اختصاصی مازندشورا: لایحه اصلاح قانون شوراها از طرف دولت به مجلس شورای اسلامی جهت بررسی ارسال شده است تا نمایندگان مردم در خانه ملت پس از طرح در کمیسیون تخصصی به صحن مجلس بیاورند و مورد رای گیری نمایندگان قرار بگیرد.
جنجالیترین بخش این لایحه اصلاح قانون شوراها مربوط به نحوه تعیین شدن شهردار است که بر اساس پیشنویس لایحه مدیریت شهری از این پس شهرداران ٥٠ شهر بالای ٢٠٠ هزارنفر جمعیت با رأی مستقیم مردم انتخاب خواهند شد. در صورت تصویب نهایی این پیشنویس که تاکنون کمیسیونهای تخصصی وزارت کشور و کمیسیون تخصصی دولت آن را تأیید کردهاند، انتخابات شهرداران این شهرها همزمان با انتخابات شوراها برگزار میشود.
در حال حاضر اعضای شورا با بررسی ویژگیهای تخصصی یک شخص او را به عنوان شهردار انتخاب میکنند. البته باید در نظر داشت در شهرهای بزرگ گاهی انتخاب شهردار بیشتر به یارکشی سیاسی اعضای شورا بازمیگردد به طور مثال عبوری شهردار ساری با 7 رای موافق و 6 رای مخالف ابقا شد. از طرفی در شهرهای کوچکی مانند محمود آباد در عرض سه سال، سه شهردار و دو سرپرست توسط شورا عوض شد که این هم آسیبی برای شهرداری است.
اما از طرفی انتخاب شهرداران توسط مردم هم قطعا معایبی دارد از جمله اینکه ممکن است به جای آنکه فردی کاربلد و متخصص در راس شهرداری قرار گیرد، فردی سیاسی انتخاب شود که این برای آینده شهر شاید مطلوب نباشد.
از طرفی انتخاب شهردار را مهمترین مسئولیت و اهرم شوراها میدانند که با گرفتن آن از شوراهای اسلامی جایگاه شوراها به شدت تضعیف میشود و از سوی دیگر با قوانین و مقررات فعلی منجر به بازگشت به عقب میشود. بنابراین شورای عالی استانها به شدت با این اتفاق مخالف است و امروز مهدی چمران رئیس شورای عالی استانها با اعلام اینکه در هنگام ارسال این لایحه به مجلس شورای اسلامی قطعا نظرهای خود را به نمایندگان اعلام میکنند، گفت: نباید مسئولیتهای شوراها به وزارت کشور به ویژه سازمان شهرداریها سپرده شود زیرا طبق قانون آنچه که از وظایف شوراها تعیین شده است باید بر عهده این نهاد باشد.
چمران با اشاره به این که سایر وزارتخانهها موافق واگذاری تصدیگریها به شهرداری نیستند، اظهار کرد: در این میان تنها وزارت کشور موافق است و حتی پیشنهاد آن را نیز ارایه داده است اما سایر وزارتخانهها در مورد واگذاری تصدیگریها به حوزه شهری اِن قلت دارند.
گفتنی است بسیاری از کشورهای توسعه یافته دنیا در بحث شهرداریها به سمت مدیریت یکپارچه پیش رفتهاند و علاوه بر انتخاب شهرداران توسط شهروندان، حوزه اختیارات شهرداریها هم بسیار گسترده است اما در حال حاضر در ایران به این شکل نیست و سازمانها و سازمانهای دیگر مانند آب، برق، گاز، مدارس و .. به صورت مجزا از شهرداریها اداره میشوند.
نظر شما در این مورد چیست؟ آیا انتخاب مستقیم شهرداران توسط شهروندان به نفع شهر است و یا مانند روال فعلی بهتر است انتخاب شهرداران غیرمستقیم و توسط نمایندگان مردم در شوراها صورت گیرد؟ نظر خود را به همراه نام شهری که در آن ساکن هستید را میتوانید در بخش تحقیق و تفحص پایگاه خبری مازندشورا به اشتراک بگذارید.