انتخابات شورای پنجم تخصصی می‌شود؟/ موافقان و مخالفان چه می‌گویند؟

اختصاصی مازندشورا: با توجه به اینکه در شورای چهارم بسیار مشاهده شده است که از یک تخصص چندین نفر به شورا راه بیابند و افراد غیر متخصص در راس کمیسیون‌ها قرار بگیرند، این طرح ممکن است مناسب به نظر بیاید. اما از طرفی با توجه به یکسان نبودن تعداد کرسی‌ها در شوراهای شهر، تعیین این موضوع که هر شهر و شورا به چه تخصص‌هایی نیاز دارد کمی سخت است

اختصاصی مازندشورا: هنوز اعتراض به کاهش تعداد اعضای شوراهای شهر و روستا آرام نشده بود که خبر از طرحی جدید در مجلس رسید که قرار است برای انتخابات شوراها کرسی‌ها را بر اساس تخصص‌ها تقسیم بندی کنند. هرچند که کاهش تعداد اعضای شوراها علیرغم مخالفت‌های فراوان در نهایت اجرایی شد ولی طرح تخصصی شدن کرسی‌های شورا مسکوت مانده است.

شوراهای اسلامی در دوره چهارم به شدت سیاسی شده‌اند و بیش از آنکه منافع شهر در نظر گرفته شود، رقابت جناحی و باندی مطرح بود و بسیاری از کارشناسان دلیل این اتفاق را افزایش ناگهانی و تقریبا دو برابری کرسی‌های شوراها اعلام کرده بودند.

اما به غیر از کاهش تعداد کرسی‌های شورای پنجم، طرح دیگری هم در ابتدای امسال در مجلس مطرح شده بود که طبق آن کرسی‌های شورا تخصصی می‌شدند و نامزدها براساس مدرک تحصیلی و تجربیاتشان برای دستیابی به کرسی‌های تخصصی رقابت می‌کردند.

در طرح «تبدیل نظام انتخاباتی شوراهای شهر و روستا به نظام تناسبی» رقابت نامزدهای شوراهای شهر و روستا بر سر کرسی‌های تخصصی است و نه بر سر کلیت شورا. بر اساس این طرح، تعداد کرسی‌های شوراهای شهر و روستا به تناسب مدرک تحصیلی و نیاز شورا تعریف می‌شود و رقابت نامزدها بر اساس تخصص خودشان بر سر کرسی‌های تخصصی شورا خواهد بود؛ به عنوان مثال اگر شورای شهر یک شهرستان ۹ عضو داشته باشد و یکی از کمیسیون‌های آن کمیسیون عمران باشد، نامزدهایی که دارای مدرک تخصصی و سابقه عمران هستند، فقط بر سر این یک کرسی رقابت می‌کنند.

با توجه به اینکه در شورای چهارم بسیار مشاهده شده است که از یک تخصص چندین نفر به شورا راه بیابند و افراد غیر متخصص در راس کمیسیون‌ها قرار بگیرند، این طرح ممکن است مناسب به نظر بیاید. اما از طرفی با توجه به یکسان نبودن تعداد کرسی‌ها در شوراهای شهر، تعیین این موضوع که هر شهر و شورا به چه تخصص‌هایی نیاز دارد کمی سخت است.

اصلاح قانون شوراها با هدف ورود افراد متخصص از جمله مسائلی است که به عقیده برخی نمایندگان مجلس و اعضای شورای شهر اقدامی محدود کننده بوده این در حالی است که عده‌ای بر این باورند که چنین اصلاحی به تشکیل پارلمان های کارآمد محلی خواهد انجامید.

 

در اینجا نگاهی می‌اندازیم به اظهارات برخی موافقان و مخالفان این طرح:

لاهوتی رئیس فراکسیون مدیریت شهری و روستایی مجلس:

ضرورت عدم تفکیک تخصص‌های مدیریت شهری

مهرداد بائوج لاهوتی رئیس فراکسیون مدیریت شهری و روستایی مجلس در خصوص اصلاح قانون شوراها و ایجاد شرایط خاص برای وورد افرد به پارلمان محلی، گفت: شهرداری و شورای شهر وظایف مختلف خدماتی، عمران و غیره بر عهده دارند، بنابراین تخصص‌های مختلف باید در شورای شهر وجود داشته باشد.

نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نمی‌توان تخصص ها را از یکدیگر تفکیک کرد چراکه وظایف شهرداری ابعاد وسیعی دارد، تصریح کرد: افراد با تخصص های مختلف صلاحیت عضویت در شوراهای اسلامی شهر را دارند، بنابراین اصلاح قانون نباید به گونه ای باشد که در این زمینه محدودیتی ایجاد شود.

رئیس فراکسیون مدیریت شهری و روستایی مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: مردم باید با توجه به مشکلات و مسائل شهری، افراد صادق، صالح و متخصص را برای عضویت در پارلمان های محلی انتخاب کنند چراکه تخصص های مختلف امور شهری را نمی توان از یکدیگر تفکیک کرد./ خانه ملت

 

کولیوند نایب رییس سابق کمیسیون شوراها:

با الکترونیکی شدن انتخابات این طرح امکان پذیر خواهد بود

محمدجواد کولیوند نایب رییس سابق کمیسیون شوراها در توضیح اصلاح قانون انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در مجلس دهم، گفت: در مجلس نهم طرحی درخصوص نصاب بندی کرسی‌ها در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستاها به کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس ارسال شد که ناتمام ماند اما این طرح در مجلس دهم مجددا پیگیری خواهد شد.

نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: نصاب‌ها در شوراها باید مشخص شود تا در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا هر منتخبی در حوزه تخصصی خود به رقابت بپردازد، از این رو شوراها نظامند‌، ضابطه‌مند، قانونمدار و قدرتمند خواهند شد.

وی افزود: در حال حاضر در شوراها تنوع تخصص وجود ندارد به طوریکه شاهدیم در برخی از شوراهای اسلامی شهر و روستا از یک تخصص، نمایندگان متعددی وجود دارد و در برخی حوزه‌ها هیچ متخصصی وجود ندارد.

کولیوند یادآور شد: براساس طرح مذکور کرسی‌های تخصصی پیش از انتخابات مشخص می‌شود و مردم بر اساس تخصص افراد و تعداد کرسی‌های مورد نیاز منتخبان خود را از میان کاندیداها انتخاب می‌کنند.

نماینده مردم کرج در مجلس شوراهای اسلامی تاکید کرد: با الکترونیکی شدن انتخابات و اجرای طرح مذکور، انتخاب اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا بر مبنای تخصص شان امکان پذیر خواهد بود./ مهر

 

دوستی عضو شورای شهر تهران:

ایجاد تبعیض و محدودیت برای ورود افراد به شوراها اشتباه است

اسماعیل دوستی عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز در این خصوص با یادآوری اینکه داوطلبان انتخابات شوراها از ابتدا باید بدانند وظیفه شان سیاست‌گذاری است، گفت: نباید با این موضوع به شکل صفر تا صدی برخورد شود زیرا نمی توان تخصص خاصی را برای شوراها در نظر گرفت، این مجموعه ها نیازمند متخصصان فرهنگی، عمرانی، اقتصادی، اجتماعی و غیره هستند .

این عضو شورای اسلامی شهر تهران با تاکید بر اینکه ایجاد محدودیت برای ورود افراد به شوراها اشتباه است، گفت: انتخاب باید برعهده مردم گذاشته شود، حتی ورود ورزشکاران در شورا بی تاثیر نیست چراکه قشری از جامعه اند و باید نماینده ای از آنان در پارلمان شهری حضور داشته باشند البته می تواند در مورد تعداد این افراد محدودیت قائل شد./ خانه ملت

 

شجاع پوریان عضو شورای شهر تهران:

افراد کارشناس و متخصص باید به شوراها ورود پیدا کنند

ولی الله شجاع پوریان یکی دیگر از اعضای شورای اسلامی شهر تهران نظری متفاوت ارائه کرد و گفت:  شوراها به خصوص در کلان شهرها و به ویژه در تهران یک جایگاه بزرگی را دارا هستند و باید درمورد مسائل مختلف تصمیم گیری کنند، بنابراین افراد کارشناس و متخصص باید به این مجموعه ها ورود پیدا کنند.

وی با بیان اینکه مسائل و مشکلات شهری مختلف است، افزود: شهر مسائل مختلف عمرانی، فرهنگی و اقتصادی و شهری و ترافیک دارد لذا همانند مجلس نیازمند تخصص های مختلف است، از سوی دیگر در شورای شهر افراد در جایگاهی قرار می گیرند که امکانات وسیع در اختیار آنها قرار گرفته لذا توقع های درست و نادرست از آنها ایجاد می شود بنابراین محدودیت برای ورود افراد لازم است.

شجاع پوریان ادامه داد:  گردش مالی در شهرداری  و شورا و درآمد بالا و ارتباط با مسائل مالی نسبت به سایر دستگاه‌ها بیشتر است بنابراین افرادی باید برگزیده شوند که از نظر سلامت مالی و پاک دستی برخوردار باشند تا در این شرایط اشتباهی مرتکب نشوند.

این عضو شورای اسلامی شهر تهران تصریح کرد: متاسفانه در ادوار گذشته گاهی افرادی در شورا حاضر شدند  که از چهره های معروف و شناخته شده جامعه بودند اما تخصصی نداشتند، لذا تشکل‌ها در ارائه لیست خود باید جوانب لازم را درنظر گیرند، در این زمینه روش‌های حزبی نیز باید به روز و اشتباهات گذشته اصلاح شود تا معدل انتخاب صحیح و درست افراد کاردان و دارای خصوصیت عقلانی افزایش یابد./ خانه ملت

 

 

حقانی عضو شورای شهر تهران:

شوراها به ۷۰ تخصص نیاز دارند

محمد حقانی، رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران درباره طرح جدید مجلس در خصوص تخصصی شدن کرسی شوراهای شهر به مهر گفت: این انتظار وجود داشت که همانند انتخابات مجلس و ریاست جمهوری که محدودیت هایی برای شرکت کنندگان در نامزدهای انتخابات وجود دارد، برای انتخابات شوراها که سر و کارشان با مردم است و قرار است مشکلات شهری را حل کنند نیز شاخص هایی تعریف شود.

وی ادامه داد: برای مدیریت شهری به بیش از ۷۰ تخصص نیاز است و افرادی که در شوراهای کلانشهرها به عنوان کاندید ثبت نام می کنند باید به گونه ای انتخاب شوند که تمامی این تخصص ها در آن وجود داشته باشد تا به راحتی و با نگاه تخصصی به مشکلات شهرها پرداخته شود./ مهر

با این همه به نظر نمی آید تخصصی شدن کرسی های مجلس به انتخابات شورای پنجم اسلامی برسد اما دور از ذهن نیست که در انتخابات شورای ششم شاهد اجرایی شدن این طرح باشیم. نظر شما چیست؟ آیا تخصصی شدن کرسی های شوراهای اسلامی کمکی به بالا رفتن کارایی نظام شورایی میکند و یا ادامه همین روند مناسب است. نظرات خود را میتوانید از طریق بخش نظرات با دیگران به اشتراک بگذارید

تخصصی شدن کرسی شوراها انتخابات پنجم شوراهای شهر انتخابات شورای شهر انتخابات 96 کرسی های شورا کمیسیون شوراها