برابر استاندارهای جهانی 1000 متخصص تب فیزیکی و توانبخشی باید در کشور تربیت شوند

مازندشورا: دبیر انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران گفت: برابر استاندارهای جهانی تا پنج سال آینده باید 1000 متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در کشور تربیت شوند.

مازندشورا:سیداحمد رئیس‌السادات در حاشیه چهارمین سمینار کشوری بیماری‌های اسکلتی و عضلانی در ساری در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان ساری، اظهار کرد: طب فیزیکی رشته تخصصی پزشکی بالینی است که در آن پزشکان بعد از دوره پزشک عمومی وارد دوره دستیاری تخصصى شده و پس از سه سال آموزش‌های مرتبط را فرا گرفته و به‌عنوان متخصص طب فیزیکی و توانبخشى (فیزیاتریست) فارغ‌التحصیل می‌شوند.

وی تصریح کرد: متخصصان طب فیزیکی و توانبخشی برای پیشگیری، تشخیص، درمان و توانبخشی در سیستم‌های مختلف عصبى اسکلتى عضلانى و قلبى، ریوى و ... در حال فعالیت هستند.

دبیر انجمن طب فیزیکی و توانبخشی خاطرنشان کرد: این پزشکان برای ارائه خدمات خود از نوار عصب و عضله، روش‌های دارودرمانی، روش‌هاى فیزیکی و درمان‌هاى دستی استفاده می‌کنند و یا از تزریقات تشخیصی و درمانى بهره مى‌گیرند و در برخی مواقع متخصصان توانبخشى، بیماران را برای توانبخشی به همکار دیگر تیم توانبخشی ازجمله کاردرمانگر، گفتاردرمانگر، فیزیوتراپیست و یا کارشناسان ارتوپدى فنى ارجاع می‎دهند.

* استفاده از ظرفیت‌های مختلف برای درمان

‌عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران اضافه کرد: طب فیزیکی توانبخشی در حیطه‌های مختلفی در حال فعالیت است و از جمله ویژگی بارز آن تلاش براى همه‌جانبه‌نگری و رویکرد تیمى براى ارائه خدمات درمانى و توانبخشى به بیماران است، کاردرمانگر، فیزیوتراپیست، کارشناس ارتوپدى فنى و پرستاری توانبخشی و روانشناس بالینى، گفتاردرمانگر و کارشناسان مددکارى اجتماعى ازجمله مهم‌ترین اعضاى تیم توانبخشى هستند.

این پزشک فوق‌ تخصص ادامه داد: در طب فیزیکی و توانبخشی همکاری نزدیکی با رشته‌های ارتوپدی، نوروسرجری و نورلوژی و روماتولوژی و همینطور در بحث موارد قلبی و عروقی نیز همکاری با متخصصان ریه و قلب وجود دارد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره جایگاه طب فیزیکی و توانبخشی در کشور، اظهار کرد: شروع خدمات این رشته به حدود 50 سال پىش برمى‌گردد، انجمن علمى طب فیزیکى و توانبخشى در سال 1353 تأسیس شد، اولین دوره آموزش دستیاران طب فیزیکی در سال 1361 توسط مرحوم استاد دکتر قوانینی و استاد کاظمی در شیراز ایجاد شد.

وی اضافه کرد: در حال حاضر علاوه بر شیراز دوره دستیاری این رشته در دانشگاه‌هاى علوم پزشکی ارتش و تبزیر، شهید بهشتی و بقیةالله، اصفهان و اخیر در دانشگاه علوم پزشکی تهران ایجاد شد.

رئیس‌السادات یادآور شد: در حال حاضر 400 متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در کشور مشغول فعالیت هستند که در صورت امکان ارائه خدمات بسترى تا پنج سال آینده برابر استانداردهای جهانی باید هزار متخصص طب فیزیکی و توانبشخی در کشور تربیت شوند.

وی درباره حضور پزشکان طب فیزیکی و توانبخشی در استان‌های کشور، اظهار کرد: در حال حاضر در شهرهاى بزرگ همه استان‌های کشور متخصص طب فیزیک و توانبخشی نداریم ولی تلاش بر این است که گستره درمانی این طب در همه کشور ایجاد شود، از طرفی عدم آموزش پزشکان عمومی در دوره عمومی و عدم آشنایی آنها با فیلد توانبخشی باعث شده است که بسیارى مردم از خدمات و درمان‌های طب فیزیکی و توانبخشی محروم باشند.

رئیس‌السادات دیگر دلیل ناآشنایی مردم با طب فیزیکی و توانبخشی را کمبود سیستم ارجاعی پزشک خانواده به طب فیزیکی و توانبخشی عنوان کرد و گفت: ارجاعات به پزشکان متخصص طب فیزیکی در سیستم ارجاعى پزشکان خانواده کم است، از طرفی پوشش مناسب خدمات توانبخشی به‌ویژه در حوزه بسترى توسط بیمه‌ها و بیمه‌های مکمل انجام نمی‎شود که همین موضوع باعث می‌شود مردم این مسیر را با وجود قابلیت‌های بسیار مناسب، کمتر انتخاب کنند.
 
وی با اعلام اینکه با وجود قابلیت‌های درمانی مناسب طب فیزیکی و توانبخشی معرفی مناسبی در سطح کشور نشد، بیان کرد: تلاش می‎کنیم که با برگزاری سمینارها و همایش‌هاى مناسب ‌و افزایش همکارى با رسانه‌ها قابلیت‌هاى منحصر به‌فرد تشخیصی و درمانی طب فیزیکی و توانبخشى را در کشور بهتر از قبل معرفى کنیم.

انتهای پیام/86004/ک20/

توانبخشی فیزیکی متخصص پزشکان توانبخشى خدمات پزشکی مناسب فعالیت ارائه انجمن دانشگاه بهشتی ایجاد درمانی رئیس‌السادات متخصصان عمومی اظهار همکاری درباره قابلیت‌های تهران اضافه آموزش شیراز استان‌های سیستم بسترى خانواده استاد بیماران درمان مختلف دستیاری تربیت برابر جهانی استفاده تشخیصی فیزیوتراپیست کارشناسان گفتاردرمانگر کاردرمانگر درمانى ازجمله ارتوپدى