم خلاصه نمی‌شود چرا که هر فردی که با نیت عزاداری در این دهه وارد هیأت می‌شود باید عزم حسینی شدن و حسینی ماندن داشته باشد و این‌طور نشود که سیاه‌پوش 10 روزه باشیم.

مازندشورا:به گزارش خبرگزاری فارس از قائم‌شهر، اوج عزاداری‌های مردم در دهه اول محرم با شام غریبان حسین(ع) و یارانش به پایان رسید و شمع‌‌های روشن در دست عزاداران، خبر از واقعه شوم وداع می‌داد.

*شام غریبان در تاریکی شب

در شب یازدهم محرم و شام غریبان شهدای کربلا، کودکان و زنان شمع به دست‌ می‌گیرند و مردان عزادار هیأت به دو گروه تقسیم می‌شوند و هر گروه به نوبت در تاریکی شب و بعد از اذان مغرب و عشاء، نوحه‌های ویژه شام غریبان را که معمولاً به‌شکل پرسش و پاسخ است زمزمه می‌کنند.

می‌توان گفت معنوی‌ترین و روحانی‌ترین قسمت عزاداری‌های دهه محرم، مراسم شام غریبان است چراکه در تاریکی شب اجرا می‌شود و عزاداران برای مظلومیت امام حسین(ع) و اسیری کودکان  در شام عاشورا به سر و سینه می‌زنند.

*نمونه‌هایی از نوحه‌سرایی در شام غریبان

به نمونه‌های از نوحه‌های شام غریبان در مازندران و شهر ارطه توجه بفرمایید:

امشب به صحرا بی کفن جسم شهیدان است

            شام غریبان است/شام غریبان است/حسین(ع)

امشب نوای کودکان بر بام کیوان است

           شام غریبان است/شام غریبان است/حسین(ع)

و یا:

ای حسین(ع) چرا غرق به خون بی‌کفن هستی

چرا بی‌کفن هستی/چرا بی‌کفن هستی/ حسین(ع)

تو خسروی آقای امام زمان(عج) هستی

چرا بی‌کفن هستی/چرا بی‌کفن هستی/حسین(ع)

این نوحه‌ها در تاریکی شب و بعد از شهادت امام حسین(ع) و اسارت خاندانش فضای معنوی و حزن‌انگیزی به خیابان‌ها و مسیرهای دسته‌روی می‌دهد.

*ادای نذر فاطمه‌زهرا کوچولو و توزیع شمع

علی‌رضا رستمی، در حالی که شمع‌هایی در دست داشت و بین کودکان حاضر  در هیأت توزیع می‌کرد در گفت‌و‌گو با فارس اظهار کرد: خواهر چهارساله‌ای داشتم که دوسال پیش بر اثر حادثه از دست دادم.

وی ادامه داد: فاطمه‌زهرای کوچک ما عاشق شرکت در مراسم شام غریبان و روشن کردن شمع بود و بعد از رفتنش نذر کردم تا وقتی زنده‌ام در این شب به هم‌سن و سال‌هایش شمع هدیه کنم تا روح بلند خواهر کوچولویم شاد شود.

*اومدیم به حضرت رقیه دلداری بدیم

یسنا محمدی، دخترک کوچکی بود که دست در دست مادر و با پاهای کودکانه‌اش همراه دسته عزاداری می‌دوید.

وقتی از او پرسیدم چرا اومدی با لحن شیرین کودکانه‌اش گفت: «اومدم تا با شمع‌ هایی که روشن می‌کنم به حضرت‌رقیه(س) دلداری بدم و بگم یه‌وقت از تاریکی نترسی چون ما بچه‌ها تا صبح برات شمع روشن می‌کنیم تا همه‌جا روشن بمونه.»

عشق به امام حسین(ع)، یاران مظلوم و خاندان به اسارت رفته‌اش سن و سال نمی‌شناسد و هرکس به اندازه توان خود این ایام را زنده نگه می‌دارند.

حال که دهه اول محرم به پایان رسید و هرکس به اندازه تلاش خود، توشه‌ آخرتش را پر کرده است این سؤال مطرح می‌شود چه کنیم تا حسینی و زینبی باقی بمانیم.

* سیاه‌پوش 10 روزه نباشیم

پرچم‌های عزا، بیرق‌ها و علم‌ها، دیگ‌های نذری و چادر خیمه‌ها کم کم برداشته می‌شود و حال باید دید کسانی که در این ایام، بر سر و سینه زدند و برای مظلومیت شاه کربلا، دست بریده یل کربلا، و جوانی علی اکبر لیلا اشک ریختند، چقدر در پیروی از راه این بزرگواران تلاش می‌کنند و مرام پهلوانی، ایثار و از خودگذشتگی شهدای کربلا را در کار و زندگی خود الگو قرار می‌دهند.

باید دید زنان و مردانی که برای گلوی بریده شده علی‌اصغر و یتیمی و اسارت رقیه سه ساله صورت‌هایشان از اشک تر و از سیلی سرخ شد تا چه اندازه حواسشان به علی‌اصغرها و رقیه‌های اطرافشان است و دست یتیم‌نوازی دارند یا خیر؟

عاشورا و محرم، تنها نماد مظلومیت نیست و در ده شب هم خلاصه نمی‌شود چرا که هر فردی که با نیت عزاداری در این دهه وارد هیأت می‌شود باید عزم حسینی شدن و حسینی ماندن داشته باشد و این‌طور نشود که سیاه‌پوش ده‌ روزه باشیم.

حضرت زینب(س) پیام واقعه کربلا را با وجود اینکه در بند اسارت یزیدیان بود مغفول نگذاشت و با شیرزنی تمام، یزید و یزیدیان را خاموش کرد.

وظیفه ما هم ادامه پیام‌رسانی واقعه کربلا و هدف امام حسین(ع) است و اگر مدعی این هستیم که در این ده شب خادم اهل بیت بودیم و با عشق حسین(ع) سینه زدیم باید آن را در عمل و با رفتارمان به اثبات برسانیم.

*قیام عاشورا، الگوی نهضت‌های حق علیه باطل در دنیا

یک مدرس دانشگاه در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان قائم‌شهر با بیان اینکه اصل پیام قیام امام حسین(ع) و یارانش بعد از واقعه کربلا و بعد از شهادت صادر شده است، اظهار کرد: شهدای دشت کربلا با قیام خود درس آزادگی، ایثار و بندگی خداوند را به ما آموختند.

حجت‌الاسلام علی مرادی افزود: علت و انگیزه قیام امام حسین(ع) امر به معروف و نهی از منکر بوده است و فلسفه اصلی و نهایی نهضت حضرت را می‎توان در احیای فرهنگ اسلام اصیل و ناب محمدی(ص) خلاصه کرد.

وی با بیان اینکه قیام عاشورا با گذشت بیش از 1400 سال همچنان زنده و جاوید است، گفت: این واقعه از سال 61 هجرى تاکنون مانند چشمه‌ای جوشان تشنگان معرفت و حقیقت الهی را سیراب کرده، و الگوی بسیارى از نهضت‏‌هاى حق علیه باطل در ایران و دنیا بوده است.

به گزارش فارس، چشم بر روی هم بگذاریم اربعین هم از راه می‌رسد و چه ‌خوب است این فاصله زمانی تا اربعین را برای خود سنجشی قرار دهیم تا ببینیم از عاشورا تا اربعین حسینی چه اندازه حسینی عمل کرده‌‌ایم.

---------------------------------

گزارش از: مهرآسا جانعلی‌پور

--------------------------------

انتهای پیام/86017/ج

غریبان کربلا عاشورا واقعه تاریکی حسینی بی‌کفن اندازه اسارت شهدای مظلومیت سیاه‌پوش گزارش کودکان اربعین اینکه زنان عزاداری محمدی کودکانه‌اش نباشیم الگوی خلاصه دلداری ایثار بریده یزیدیان گفت‌و‌گو خبرگزاری نهضت‌های عزاداران پایان قائم‌شهر یارانش نوحه‌های مراسم اظهار خواهر عزاداری‌های توزیع شهادت ادامه